Teknoloji

Instagram gizli hesapları gözetleyen uygulamaya savaş açtı

instagram keşfete düşme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram, kısa süre önce Like Patrol isimli iOS uygulamasına bir ihtarname göndermiş ve bu uygulamanın App Store’dan kaldırılmasını sağlamıştı. Sosyal ağ, şimdi de bir Android uygulaması için benzer bir süreç başlattı. Ghosty adını taşıyan uygulama, gizli Instagram hesaplarına ait bilgileri sahiplerinden izinsiz olarak gösterdiği için Instagram’ın gazabına uğradı.

Gizli hesaplara ait bilgilerin gösterilmesi, başlı başına bir ihlâl sebebi olarak değerlendirilebilir. Ancak Ghosty’nin bunun için kullandığı yöntem, işleri daha beter hâle getiriyor. Uygulama, gizli hesapları görmek isteyen kişilerden önce kendisine yeni kullanıcılar getirmelerini talep ediyor. Ardından kullanıcıların verilerini toplayan Ghosty, böylelikle takip ettikleri gizli profilleri buluyor. Kısacası Ghosty’ye bulaşanlar, hem kendi gizliliklerini hem de arkadaşlarının bilgilerini tehlikeye atmış oluyor.

Ghosty, hâlâ Google Play Store üzerinden indirilebiliyor. Geçtiğimiz nisan ayında yayınlanan uygulama, şimdiden 500 bin indirme sayısını aşmış durumda. Uygulama için öğelerin fiyatları ise 4,99 ila 80,99 TL arasında değişiyor.

Instagram gizli hesapları gösteren Ghosty’ye karşı daha sert adımlar atacak

Ancak Instagram’ın ihtarnamesinin ardından Ghosty’nin ömrünün çok uzun olması beklenmiyor. Sosyal ağ, Ghosty’nin hizmet koşullarını ihlâl ettiğinin altını çizerken; ekstra yasal yaptırımlar uygulayacağını da belirtti.

Gizli Instagram hesaplarındaki bilgileri ortaya çıkaran Ghosty’nin şimdiye kadar Instagram’dan veya Google’dan bir müdahale gelmeden varlığını sürdürebilmesinin dikkat çekici olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER