Teknoloji

Intel’in 11. nesil masaüstü işlemcileri çıktı; daha az çekirdek, daha fazla hız

intel 11. nesil masaüstü işemcileri

Intel’in yeni nesil masaüstü yongaları nihayet duyuruldu. CES 2021’de gerçekleştirilen kısa bir ön gösterimden sonra şirket, 11. Nesil masaüstü yongalarını (kod adlarıyla daha iyi bilinen Rocket Lake-S) tamamen açıkladı.

Sekiz çekirdek, 16 iş parçacığı, 5.3GHz’e kadar artırılmış saat hızları, 3.200MHz’de DDR4 RAM desteği, toplam 20 PCIe 4.0 şeridi ve geriye dönük uyumluluğa sahip Intel’in yeni amiral gemisi yongası Core i9-11900K, listenin başında geliyor. Bu işlemci Intel’in 400 Serisi yonga setleri ile de geriye dönük uyumluluk gösteriyor. Dikkatli Intel tutkunları, yeni yonganın kağıt üzerinde, geçen yılın en iyi modeli olan; 10 çekirdek ve 20 iş parçacığı (ve 5,3 GHz gibi benzer bir artırılmış saat hızı) sunan Core i9-10900K’ya göre bir düşüş olduğunu fark edebilirler.

Bunun nedeni Intel’in, Cypress Cove adlı 11. Nesil Rocket Lake-S yongalarıyla beş yıldan fazla bir süredir ilk kez yeni bir masaüstü çekirdek mimarisini çıkarmasıdır. Cypress Cove, nihayet şirketin 2015’teki 6. Nesil yongalarından beri kullandığı Skylake mikro mimarisinin yerini aldı. Ancak Cypress Cove tasarımı da aslında tamamen yeni bir mikro mimari değil. Intel’in 11’inci Nesil 10nm Tiger Lake yongalarında kullandığı, Willow Cove yonga tasarımları ve teknolojileri, Intel’in 14nm üretim sürecine de destek veriyor.

Bu tasarımlar 10nm tabanlı yongalar için geliştirildiğinden, Intel bunları 14nm boyutuna kadar ölçeklendirirken sığdırabileceği çekirdek sayısı bakımından sınırlanır. Bu nedenle, her yıl çekirdek sayısındaki azalma meydana geliyor.  Yine de Intel, yeni yongaların 10. Nesilden daha iyi performans (en azından bazı durumlarda) sunacağını ve çekirdek mimarinin önceki nesle göre yüzde 19’a kadar IPC (döngü başına talimat) sağlayacağını söylüyor.

[table id=38 /]

Intel’in buradaki argümanı, çekirdek sayısının tek başına yeterli olmadığıdır. Frekans hızı ve performans da önemlidir ve 14nm üretim sürecinin olgunluğu sayesinde Intel, bu yongalardan her performans damlasını almakta çok iyidir.

Intel’in kıyaslamaları da doğal olarak bu argümanı destekliyor: Geçen yılki Core i9-10900K ile başa baş sonuçlar görüyoruz. i9-11900K; Gears 5, Grid 2019, Microsoft Flight Simulator ve Total War: Three Kingdoms gibi oyunlarda yüzde 8 ila 14 arasında daha iyi performans sundu. Ayrıca Intel, en iyi çipinin bu oyunlar için AMD’nin amiral gemisi Ryzen 9 5900X işlemcisinden daha iyi performans gösterdiğini (Intel’in kıyaslamalarına göre yüzde 3 ila 11 arasında daha iyi). söylüyor, ancak farklar biraz daha küçük marjlarda kalıyor.

Bununla birlikte, Intel’in tüm testleri 1080p’de çalışıyor. Bu nedenle daha geniş bir oyun yelpazesinde ve özellikle 4K çözünürlükte daha kapsamlı kıyaslama yapmak gerekiyor. Yakında çıkacak incelemelerde de bu sonuçları göreceğiz.

intel 11. nesil masaüstü işlemcileri

Yeni mimari, şirketin yeni Xe grafikleri sayesinde Gen9’a kıyasla yüzde 50’ye kadar daha iyi entegre grafik performansı da sunuyor. Bunların neredeyse tamamen kesin olan şekilde, yüksek kaliteli bir ayrık grafik kartıyla eşleştirilecek olan masaüstü yongaları olduğu düşünüldüğünde, bu en çığır açan gelişme değil sayılmaz. Intel, GPU’suz yeni yongaların birkaç F serisi modelini sunacak olsa da, genel tasarım bu modellerde hâlâ aynı görünüyor. Bu, Intel’in en azından şimdilik, daha fazla çekirdeğe sığdırmak için entegre GPU’lardan kaçınan herhangi bir niş model sunmayacağı anlamına geliyor.

Yeni çipler başka geliştirmeler de içeriyor. 11. Nesil yongalar, uyumlu Nvidia ve AMD grafik kartlarında kare hızı artışı için Resizable BAR ekliyor. Hem 20 Gb/sn’de USB 3.2 Gen 2×2 hem de DDR4-3200 RAM ile birlikte Intel’in kendi Thunderbolt 4’ü için yerleşik destek de bulunuyor. Intel, toplam 20 adet olmak üzere dört ek Gen 4 PCIe hattı ekledi.

Her büyük yeni yonga duyurusu için gelenek olduğu gibi, Intel yeni işlemcilerle birlikte 500 serisi anakartlarını da piyasaya sürüyor. Ancak Rocket Lake-S CPU’lar da 400 serisi anakartlarla geriye doğru uyumluğa sahip olacak.

Ek olarak, daha fazla güç elde etmek isteyen kullanıcılar için yeni çiplerle birlikte bazı yeni hız aşırtma seçenekleri de bulunuyor. Özellikle, Intel’in Extreme Tuning Utility yazılımı, 11. Nesil yongaların yanı sıra yeni bir kullanıcı arayüzü ve bazı güncellenmiş özelliklerle yenileniyor. Yeni 11. Nesil Intel masaüstü işlemcileri dün itibarıyla dünya çapında dağıtıma çıktı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER