Teknoloji

Instagram beğeni sayılarını gizleme fikrini değerlendirmiş

instagram algoritması
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Instagram‘da yapılan bir paylaşımın yarattığı etkiyi görmenin yolu, bu beğenileri görmekten geçiyor. Beğeni sayılarının herkese açık olması, paylaşım sahibi dışındaki kişilerin de etki ölçümü yapabilmesini mümkün kılıyor. Ancak sosyal paylaşım sitesi, beğeni sayılarını herkese açık olarak sunmaktan vazgeçme fikrini değerlendirmiş gibi görünüyor. Instagram beğeni sayılarını gizleme konusunda henüz somut bir işaret vermese de, kod avcısı Jane Manchun Wong sosyal ağın bunu gündemine aldığını belirtti.

Wong’a göre, Instagram hâlihazırda bu özelliği test ediyor. Şirketin bu testle takipçilerin beğeni sayısından ziyade paylaşımın kendisine odaklanmasını istediği söyleniyor. Eğer bu tarz bir değişiklik hayata geçerse, paylaşımların beğeni sayılarını sadece paylaşım sahipleri görebilecek.

Instagram’dan The Verge sitesine gönderilen açıklamada ise hâlihazırda beğeni sayılarının gizlenmesine yönelik bir testin yapılmadığı belirtildi. Şirket, kullanıcıların üzerindeki baskıyı azaltmanın yolunun ise daima düşünülen bir şey olduğunun altını çizdi.

İngiliz The Independent gazetesinde kısa süre önce yayınlanan bir haberde, Britanya Bilgi Komiserliği’nin Instagram ve Snapchat gibi platformlara beğeni veya izleme sayısı gösterimini kapatabilmeyi önerdiği belirtilmişti. Komiserliğin özellikle bu platformların genç kullanıcılarının gizliliğini korumak adına söz konusu önerileri gündeme getirdiği ifade edilmişti.

Instagram beğeni sayılarını göstermeyi bıraktığı takdirde platformunun işleyişini belirgin biçimde değiştirmiş olacak. Beğeni sayıları zaman zaman moral bozucu olsa da; insanları paylaşım yapmaya, hatta yüksek performans gösterecek paylaşımlar yapmaya teşvik ediyor. Beğeni peşinde koşmanın olumsuz etkisinin ise insanları kendilerini yapay biçimde sergilemeye yönlendirmek olduğu söylenebilir. Instagram’ın kısa vadede beğeni sayılarından vazgeçmesi ise pek ihtimal dahilinde görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER