Teknoloji

Huawei yöneticisi ticari sırların çalınmasına yardımla suçlanıyor

huawei developer accelerator

Merkezi Kaliforniya’da bulunan CNEX Labs isimli elektronik şirketi, bir Huawei yöneticisini kendisine ait ticari sırların çalınmasına yardımcı olmakla suçluyor. CNEX Labs’in kurucuları arasında da Huawei’nin eski bir çalışanı bulunuyor. CNEX’in ticari sır hırsızlığı iddiasına Çinli üretici de benzer suçlamalarla karşılık vermişti. CNEX’in suçlamalarının merkezinde ise Huawei’nin üst düzey yöneticilerinden Eric Xu bulunuyor.

Davanın ön duruşmaları büyük ölçüde gizlilik çerçevesinde yürütülse de, The Wall Street Journal‘ın haberindeki duruşma tutanakları tarafların iddia ve savunmaları hakkında net bir fikir edinmeyi sağlıyor. Buna göre; CNEX Labs, Huawei’nin dönüşümlü başkanlarından biri olan Xu’yu “Huawei çalışanlarından birini CNEX’in teknik bilgisini analize yönlendirmek” ile suçluyor. Huawei’nin “casus” çalışanının bir potansiyel müşteri gibi hareket ederek şirkete ait bilgileri toplamaya çalıştığını öne süren CNEX, Xu’ya gizlice bilgi toplanması için Xiamen Üniversitesi tarafından bir brifing verildiğini iddia ediyor. Bu üniversitenin CNEX’ten bir bilgisayar bellek kartına eriştiği de öne sürülenler arasında yer alıyor.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Huawei’nin avukatları Xu’nun CNEX hakkında bilgi talep eden emir komuta zincirinin bir parçası olduğunu doğruladı. Ticari sırların çalındığı iddiası ise avukatlar tarafından reddedildi.

Huawei, CNEX’in kurucularından biri olan Yiren “Ronnie” Huang hakkında 2017’de bir dava açmıştı. 2013’te Çinli üreticiden ayrılan Huang, Huawei’nin çalışanlarını ayartmak ve şirketin patentlerini CNEX’in katı hâl sürücü teknolojisini geliştirirken kullanmakla suçlanmıştı. CNEX ise bu iddiaya karşı bir davayla yanıt vermişti. Huawei’nin teknolojisini kötüye kullandığını öne süren CNEX, Çinli teknoloji devinin bilgi çalmaya çalıştığını öne sürmüştü.

Huawei’nin gündeminde şu an için CNEX davasından daha öncelikli problemler yer alıyor. Google’ın Huawei’nin Android lisansını iptal etmesiyle başlayan zorlu süreç, yonga tasarımcısı ARM‘ın Huawei ile olan iş ilişkisini askıya almasıyla daha da zorlu hâle gelmişti. CNEX’in iddialarının gündeme geleceği dava ise 3 Haziran’da ABD’nin Teksas eyaletinde görülmeye başlayacak.

İLGİLİ HABERLER