Teknoloji

Huawei P30 serisinin kamera sisteminin detayları netleşiyor

huawei p30 pro

Huawei P30 serisi önümüzdeki dönemin merakla beklenen telefonları arasında bulunuyor. Şirket, kısa süre önce 2019 Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2019) P30’a ait olduğu söylenen taslağı sergilemişti. Bu taslak, akıllı telefonun arkasında bulunan kameraların sayısı konusunda kafaları da karıştırmıştı. Şirket tarafından Pocket-lint‘e yapılan açıklamaya göre, akıllı telefonun arkasında periskop lens sistemi bulunacak. P30, bu sistemin yerleştirildiği ilk telefon olacak.

MWC 2019‘da gazetecilere konuşan Huawei’nin küresel ürün pazarlamasından sorumlu başkan yardımcısı Clement Wong, P30’da kullanılacak kamera teknolojisi hakkında ilginç bilgiler paylaştı. P30’da değişimi kamera sayısını artırmak veya monokrom modülü eklemek yerine gerçek anlamda devrimci bir teknoloji sunarak yaratmayı hedeflediklerini söyleyen Wong, bu değişimin kamera kullanılmadan fark edilemeyecek türden olduğunu ifade etti.

Huawei CEO’su Richard Yu’nun kısa süre önce Weibo’da paylaştığı bir Ay fotoğrafı, P30’un dört lensli bir arka kamera modülüne sahip olduğunu düşündürmüştü. Ancak Wong’un yaptığı açıklamalar, bunun üç lensli bir kamera modülü sayesinde gerçekleştirilebileceğini gösteriyor. Periskop lensin çifte işlev görebileceği belirtiliyor. Yu’nun paylaşımında görülen “dört kamera” etiketinin de buradan geldiği düşünülüyor.

Wong, Huawei P30’un kamera modülünün gelişmiş yakınlaştırma yeteneklerine dikkat çekiyor. Huawei yöneticisi konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Göreceğiniz şeylerden birisi de muhteşem yakınlaştırma. Ay fotoğrafı (Yu tarafından çekilen) harici bir kamera olmadan çekildi. Devrim yaratan bu yakınlaştırma teknolojisi, fotoğraf çekişinizi değiştirecek.”

Huawei bu teknolojiyi hayata geçiren ilk şirket değil. Daha önce Oppo Find X‘te 5x zoom özelliği sunulmuştu. Çinli üretici, 10x zoom teknolojisini de MWC 2019’da duyurmuştu.

Wong, Huawei P30’da kullanılacak yakınlaştırma teknolojisinin yapısı hakkında da bilgi verdi. Sistem için “periskop” tanımlamasını kullanan Wong, bu teknolojinin uzun zamandır mevcut olduğunu ancak bunu yüksek kaliteli ve ticari kullanıma uygun biçimde sunmanın daha önemli olduğunu belirtti. Yapay zekâ, dijital sinyal işlemesi ve görüntü sinyali işlemesiyle sistemi daha da iyileştirebileceklerini belirten Wong, rakamsal değer konusunda ise bilgi vermedi. Huawei’nin sisteminin 10x zoom yeteneğine sahip olabileceği söyleniyor.

Huawei P30 serisinin kamera modülünde düşük ışık performansı da önem verilen konulardan biri olacak gibi görünüyor. Kamera sisteminin yanı sıra Kirin yonga setinin de bu konuda kendilerine yardımcı olacağını söyleyen Wong, Leica’nın desteğinin de kamera konusunda fark yaratmalarında etkili olduğunu dile getirdi. Lensin, yonganın, yazılımın ve kamera sisteminin ayrı ayrı etkili olduğunu belirten Huawei yöneticisi, P30’da bu faktörlerin ortak etkisinin de görüleceğini belirtti.

Wong’un sözleri Huawei P30 serisinde periskop zoom lensin bulunacağını ve kamera modülünün yeni bir donanım üstüne inşa edileceğini gösteriyor. Henüz gün yüzüne çıkmamış detaylar içinse 26 Mart’ta Paris’te gerçekleştirilecek tanıtım etkinliğini beklemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER