Teknoloji

Intel 8. nesil işlemciler ile ilgili detaylar lansmandan önce sızdı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Intel 8. nesil işlemciler için tanıtım faaliyetlerine biraz erken başladı. Sekizinci nesil Core i işlemcilerin detayları Çinli üretici iş ortakları için özel olarak düzenlenen bir toplantıda verildi. Masaüstü işlemci serisine özel olarak verilen bilgilerin dışarı sızması tabii ki kaçınılmazdı.

21 Ağustos tarihindeki resmi lansman öncesinde, ChipHell adlı bir Çinli bilgisayar forumunda bir fotoğraf yayınlandı. Söz konusu fotoğraf kaldırılsa da, başkaları tarafından çoktan kopyalanmıştı ve doğal olarak yayılmaya devam etti.

Sızan fotoğrafa baktığımızda, yazılar Çince olduğu için tam olarak anlamak zor. Ancak söylenene göre, Intel’in Core i3-8100’den Core i7-8700K’ye kadar masaüstü işlemci çeşitlerinde çekirdek sayıları sırasıyla yüzde 100 ile yüzde 50 arasında artıyor.

Özellikle Intel’in 8. nesil Core i3 işlemcileri dört çekirdekli olacak şekilde ayarlanıyor. Core i5 ve Core i7 yongaları da standart olarak altı çekirdekli şeklide gelecekler. Ne var ki detaylara baktığımızda, şeytanın ayrıntılarda gizlendiğini görüyoruz.

Intel her bir Core i işlemci çeşidinin çekirdek sayısını arttırmakla birlikte, i3 serisi işlemcilerden hyper-threading özelliğini kaldırıyor. Aynı zamanda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da i5 serisine bu özelliği getirmiyor.

Tabii ki, Core i7 serisinde hyper-threading özelliği varlığını korumaya devam ediyor.

Bunun dışında Core i3 serisi en fazla değişiklik geçirecek seri gibi görünüyor. i3-8100 ve i3-8350K işlemcilerinde TDP, yani termal tasarım gücü bakımından dikkate değer artırımların söz konusu olduğu görülüyor. Bu değerler sırasıyla 65 watt ve 95 watt’a yükseliyor. Geçen yıl ise sırasıyla 51 W ve 60 W idi.

Bu artışın temel nedeni olarak çekirdek sayısının artışı gösteriliyor. Bu durum her bir katmanda TDP değerlerinin eskisine göre daha düzenli şekilde sunulmasını sağlıyor.

Her üç Core i masaüstü işlemci serisi katmanı da L3 önbellek tarafında da artış görüyor. Core i3’ten Core i7’ye bu değerler 6 MB, 9 MB ve 12 MB olarak sıralanıyor.

Ne var ki, söz konusu sızıntı bize işlemcilerin temel ve turbo frekans değerleri hakkında bir şey söylemiyor. Ancak bu saat hızlarının, çekirdek sayılarındaki artışa bakarak yıldan yıla birkaç megahertz düşmesini bekleyebiliriz.

Sızan fotoğrafta yeni işlemcilerde hangi grafik platformunun bulunacağı ya da genel bilgisayar hesaplama işlemleri için kullanılacak grafik işlem çekirdekleri hakkında da bir bilgi verilmiyor.

Son olarak bu işlemcilerin fiyatları hakkında da bir ipucu şu an için ortaya çıkmış değil. AMD’nin işlemci pazarında, fiyat tarafında getirdiği etkiyi göz önünde bulundurduğumuzda, Intel 8. nesil işlemciler için daha az para ödeme durumu söz konusu olabilir.

Intel’in sekizinci nesil Core işlemcileriyle ilgili detaylar 21 Ağustos tarihinde açıklanacak.

İLGİLİ HABERLER