Manşetler

Intel Arc ile üst sınıf GPU pazarına adım atıyor

intel arc

Intel, yakında çıkacak olan tüketici GPU’larını Intel Arc olarak markalaştırıyor. Bu yeni Arc markası, Intel’in üst düzey ayrık GPU’larını destekleyen donanım ve yazılımın yanı sıra birden çok donanım neslini kapsayacak. Daha önce DG2 olarak anılan bu GPU’lardan ilkinin, 2022’nin ilk çeyreğinde “Alchemist” kod adıyla gelmesi bekleniyor.

Intel’in Arc tabanlı Alchemist GPU’ları, 2022’nin başlarında hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlarda mevcut olacak. Intel, burada hem AMD hem de Nvidia ile rekabet etmeyi hedefliyor. İlk Alchemist GPU’ların performansı hakkında henüz pek bir şey bilmesek de Intel, pazartesi günü PUBG, Psychonauts 2, Metro Exodus ve daha fazlasının yeni grafik işlemciyle nasıl çalıştığını gösteren bir tanıtım videosu yayınladı.

Intel’in Arc GPU’ları ağ gölgelendirme, değişken oranlı gölgeleme, video yükseltme ve gerçek zamanlı ışın izleme yeteneğine sahip olacak. En önemlisi Intel, Nvidia’nın Derin Öğrenme Süper Örnekleme (DLSS) teknolojisine karşı yapay zekâ ile hızlandırılmış süper örnekleme vaat ediyor. AMD ise haziran ayında DLSS’ye karşı kendi silahı olan FidelityFX Süper Çözünürlük (FSR) teknolojisini tanıtmıştı. Ancak AMD’nin çözümü AI tabanlı zamansal yükseltme yerine yalnızca uzamsal bir yükseltme tekniği kullanıyor. Tüm bu teknolojilerin amacı, görüntü kalitesinde gözle görülür bir taviz vermeden daha akıcı kare hızları sağlamak amacıyla oyunları daha düşük bir çözünürlükten yükseltmektir.

Intel’in bireysel tüketici odaklı GPU iş birimi başkanı Roger Chandler, “Intel Arc markasının çıkarılması ve gelecek donanım nesillerinin gösterilmesi, Intel’in her yerdeki oyunculara ve içerik oluşturuculara derin ve devam eden bağlılığını ifade ediyor.” diyor. “Bu ürünler gelecek yılın başlarında piyasaya çıktığında birinci sınıf ve sorunsuz deneyimler sunmamızı sağlamak için inanılmaz işler yapan ekiplerimiz var.”

Intel pazartesi günü yalnızca Arc GPU’larının bir ön gösterimini yaptı. “Battlemage”, “Celestial” ve “Druid”in gelecek nesil Arc GPU’larının kod adları olduğunu ortaya koyuyor. Daha fazla ayrıntının 2021’in ilerleyen zamanlarında sunulması bekleniyor.

intel arcŞimdiye kadar Intel, Xe LP mimarisini kullanan “DG1” kod adlı ilk Iris Xe grafik kartlarını piyasaya sürdü. Bu düşük güçlü kartlar, özel oyun donanımları yerine esas olarak önceden oluşturulmuş iş istasyonları için tasarlanmıştır. Intel’in yakında çıkacak olan Arc GPU’ları ise, Intel’in Xe-LP, HP ve HPC mikro mimarilerine yaptığı çalışmaların bir kombinasyonu olan şirketin Xe-HPG mikro mimarisine dayanacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER