Teknoloji

Çocuk tacizcilerinin en yeni hedefi Instagram

instagram alisveris

İngiltere‘de hazırlanan bir rapor, çocuk tacizcilerinin sosyal medyayı ne kadar yoğun biçimde kullandığını gözler önüne seriyor. Çocuk tacizcilerinin kötü emellerini gerçeğe dönüştürmeye çalıştığı sosyal ağlar arasında ise öne çıkan Instagram oluyor.

Çocuklara İşkenceyi Önleme Derneği‘nin (NSPCC) polis verilerine dayanarak hazırladığı raporda, sosyal medyadaki çocuk tacizcilerinin uyguladığı yöntemler ve tercih ettikleri sosyal ağlar anlatılıyor. Raporda çocuk tacizcilerinin sosyal medyada çocuklarla duygusal yakınlık kurarak güvenlerini kazandığı ve ardından cinsel taciz uyguladığı belirtiliyor.

NSPCC’nin raporuna göre, çocuk tacizcilerinin yüzde 32’si kötü amaçları için Instagram’ı kullanıyor. Facebook’u kullananların oranı yüzde 23 olurken, Snapchat’in kötü amaçlar için kullanım oranı yüzde 14 oluyor. Polisin Bilgi Özgürlüğü yasaları çerçevesinde topladıkları verilere göre, Instagram’ın çocuk tacizcileri tarafından kullanımı 2017’den 2018’in sonuna kadar uzanan yaklaşık 18 aylık dönemde yüzde 200 oranında arttı.

Facebook ve Instagram’ın çocuk tacizi veya çıplaklık içeren içeriklerin yüzde 99.2’sini bildirilmeden önce kaldırıldığı belirtilirken, Instagram’ın çocuk tacizcilerinin kullandığı arama terimlerini engellemek için yoğun bir faaliyet gösterdiği ifade edildi. İki şirket adına Mashable‘a gönderilen açıklamada, gençlere güvenli bir platform sağlamanın önceliklerden biri olduğu ve çocuk tacizine hiçbir şekilde göz açtırılmadığının altı çizildi.

İngiltere’de çocuklarla cinsel iletişim kurmak 2017’den bu yana suç olarak kabul ediliyor. NSPCC’nin verilerine göre, o dönemden bugüne kadar polis kayıtlarına geçen olay sayısı 5000’i aştı. Veriler, çocuk tacizcilerinin en çok 12-15 yaş grubundaki kız çocuklarını hedefe koyduğunu gösteriyor. NSPCC, Instagram ve diğer sosyal ağlardaki çocuk tacizi vakalarına karşı devletlerin daha sert önlemler alması gerektiğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER