Manşetler

Instagram’a çocukların veri gizliliğinin ihlali nedeniyle büyük ceza kesildi

instagram koleksiyon

Meta, İrlanda Veri Koruma Komisyonu tarafından 405 milyon avro cezaya çarptırıldı. Söz konusu ceza, Instagram’ın çocuklara yönelik gizlilik ayarlarının Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) aykırı olması nedeniyle kesildi.

Politico’nun haberine göre, Instagram’a kesilen ceza GDPR nedeniyle verilen en büyük ikinci ceza olma özelliğini taşıyor. 405 milyon avroluk cezanın Meta’nın Avrupa’da karşılaştığı en büyük ceza olduğu da belirtiliyor.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ceza doğrulanırken, konuyla ilgili kapsamlı detayların önümüzdeki hafta paylaşılacağı belirtildi. Cezanın temelinde Instagram’ın çocuklar tarafından yönetilen hesaplardaki gizlilik ayarları bulunuyor.

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, sosyal ağda çocukların işletme hesaplarını kullanımını bir süredir inceliyordu. Söz konusu hesaplarda e-posta ve telefon numarası gibi veriler açık şekilde gösterilebiliyor. Komisyon, sosyal ağın çocuk hesapları da dahil olmak üzere tüm yeni hesapları ilk başta varsayılan olarak herkes tarafından görünür yapmasını da incelemişti.

Konuyla ilgili olarak Meta tarafından Politico’ya gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Soruşturma bizim bir yıl önce değiştirdiğimiz eski ayarlar üstüneydi. O günden bu yana gençlerin güvenliği ve bilgilerinin gizli tutulması için çok sayıda yeni özellik çıkardık. Artık 18 yaşın altında biri Instagram’a katıldığında hesabı otomatik olarak gizli tutuluyor. Böylelikle sadece tanıdıkları onun paylaştıklarını görebiliyor. Buna ek olarak, yetişkinler kendilerini takip etmeyen çocuklara mesaj atamıyor. Soruşturma süresince İrlanda Veri Koruma Komisyonu ile birlikte çalıştık ve nihai kararı da dikkatli şekilde inceliyoruz.”

Instagram’ın çocukların güvenliğine yönelik politikaları son zamanlarda sıklıkla tartışma konusu olmuştu. Bir ara uygulamanın çocuklara özel versiyonu üzerinde çalışılsa da, eski bir şirket çalışanının ifşalarının ardından bundan vazgeçilmişti. Instagram’ın gençlerin mental sağlığını olumsuz etkilediğini ortaya çıkaran bir akademik araştırmayı sümen altı ettiği belirtilen Meta, daha sonrasında bu durumu düzeltmek için çocuk hesaplarına yönelik önemli değişikliklere gitmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER