Teknoloji

Instagram yapay zekâ ile oluşturulan içeriklere uyarı etiketi ekleyecek

instagram meta threads

Instagram yapay zekâ ile oluşturulmuş içeriklerin ayırt edilebilmesi konusunda kullanıcılarına yardım etmeye hazırlanıyor. Yeni Instagram özelliklerini resmi olarak duyurulmadan veya yayınlanmadan paylaşan uygulama araştırmacısı Alessandro Paluzzi, Instagram’da “yaratıcı veya Meta, bu içeriğin yapay zeka ile oluşturulduğunu veya düzenlendiğini söyledi” yazan bir sayfanın ekran görüntüsünü yayınladı. Bu özel bildirim, bu durumda, üretken yapay zekânın ne olduğuna ve yapay zekâ kullanan gönderilerin nasıl tanımlanacağına dair kısa bir açıklama vermeden önce, bunun “Meta AI tarafından oluşturulmuş” bir görüntü olduğunu belirtiyor.

Meta kısa süre önce Google, Microsoft ve OpenAI dahil olmak üzere diğer büyük yapay zekâ oyuncularıyla birlikte yapay zekânın sorumlu gelişimi konusunda Beyaz Saray’a bazı sözler vermişti. Verilen sözlerden biri, siber güvenlik ve ayrımcılık araştırmalarına yatırım yapmanın yanı sıra, içerik yapay zekâ tarafından oluşturulduğunda kullanıcıları bilgilendirmek için bir filigran sistemi geliştirmekti. Meta’nın bunun için vakit kaybetmediği anlaşılıyor.

Sosyal ağın etiketleme sisteminin ne kadar otomatik olacağı ve bir görüntü oluşturmak veya düzenlemek için yapay zekâ kullanıldığında bununla ilgili kişi beyanına ne kadar güveneceği belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte, bildirimin “Meta dedi” sözcüklerini içermesi, en azından bazı durumlarda, şirketin kullanıcıların dürüstlüğüne güvenmek yerine bildirimi proaktif olarak uygulayacağını gösteriyor. Konuyla ilgili olarak şirketten henüz bir açıklama gelmediğini belirtmekte fayda var.

Instagram için yapay zekâ tabanlı başka özellikler de gündemde

Meta, kısa bir süre önce büyük dil modeli LLaMA 2’yi açık kaynaklı hâle getirdi, ancak Instagram gibi ürünleri için tüketiciye yönelik üretken yapay zekâ özelliklerini henüz geniş ölçekli şekilde kullanıma sunmadı. Ancak bu konuda bazı ipuçları mevcut. Haziran ayında herkesin katıldığı bir toplantıda CEO Mark Zuckerberg, Meta’nın Instagram Hikayeleri için fotoğrafları değiştirmek üzere metin istemlerini kullanmak gibi özellikler geliştirdiğini söyledi. Paluzzi de Instagram için görüntülerin “belirli kısımlarını ekleyebilen veya değiştirebilen” bir “AI brush” özelliğinin işaretlerini de tespit etti. Meta’nın ayrı karakter özellikleri olan yapay zekâ sohbet botları üstünde çalıştığı da biliniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER