Teknoloji

PC satışları yeniden düşüşe geçti

lenovo thinkbook 13s inceleme pc satışları
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

PC satışları küresel ölçekte 2022’nin ilk çeyreği itibarıyla yeniden düşüşe geçti. Araştırma şirketleri Gartner ve IDC‘nin verileri, pandemiden kaynaklanan satış artışının artık sonunun geldiğini gösteriyor.

IDC’nin verilerine göre, 2022’nin ilk üç ayında 80.5 milyon PC sevkiyatı gerçekleştirildi. Gartner ise bu sayıyı 77.5 milyon olarak veriyor ve bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7.7 oranında bir düşüş yaşandığını belirtiyor.

Gartner, Chromebook satışlarındaki düşüşün pazarın genelini etkilediğine dikkat çekiyor. Eğer Chromebook’lar devredışı bırakılsaydı, PC pazarının bir önceki yıla göre yüzde 3.3 oranında büyüyeceği belirtiliyor.

IDC’nin raporunda Chromebook’lardan özellikle bahsedilmiyor. Ancak eğitim kurumlarının satın alımlarında düşüş olduğu belirtiliyor. Eğitim alanında öğrenciler ve öğretmenler tarafından 40 milyondan fazla Chromebook kullanılıyor.

Lenovo, PC pazarının zirvesindeki yerini koruyor. Çinli üreticiyi HP, Dell ve Apple takip ediyor. Bir önceki yıla kıyasla satışlarını artırmayı başaran markaların ise Dell, Apple ve Asus olduğu görülüyor. Apple’ın satışlarındaki artışın geçtiğimiz yılın ekim ayında 14 ve 16 inç ekranlı MacBook Pro‘ların çıkışının ardından başlamış olabileceği belirtiliyor. Mart ayında satışa sunulan Mac Studio’nun da Apple’ın çeyrek sonundaki satışlarını yukarıya çekmiş olması muhtemel görünüyor.

Uzaktan eğitimin yaygın olarak uygulandığı 2020 ve 2021’de Chromebook’lara olan ilgi bir hayli yüksekti. PC pazarı 2020’de yüzde 11 oranında büyümüş ve yıl içinde 30 milyondan fazla Chromebook satılmıştı. Tedarik zincirinde yaşanan kesintiler nedeniyle 2021’in üçüncü çeyreğinde de satışlar düşse de, son çeyrekte tekrar bir toparlanma yaşanmıştı.

PC satışları iki yıllık yükselişin ardından yeniden düşüşe geçmiş durumda. Hem IDC’nin hem de Gartner’ın verileri bu durumu doğruluyor. Gartner, Ukrayna’daki savaşın da ilk çeyrekteki satışları düşüren faktörlerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle pek çok üretici bu ülkeye cihaz satamıyor.

İLGİLİ HABERLER