Teknoloji

Instagram’ın kısa süreli yatay akış testi kullanıcılarını çıldırttı

instagram alisveris

Instagram paylaşımlar arasında geçişin yatay hareketlerle yapıldığı akışını bir süredir küçük bir kullanıcı grubuyla test ediyordu. İlk günden bu yana uygulamanın arayüzünde dikey hareketlerle dolaşıldığı için test edilen bu yenilik ciddi bir değişim anlamı taşıyor. Ekim ayında Keşfet sekmesinde yatay akışı testlerine başlayan şirket, kısa bir süreliğine yatay akışı çok sayıda kullanıcısının ana sayfasında test etti.

Yeni akışta tüm paylaşımlar adeta bir Instagram hikayesi gibi neredeyse tüm ekranı kaplayacak şekilde gösteriliyor. Paylaşımların üzerinde yer alan ve sola doğru sürükleme yapıldıkça ilerleyen çubuk, kullanıcıların yapılan yeni paylaşımlarının ne kadarını gördüklerini anlamalarına yardımcı oluyor. Bunun eski tasarıma alışan kullanıcılar için ne kadar büyük bir değişim olduğu, testin yaygınlaşmasının ardından kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlar sayesinde bir kez daha anlaşıldı.

https://twitter.com/mrheston/status/1078311417932075008

Yatay akışta her paylaşım ve reklam, standart akışa göre ekranda daha belirgin bir yer kaplıyor. Yukarıya doğru yapılan küçük bir hareketle yorumları da hızlı biçimde görmek mümkün oluyor.

Ancak yatay akışın uygulama içinde hızlı biçimde gezinmeyi zorlaştırdığını belirtmek gerekiyor. Kullanıcılar dikey akışta hızlı bir hareketle kısa süre içinde birden çok paylaşımı görebilirken, yatay akışta her kaydırma hareketinde sadece bir paylaşımı görmek mümkün oluyor. Yeni tasarımda hikayelere geçiş ise eskiye göre daha kolay gibi görünüyor. Kullanıcılar akışta aşağıya inmedikleri için üst kısımda görülen hikayelere rahatlıkla erişebiliyor. Instagram’ın geniş ölçekli yatay akış testini sadece ana sayfada sınırlı tuttuğunu ve kullanıcı profillerine yansıtmadığını da belirtmekte fayda var.

Instagram CEO’su Adam Mosseri, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada yatay akış testinin küçük olması gerektiğini, ancak öngörülenden daha geniş bir kitleyi kapsadığını belirtti. Facebook tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada ise bir hata sonucunda yatay akışın çok sayıda kullanıcının hesabında görüldüğü ve durumun hızlıca düzeltildiği ifade edildi. Sosyal ağ, yaşanan kafa karışıklığından dolayı özür dilemeyi de ihmal etmedi.

Hata sonucu yapıldığı anlaşılan bu geniş ölçekli ve kısa süreli test bile Instagram kullanıcılarını çıldırtmaya yetti. Yeni akıştan dolayı kafası karışan ve tasarımı hiç sevmeyen kullanıcılar, öfkelerini sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla gösterdi. Instagram’ın gelen geri bildirimleri nasıl değerlendireceği konusunda bir şey söylemek mümkün olmasa da, yaşananlar yatay akışın şirket gündeminde önemli bir yer tuttuğunu gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER