Teknoloji

Avrupalılar Instagram Threads için biraz daha beklemek zorunda

instagram threads

Meta’nın Twitter’a rakip olarak hazırladığı Instagram Threads, 6 Temmuz itibarıyla kullanıma sunulacak. Ancak platform her yerde eş zamanlı şekilde faaliyete geçmeyecek. Meta, Threads’in ilk etapta Avrupa Birliği’ne üye ülkelere açılmayacağını İrlanda Veri Koruma Komisyonu’na bildirdi.

Meta’nın bu kararında Avrupa Birliği’nin veri gizliliği konusunda daha katı kurallar uygulaması rol oynamış olabilir. İrlanda Veri Koruma Komisyonu’ndan bu konuda bir engelleme gelmese de, Meta’nın bilinçli olarak bu kararı aldığı belirtiliyor. Threads, ilk etapta Avrupa’da sadece Avrupa Birliği’ne üye olmayan İngiltere’de kullanıma sunulacak.

Avrupa Birliği, kısa süre önce bölgede kişiselleştirilmiş reklamlar yayınlamadan önce kullanıcılardan izin alması gerektiği kararıyla Meta’ya ceza kesmişti. Bundan daha önce de, şirket izinsiz kişiselleştirilmiş reklam yayını nedeniyle yine Avrupa Birliği tarafından 390 milyon avro cezaya çarptırılmıştı.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, 2021’de WhatsApp’ın 225 milyon ceza ödemesine hükmetmişti. Söz konusu ceza, WhatsApp’ın AB sınırlarındaki kullanıcılarının verilerini Facebook ile nasıl paylaştığı konusunda yeterince şeffaf olmaması nedeniyle kesilmişti. Bu olay, reklam ve davranış bilgileri de dahil olmak üzere Instagram’dan verileri otomatik olarak alan Threads uygulaması için de bir sorun oluşturma niteliği taşıyor.

Instagram Threads, Twitter’ın sorunlarla boğuştuğu bir dönemde ortaya çıkıyor

Instagram Threads, Twitter’ın adının yine sorunlarla anıldığı bir dönemde kullanıcılarla buluşacak. Tweet okuma sayısı sınırı ve TweetDeck gibi popüler uygulamaların işleyişinde yaşanan sorunlar, pek çok kişiyi Twitter’a alternatif platformlar aramaya yöneltmiş durumda. Bluesky ve Mastodon gibi seçenekler mevcut olsa da, arkasına Meta’nın gücünü de alan Threads daha cazip bir seçenek olabilir. Ancak bu noktada Meta ve CEO’su Mark Zuckerberg’in de gizlilik konusundaki sicilinin pek parlak olmadığını belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER