Teknoloji

Instagram kötü davranan hesapları silme sürecinde iyileştirmeler yapıyor

instagram

Instagram moderasyon politikasını güçlendiriyor. Yeni bir uyarı ekleyerek, kuralları ihlâl ettikleri gerekçesiyle hesapları silinmeye yakın olan kişileri önceden uyaracak.

Uyarıda kullanıcılara, Instagram’ın hesaplarından kaldırmak zorunda olduğu paylaşımlarının, yorumlarının ve hikâyelerinin özeti gösterilecek. Ayrıca hesaplarının neden kaldırılacağı da açıklanacak. Sayfada “Kurallarımıza aykırı bir şey yayınlarsanız, hesabınız silinebilir,” ifadesi yer alıyor.

Instagram kullanıcılara moderasyon kararlarına doğrudan uyarı üzerinden itiraz etme imkanı da tanıyacak. Kullanıcıların web üzerinden yardım sayfasına gidip uğraşması gerekmeyecek. Başlangıçta sadece bazı tür içerikler için itiraz edilebilecek. Bunların arasında müstehcenlik veya nefret dili içeren paylaşımlar da yer alıyor. Instagram zamanla mevcut tüm içerik türleri için doğrudan itiraz hakkı tanımayı hedefliyor.

Değişiklikle birlikte kullanıcılar neden problem olduğunu daha iyi anlayacaklar ve hesapları aniden kapandığında şok yaşamayacaklar. Kaldırılan hesapların büyük bir kısmı açık kural ihlâlleri nedeniyle kaldırılmış olsa da, Instagram da tıpkı ana şirketi Facebook gibi çıplaklık ve müstehcenlik ile ilgili moderasyon problemleri yaşayabiliyor. Örneğin geçmişte emzirme veya adet kanaması fotoğraflarını paylaşan kullanıcıların fotoğrafları silinmişti. Bu güncelleme belki söz konusu hataların önüne geçmeyecek, ancak karara itiraz etme işlemini daha da kolaylaştıracak.

Yeni uyarıya ek olarak, Instagram moderasyon ekibine kötü davrananları engellemeleri için daha fazla esneklik tanıyor. Instagram’ın politikası “belirli bir oranda ihlâl edici içerik” paylaşanları engellemeyi öngörüyor. Ancak bundan böyle belirli bir zaman penceresinde politika ihlâllerini tekrarlayanlar da engellenecek. Detaylar pek belirgin değil, çünkü Instagram detay sunup kötü davrananların sistemi aldatmasını istemiyor. Görünen o ki, belirlenen yeni kurallar doğrultusunda Instagram aykırı hesapları daha rahat biçimde ayıklayacak.

İLGİLİ HABERLER