Teknoloji

Instagram’ın kullanım istatistikleri özelliğine ait ekran görüntüleri ortaya çıktı

instagramApple ve Google gibi mobil işletim sistemi geliştiricileri, son zamanlarda akıllı telefon bağımlılığını önleme konusuna biraz daha yoğun biçimde eğiliyor gibi görünüyor. Google’ın Android P ile duyurduğu “dijital sağlık” odaklı özelliklerin ardından Apple da iOS 12 ile birlikte kullanıcılarına “Screen Time” uygulamasını sunacağını açıklamıştı. Bazı geliştiriciler de bu konuda Apple ve Google’dan bağımsız olarak adım atıyor. Instagram da söz konusu geliştiriciler arasında yer alıyor.

Popüler sosyal ağın kullanıcılarına uygulamada geçirdikleri zamanı göstermeye hazırlandığına dair haberler, bundan bir ay önce gündeme gelmişti. O dönemde söz konusu özelliğe dair işaretlere sadece servisin Android uygulamasının kodlarında rastlanmıştı. Şirketin CEO’su Kevin Systrom, o dönemde Twitter hesabıyla bir açıklama yaparak bu konudaki çalışmaları doğrulamıştı. Aradan geçen bir aylık sürenin ardından söz konusu özelliğe ait ekran görüntüleri de ortaya çıktı.

Söz konusu ekran görüntülerini paylaşan ilk isim, Android uygulamasının kodlarında kullanım istatistikleri özelliğinin varlığını ortaya çıkaran geliştirici Jane Manchun Wong oldu. Wong’un servisin Android uygulamasından aldığı görüntülerde, kullanım istatistiklerinin yer aldığı sekmeye kullanıcıların profil sayfasındaki hamburger menü üzerinden erişilebildiği görülüyor. “Etkinliğiniz” adını taşıyan sekmenin üst kısmında kullanıcıların uygulamada geçirdikleri süre gösteriliyor. Alt kısmında ise zaman yönetimi konusunda yardım sağlayabilecek çeşitli araçlar bulunuyor. Bu araçlardan ilkiyle kullanıcılar kendilerine Instagram için günlük bir süre sınırı koyabiliyor. Bu süreye ulaşıldığında uygulama kullanıcılarına bildirim gönderiyor. Buna ek olarak, Instagram bildirimi ayarları da bu menü üzerinden hızlı biçimde değiştirilebiliyor ve uygulama için “Rahatsız Etme” modu aktif hâle getirilebiliyor.

Instagram kullanım istatistikleri bölümünü henüz erişime açmış değil. Şirket bu konuda şimdilik bir tarih de vermedi. Ancak Apple ve Google’ın da harekete geçtiğini düşününce Instagram’ın fazla vakit kaybetmemesi muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER