Teknoloji

IMEI kayıt ücreti için 2022 yılı artışı belli oldu

en iyi iphone 2021

Akıllı telefon fiyatları döviz kuru ve vergilere bağlı olarak yükselmeye devam ederken, bu durum birçok tüketicinin akıllı telefonu yurt dışından alıp IMEI kayıt ücretini ödeyerek telefonu Türkiye’de kullanma yolunu düşünmesine neden oluyor. Bununla birlikte artan IMEI kayıt ücreti, bu yöntemi de giderek daha maliyetli hâle getiriyor. IMEI harcı için 2022 artışı belli oldu.

Türkiye’de vergi oranları, harç ve cezalara uygulanan zamların belirlenmesinde kullanılan yeniden değerleme oranı açıklandı. 2021 yılı için yüzde 9,11 olarak belirlenen bu oran, ne yazık ki 2022’de yüzde 36,20‘ye yükseldi. Bu durum IMEI kayıt ücretinin 2022 yılında ne kadar olacağını da işaret ediyor.

2021 yılı için 2006 TL olarak belirlenmiş olan IMEI kayıt ücreti, söz konusu yüzde 36 oranındaki artışla birlikte 2732 TL’ye yükseliyor. Bu, yurt dışından getireceğiniz telefona 700 TL’nin üstünde bir ek maliyetin bineceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte söz konusu artışın gerçek hayata yansımaması konusu da söz konusu olabilir. Çünkü yeniden değerleme oranı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın yetkisi dahilinde bulunuyor. Yani Cumhurbaşkanı kararı ile 2022 IMEI kayıt ücreti için bir değişiklik gerçekleştirebilir.

İLGİLİ HABERLER