EğlenceManşetler

Instagram IGTV ile yeni bir video deneyimi sunacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram, 60 saniyeye kadar uzunluğa sahip videoları paylaşmaya izin veriyordu. Şimdi, IGTV adı verilen bağımsız bir uygulama aracılığıyla daha uzun videoların da paylaşıldığı yeni bir ortam açıyor. IGTV’ye giriş yaptığınızda, takip ettiğiniz kişilerin videoları otomatik olarak karşınıza çıkacak. Buna ek olarak Instagram’ın tavsiye ettiği videolar da gösterilecek. Instagram IGTV uygulaması ilerleyen günlerde Android ve iOS’te yayınlanacak. Aynı zamanda ana uygulamanın içine de gelecek.

Instagram CEO’su Kevin Systrom, uygulamanın akıllı telefonda videoları bulmayı ve izlemeyi kolaylaştırmak amacıyla tasarlandığını kaydetti. Çoğu video uygulamasının, hemen açıp izlemeye başlanan TV’den farklı olarak bir video kütüphanesi içinde arama veya gezinme gerektirdiğini kaydeden yönetici, IGTV’de ise uygulama açıldığı anda videonun oynamaya başlayacağını dile getirdi. Böylelikle IGTV’ye giren kullanıcılar, arkalarına yaslanıp video izlemenin keyfine varacaklar. Tabii ki, bu uygulama Instagram’ın reklam gösterimi yapacağı yeni bir ortam olacak.

Ayrıca IGTV, yapımcılara doğrudan Instagram’a video yükleme izni verecek. Böylelikle platform, mobil ortamda YouTube’a bir rakip olarak yükselecek. Her hesaba başlangıç aşamasında en fazla 10 dakikalık video yükleme izni verilecek. Daha büyük hesaplarda ise bu süre bir saate kadar çıkabilecek. Uzun vadede şirket, tüm kullanıcılara sınırsız uzunlukta video yükleme imkanı sunmak istiyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, IGTV’de reklamlar olacak. Ancak Systrom, bunların makul bir yere yerleştirileceğini kaydetti. Ayrıca en sonunda iş ortaklarıyla gelir paylaşımı modeli kurulacağını söyledi. Ancak başlangıçta bu olmayacak.

Instagram’ın IGTV için gerçekleştirdiği etkinlikte sosyal ağın bazı fenomenleri de hazır bulundu. Susie Shu (115,000 takipçi), Katie Austin (133,000 takipçi), Bryce Xavier(286,000 takipçi), Lauren Godwin (550,000 takipçi), Lauren Riihimaki (4.2 milyontakipçi), ve Lele Pons (25 milyon takipçi) bunların arasındaydı. Ayrıca şirket, Instagram’ın 1 milyar kullanıcıya ulaştığını duyurdu.

Örneğin Lele Pons, IGTV’de yeni bir yemek programına başlayacağını söyledi. Onun gibi birçok popüler yapımcının platform için video serileri oluşturması bbekleniyor. Instagram ona veya diğer yapımcılara programlar hazırlamaları için ücret ödemeyecek. Pons, YouTube’da haftalık videolarına devam edeceğini de söyledi. Etkinlikten sonra basın mensuplarına verdiği demeçte, neyin işleyeceğini hiçbir zaman bilemeyeceğimizi vurguladı.

Instagram’ın daha uzun video adımı, Snapchat’e yönelik bir başka hamle niteliğini de taşıyor. Snapchat de Keşfet bölümünü daha genç izleyicilerin sıklıkla uğrayacağı bir alan hâline getirmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. Bazı yayıncılar, gelen sonuçlardan memnun kaldı ve Snapchat ile anlaşmalarını yenileme yoluna gitti. Bunun en önemli nedeni, videoların gençlerin uygulamada daha uzun süre geçirmelerini sağlaması. Doğal olarak da televizyon ve radyo üzerinden onlara erişmek daha zor hâle geliyor.

Her iki platformun hedefinde YouTube yer alıyor. Orası video tüketimi için gidilen esas nokta olma özelliğini taşıyor. YouTube, bünyesindeki zengin yapımcı kitlesinden yararlanıyor, verimli işleyen iş ortaklığı programıyla da onlara hatırı sayılır gelir elde etme imkanı sunuyor. Ayrıca karmaşık algoritması da izleyicilere sürekli biçimde sevebilecekleri videoları öneriyor.

Üstelik YouTube’un odak noktası video, halbuki Instagram, Facebook, Snapchat gibi platformlarda ise video bir yan ürün niteliğini taşıyor, bir sekme veya özel bölümde bu içeriklerin gösterimi yapılıyor. Tüm bu platformlar insanlara daha fazla video izlettirmek ve daha fazla içeriğe ev sahipliği yapmak için farklı yollar deniyor. IGTV de bu arayışın bir sonucu niteliğini taşıyor.

İLGİLİ HABERLER