Teknoloji

Instagram’ın Twitter’a rakip olacak uygulaması hakkında ilk detaylar sızdı

instagram twitter

Instagram Twitter’a rakip olacak türden bir uygulamanın hazırlıklarına daha önce başlamıştı. Bu platformun nasıl görüneceği konusunda somut ipucu veren ilk paylaşım akademisyen Lia Haberman’dan geldi. Haberman, ICYMI adını taşıyan Substack bülteninde Instagram’ın yeni platformuna ait bilgiler veren bir slaytı ve çeşitli detayları paylaştı.

Slaytta platform için özel bir ismin tercih edilmediği görülüyor. Şirket “Instagram’ın konuşmalar için hazırlanan yazı tabanlı uygulaması” şeklinde bir tanım seçse de; Haberman şirket içinde “P92” veya “Barcelona” kod isimlerinin tercih edildiğini belirtiyor. Kullanıcılar Instagram isimleri ve şifreleriyle bu uygulamaya giriş yapabiliyor. Takipçi, takma isim, biyografi ve doğrulama bilgileri de ana uygulamadan transfer ediliyor.

Uygulamada kullanıcılar bir akışla karşılaşıyor. Kullanıcılara 500 karakterlik yazılı paylaşımlar yapma ve bunlara bağlantı, fotoğraf ya da video ekleme imkanı sunuluyor.

Sızan slayta yerleştirilen iki ekran görüntüsüne bakıldığında uygulama Instagram ve Twitter’ın karışımı gibi görünüyor. Buna ek olarak, slayta bakıldığında Meta’nın ilk andan itibaren çeşitli moderasyon araçları sunacağı anlaşılıyor. Bu araçlar sayesinde kullanıcıların kendilerine yanıt verebilecek veya kendilerinden bahsedecek olanları belirleyebileceği belirtiliyor. Instagram’da engellenen hesapların bu platformda da engelli olacağı anlaşılıyor.

Sosyal ağlarda moda olan “merkezsizleştirme” kavramı, Instagram’ın uygulamasında da yer bulacak gibi görünüyor. Slaytta konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer alıyor: “Yakında, uygulamamız Mastodon gibi diğer bazı uygulamalarla uyumlu olacak. Bu diğer uygulamalardaki kullanıcılarİ herkese açıksanız veya gizliyseniz profilinizi ve içeriğinizi arayabilecek, takip edebilecek, bunlarla etkileşim kurabilecek ve onları takipçi olarak onaylayabilecek.”

Instagram Twitter’a rakip çıkararak şimdikinden daha popüler olabilir

Instagram Twitter’a rakip olacak uygulamasını çıkarırsa, şimdikinden daha da popüler bir mecra hâline dönüşebilir. Twitter’ın Elon Musk’ın kontrolünde dönüştüğü hâlinden memnun olmayan pek çok kişi alternatif mecralar arıyor. Mastodon ve Bluesky gibi alternatifler biraz bilinirlik kazanmış olsa da, özellikle sıfırdan bir takipçi kitlesi inşa etmek zorunda olmamak Instagram’ın uygulamasına önemli bir avantaj sağlayabilir. Konuyla ilgili olarak Instagram’ın sahibi Meta’dan bir açıklama gelmediğini hatırlatmakta fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER