Teknoloji

Hubble Neowise kuyruklu yıldızının yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekti

hubble neowise

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, gökyüzünün yakın zamanlarda epey popüler hâle gelmiş bir cisminin yakın plan görüntüsünü aldı. Görüntü 8 Ağustos’ta çekildi ve temmuz ayında yeryüzünden de çıplak gözle görülebilen Neowise kuyruklu yıldızının çok yakından görünüşünü sergiliyor. NASA’nın çektiği fotoğraf, kuyruklu yıldızın çekirdeğini çevreleyen puslu gaz ve toz kabuğunu güneş tarafından ısınırken gösteriyor.

Uzay ajansı Hubble’ın, güneşe yakın bir yoldan geçtikten sonra Neowise’ın parlaklığındaki bir kuyruklu yıldızın fotoğrafını bu kadar yüksek çözünürlükte ilk kez çektiğine dikkat çekiyor. Hubble, kuyruklu yıldız güneşe en yakın noktasına 3 Temmuz 2020’de ulaştıktan sonra fotoğrafını çekmişti. Kuyruklu yıldız Güneş’e yaklaşık 43 milyon kilometre mesafeden geçti.

Tipik olarak kuyruklu yıldızlar, termal ve yerçekimi gerilimleri nedeniyle güneşe bu kadar yakın karşılaşmalarıyla parçalanırlar. Hubble tarafından çekilen görüntü, çekirdeğin sağlam göründüğünü gösteriyor. NASA, Neowise’ın fotoğrafını çekmek için Hubble’ı kullanmayı seçti, çünkü bu teleskop diğer tüm teleskopların sağlayabileceğinden çok daha iyi çözünürlük sunuyor. Çekirdeğe çok yakın detayları görmenin anahtarının yüksek çözünürlük olduğu belirtiliyor.

Caltech’ten araştırmacı Qicheng Zhang, çekirdeğe çok yakın detayları görmek için yüksek çözünürlüğün kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Görüntü, bilim insanlarının güneş ısısı nedeniyle çekirdekten ayrıldıktan hemen sonra tozdaki değişiklikleri görmelerini sağladı. Hubble görüntüsünün sağlayabildiği yüksek çözünürlüğe rağmen, küçük boyutu nedeniyle kuyruklu yıldızın çekirdeğini hâlâ tam olarak göremiyoruz. Bilim adamları, Neowise’ın çekirdeğini oluşturan buz topunun en fazla 4.8 kilometre genişliğinde olabileceğini tahmin ediyor.

Hubble’ın yakaladığı fotoğrafta görülen ve kuyruklu yıldızdan gelen geniş gaz ve toz bulutu yaklaşık 18 bin kilometrelik uzunluğa sahip. Fotoğraf, kuyruklu yıldızın çekirdeğinden çıkan ve zıt yönlere fırlayan bir çift fıskiyeyi gösteriyor. Bu jetler, yüzeyin altındaki buzun süblimleşmesinin sonucu olarak ortaya çıkan toz ve gazın yüksek hızlarda sıkıştırılmasına neden olur.

İLGİLİ HABERLER