İncelemelerManşetler

Huawei P30 lite 64 GB İncelemesi

huawei p30 lite 64 gb inceleme

huawei p30 liteHuawei P30 lite
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei P30 lite 2019 yazına girerken Türkiye’de satışa çıkan bir Android telefon. O zamanlar bu telefonun detaylı bir incelemesini yapmıştık. Uygun fiyatlı ve ihtiyaçlarını karşılayacak bir akıllı telefon isteyenlerin tercihlerinden bir tanesi olan bu telefon, 2020’nin hemen başında yeni bir konfigürasyonla karşımıza çıktı.

Aslına bakarsanız, Huawei P30 lite 64 GB olarak adlandırılan ve satılan Android telefonun geçen yıl gördüğümüz orijinal modelden iki farkı var. Bunlardan bir tanesi adında mevcut. Normalde 128 GB dahili hafıza ile gelen bu telefon bu sefer 64 GB dahili hafıza ile sunuluyor. Diğeriyse arkadaki ana kameranın 48 megapiksel yerine 24 megapiksel çözünürlük desteğine sahip olması. Bunların dışında kalan ekran, işlemci, pil gibi unsurlar açısından Huawei P30 lite’ın bu yeni versiyonunun herhangi bir farkı yok.

Peki, Huawei neden böyle bir konfigürasyonu yeniden piyasaya sürmeyi tercih etti? Geçen yılın ortalarından beri şirketin yaşadıkları ve son olarak yıl sonunda Türkiye’de satılan tüm Android telefonları ilgilendiren olayların bununla yakından ilgisi var. Bildiğiniz gibi, Google Huawei’nin Android lisansını, ABD Ticaret Bakanlığı’nın bu şirketi kara listeye almasının ardından iptal etmişti. Bu nedenle Huawei’nin çıkacak yeni akıllı telefonlarında Google uygulamaları ve servisleri bulunmayacaktı. Huawei Mate 30 serisi bu kararın ilk yansıması oldu.

Huawei Mate 30 Pro’yu çok yakında Türkiye’de görmeye hazırlanıyoruz. Huawei, bu üst sınıf telefonun sahip olduğu tasarıma ve donanıma güveniyor. Aynı zamanda üst segmenti hedefleyecek bu telefonu satın alacak müşterilerin, Google uygulamalarının ve servislerinin yokluğunu çok fazla dert etmeyeceğini tahmin ediyor olmalı. Ancak söz konusu giriş ve orta segment olunca, buradaki müşterilere Google’ın uygulamalarında ve servislerinden yoksun bir deneyimi sunmak, onları ikna etmek çok kolay olmuyor. Bu nedenle de Huawei, Google’dan çoktan lisans almış, uygulamalar ve güncellemeler konusunda da sıkıntı yaşamayacağı garanti olan bir modeli yenilemeyi uygun görmüş olmalı.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, 2020 model Huawei P30 lite’ın selefinden hemen hemen hiçbir farkı yok. 6.15 inç, 1080 x 2312 piksel çözünürlüklü LTPS IPS LCD ekran, Kriin 710 işlemci, 4 GB RAM, 64 GB dahili hafıza, 512 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen microSD kart yuvası, 3340 mAh kapasiteli pil başlıca özellikler arasında yer alıyor. Arkada yine üç kamera var. 24 megapiksel çözünürlüklü, f/1.8 ana kameranın yanında 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü var. Önde de 32 megapiksel çözünürlüklü kameranın bulunduğunu görüyoruz.

Yaklaşık bir haftadır Huawei P30 lite 64 GB modelini kullanıyoruz. Birkaç ay önce yine inceleme için belirli bir süre boyunca kullandığımız orijinal Huawei P30 lite’a göre herhangi bir fark gözlemlemedik. Şimdi kullandığımız beyaz renkli Huawei P30 lite’ın biraz daha çekici göründüğünü söylememiz gerekiyor. İnce tasarımı ve hafifliği bu akıllı telefonun en çok hoşumuza giden yanlarından bir tanesi. Cepte taşımak da zahmetli olmuyor. Ekran koruyucu film de daha en baştan telefona yerleştirilmiş şekilde geliyor. Arkada yer alan parmak izi okuyucusunun kullanımı da rahat.

6.15 inç ekran yeteri kadar parlak ve güneş ışığı altında da iş görmeye yetecek parlaklığı sunuyor. Full HD+ çözünürlük desteği sayesinde de keskinliği ve netliği tatmin edici seviyede oluyor. İnternette gezinirken veya YouTube videolarını izlerken rahat etmenizi sağlıyor. P30 lite’da tek hoparlör var ve bir akıllı telefon için tatmin edici bir ses çıkışı sunduğunu söyleyebiliriz. Özellikle YouTube videolarını izlerken yeterli olur. Kutudan kulaklık da çıkıyor, ancak bu kulaklıktan çok fazlasını beklememek gerek. Neyse ki, 3.5mm kulaklık jakı var, bu da kulaklık konusunda özgür olduğunuz anlamına geliyor.

Huawei P30 lite 64 GB modelinde işlemci de değişmiyor. Yine Kirin 710’u görüyoruz. Keşke Huawei, bu 2020 model versiyonun şerefine işlemci tarafında da bir güzellik yapsaydı ve Kirin 710F’i kullansaydı. Böylelikle tüketiciler daha güncel bir işlemcinin varlığı nedeniyle bu telefona yönelik tercihlerini daha rahat şekilde yapabilirlerdi. Kirin 710 hâlâ günlük işler için fazlasıyla yeterli, bir sıkıntı çıkarmıyor.

Benchmark testlerine baktığımızda en iyi sonuç karşılaştırmasını AnTuTu ile yapabiliyoruz. Burada 160 bin seviyesindeki puanla orijinal modelle aynı seviyede sonuçlar elde ediliyor. Ne var ki, Kirin 710 geçen yaza göre birkaç ay daha yaşlanmış bir işlemci, bu da geleceğe dönük desteğin ömrünün biraz daha kısaldığını gösteriyor. Bu durumu eğlenceli bir partiye ortasındayken katılmaya benzetebilirsiniz.

huawei p30 lite 64 gb geekbench 5

Depolama alanının azalması bir dezavantaj gibi görünebilir, ancak 64 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Üstelik hem microSD kart yuvasıyla fiziksel genişleme imkanı var, hem de bulut tabanlı servisler ve uygulamalar sayesinde istediğiniz zaman buluttan da destek alabilirsiniz.

Pil tarafında da değişen çok fazla bir şey yok. 3340 mAh kapasiteli yine mevcut ve bu pil bir günü rahatlıkla çıkarmaya yetecek performansı sunuyor. Hatta biraz tasarruf edecek, telefonu idareli şekilde kullanacak olursanız, iki günü geçmeniz bile mümkün olabilir. Kutudan çıkan şarj adaptörüyle yarım saatte yüzde 40-50 arası doluluğa ulaşılabiliyor. 0’dan yüzde 100’e tam doluluğa ise 90 dakika civarında bir sürede erişiliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Huawei P30 lite zaten Google sertifikasını almış bir Android telefon. Bu nedenle Google uygulamaları, servisleri ve güncellemeler konusunda herhangi bir sıkıntısı yok. Telefonda Android 9 Pie ve bunun üstünde Huawei EMUI 9.1 kullanıcı arayüzü geliyor. Yurt dışında Huawei P30 lite modellerinin Android 10 ve EMUI 10 güncellemelerini almaya başladığı haberleri geliyor. Henüz elimizdeki modele bu güncellemelerin geldiğini görmedik. Ancak eli kulağındadır diye düşünüyoruz. Söylediğimiz gibi, Google uygulamaları, servisleri ve Google Play Store eksiksiz biçimde bulunuyor.

huawei p30 lite 64 gb

64 GB kapasiteli versiyonun bir diğer farkının da arkadaki ana kameranın çözünürlüğünün olduğunu söylemiştik. Geçen yılın orijinal modelinde gördüğümüz 48 megapiksel çözünürlüklü ana kameranın yerine 24 megapiksel çözünürlüklü bir lensin kullanıldığını görüyoruz. Orijinal P30 lite modelinde piksel birleştirme işlemi uygulanarak varsayılanda 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyordu. Bu durum düşük ışıkta daha iyi performans ve daha gerçekçi renkler ve pozlama gibi avantajlar sağlıyordu. P30 lite 64 GB modelinde ise bu durum söz konusu değil. Varsayılan olarak 24 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyor. Çözünürlük açısından bir avantaj olsa da, özellikle gece çekimlerinde 48 megapiksel çözünürlüklü modelin biraz daha iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz.

huawei p30 lite 64 gb inceleme

Yine de, hem ana kamera hem de ultra geniş açılı kamera ile sizi fazlasıyla tatmin edecek fotoğrafları P30 lite 64 GB versiyonuyla çekebilirsiniz. Portre çekimlerinde performans da iyi seviyede. Her ne kadar yüzde pürüzsüzleştirme işlemiyle doğallık biraz kayboluyor gibi görünse de, ortaya çıkan sonuçlar özellikle sosyal medyada paylaşıldığında hatırı sayılır miktarda beğeni toplayabilir. Yapay zekâ destekli sahne tanıma yine mevcut. HDR de var, ancak normal moda göre çok fazla fark yarattığını söyleyemeyiz. Video tarafında yine 1080p Full HD video kayıt desteğini görüyoruz. Huawei, 64 GB alanı daha verimli şekilde kullanmak isteyenler için daha az yer kaplayacak video dosyaları üretebilen, aynı zamanda kaliteden de ödün vermeyen H.265 formatını kullanmaya izin veriyor.

Huawei P30 lite şık tasarıma sahip olan bir orta segment akıllı telefon. İyi bir görsel kalite sunan ekranı, günlük ihtiyaçları karşılayan ve optimumda oyun keyfini sunan bir işlemcisi var. 64 GB dahili hafıza da çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Kamera tarafında orijinal modele göre, bir kademe altta görünse de, sahiplerinin özel günlerinde veya eğlenceli anlarında ölümsüzleştirmek istedikleri kareleri kayıt altına almakta yeterlilik gösterecektir. Bununla birlikte Huawei P30 lite’ın 128 GB kapasiteli ve 48 megapiksel arka kameralı versiyonunu da fazla fark ödemeden sahip olmanız mümkün. Eğer karşınıza o tarz bir ürün çıkarsa, önce onu değerlendirmeniz daha iyi olabilir.

huawei p30 liteHuawei P30 lite
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER