Teknoloji

Instagram yapay zekâ yardımıyla görme engellilere fotoğrafları anlatacak

instagram yeniden paylaşım
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram görme engelli bireylerin platformunu kullanmasını kolaylaştıracak yeni özellikleri duyurdu. Söz konusu değişikliklerle ekran okuyucularının fotoğrafları tanımlaması mümkün hâle gelecek. Instagram yapay zekâ destekli bu özellikte kullanıcılar tarafından eklenen özelleştirilmiş tanımlardan da yararlanacak.

“Ek metin” olarak da bilinen bu tanımlar, çevrimiçi ortamda yaygın biçimde kullanılıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde yükledikleri fotoğraflar için kendi ek metinlerini oluşturabiliyor. Böylelikle ekranda gösterilen unsurları tanımlayan ekran okuyucuları, söz konusu metinleri yüksek sesli olarak okuyup görme engelli kişilere gerekli bilgileri verebiliyor. Instagram kullanıcıları bu tanımları hem ana akışta hem Keşfet bölümünde hem de profil sayfalarında duyabilecek.

Eğer ortada paylaşım sahibi tarafından verilen bir tanım yoksa, Instagram nesne tanıma teknolojisini kullanarak fotoğrafta neler olduğunu otomatik olarak tespit edecek. Bu tespitler doğrultusunda otomatik olarak oluşturulan tanım, ekran okuyucusu tarafından kullanıcılara okunacak. Ek metinler uygulama içinde görünür olmayacak. Fotoğraflarına ek metin eklemek isteyenlerin “gelişmiş ayarlar” bölümüne gitmesi gerekecek.

Instagram yapay zekâ yardımıyla görme engelli bireylere yardımcı olmaya yeni başlasa da, Instagram’ın çatı şirketi Facebook bu işi uzun süredir yapıyor. Sosyal paylaşım sitesi de görme engelli kullanıcılarına fotoğrafları anlatmak için yapay zekâ teknolojisinden yararlanıyor.

İLGİLİ HABERLER