Teknoloji

Intel ve AMD’den Nvidia’ya karşı iş birliği

Intel ve Advanced Micro Devices (AMD) gibi iki rakip, bir başka rakibe karşı güçlerini birleştiriyor. İkili, Intel işlemci ve AMD grafik işlemci birimi barındıran bir dizüstü bilgisayar yongası üretmek için iş birliğine girişti.

Bu iş ortaklığıyla iki şirket Nvidia’ya karşı rekabet edecekler. Yeni yonganın ince ve taşınabilir formda olan, yine de oyunculara güç gereksinimi yüksek oyunları oynamak için yeterli gücü sunacak dizüstü bilgisayara özel olacağı belirtiliyor. Bu işlemci sekizinci nesil Intel Core serisinin bir parçası olacak. Ayrıca 1980’lerden beri ilk kez Intel ve AMD bir iş birliğine imza atıyor.

Yeni yongalarla donatılmış dizüstü bilgisayarlar AMD’nin ultra ince dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği ve yıl sonuna doğru çıkması beklenen AMD Ryzen yongalarıyla rekabet etmeyecek. AMD bu yeni Intel yongalarının oyun oynamakla ciddi biçimde ilgilenen kullanıcılara hitap edeceğini, Ryzen yongalarının da oyunları kaldırabildiğini, ancak bu amaçla tasarlanmadığını söylüyor.

Intel, bu tasarımın küçük akıllı köprü tasarımı EMIB’i kullanan ilk tüketici ürünü olacağını belirtiyor. Bu yapı verinin aşırı derecede yakın bir alanda hızlı şekilde aktarılmasını sağlıyor. Köprü yapısı yongaların hem daha küçük hem de daha güçlü olmasını sağlıyor. Yeni yonga HBM2 yapısını da kullanacak, aralarında dizüstü bilgisayar, ikisi bir arada bilgisayar ve mini masaüstü bilgisayarların da bulunduğu çeşitli cihazlarda gelecek.

İLGİLİ HABERLER