Huawei MatePad Pro
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300TL indirim kazanın
Android tablet pazarının Android telefon pazarına kıyasla oldukça daha küçük ve az etkili olduğu söylenebilir. Pazarın büyük kısmı, giriş seviyesi iPad’e alternatif olarak hazırlanmış seçeneklerden oluşuyor. Üst segment seçenekler ise genel olarak bir istisna niteliği taşıyor. Huawei MatePad Pro da bu istisnalar arasında yer alıyor. Huawei’nin kendi tasarımı olan işlemciyle gelen MatePad Pro, şirketin yeni yazılım ekosisteminin de ön plana çıktığı bir cihaz profili çiziyor. Aksesuarlarıyla da iPad Pro karşısında konumlanan Huawei MatePad Pro hakkındaki detayları inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
Huawei MatePad Pro inceleme: Tasarım
MatePad Pro, tasarım açısından MatePad serisindeki diğer cihazlara yakın bir noktada duruyor. Metal ve camın bir arada kullanılması, tabletin üst sınıf olma iddiasını pekiştiriyor. İnce bir tasarıma sahip olan MatePad Pro’da ekran etrafındaki magnezyum alaşım çerçeve de şık tasarımı biraz daha kuvvetlendiriyor.
Telefonun üst kenarında iki hoparlör ızgarası ve güç butonu bulunuyor. Sol kenarın üst kısmında nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva yer alıyor. Sağ kenarda da kullanıcıları ilk olarak ses kontrol tuşları karşılıyor. Bu tuşun aşağısına ise dört adet bağlantı noktası yerleştirilmiş. M-Pencil bu kenara tutturuluyor ve burada şarj ediliyor. Alt kenarda ise iki hoparlör ızgarası ve bunların ortasında konumlandırılan bir USB-C girişi bulunuyor. Bu noktada MatePad Pro’nun ses deneyiminin Harman Kardon imzalı olduğunu belirtmekte fayda var.
460 gram ağırlığındaki MatePad Pro, bir elle rahatlıkla tutulurken diğer elle de rahatlıkla kullanılabiliyor. Hem dikey hem de yatay pozisyondaki kullanımda herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Huawei MatePad Pro inceleme: Ekran
Huawei MatePad Pro’da daha önce de bahsettiğimiz gibi 10.8 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Ön panelin yüzde 86.5’ini kaplayan IPS LCD ekran, 2560 x 1600 piksel çözünürlüğe sahip. Görüntü oranı 16:10 olan ekranın piksel yoğunluğu ise 280 ppi. Tablet dikey vaziyetteyken ekranın sağ üst köşesinde kalan kısımda yuvarlak kamera deliği bulunuyor.
DCI-P3 renk uzayı sertifikasına sahip olan ekran, yüksek renk doğruluğu vadediyor. Bu da MatePad Pro’nun Lightroom gibi gelişmiş uygulamalarla fotoğraf düzenlemek veya video düzenlemek için kullanılabilmesini mümkün kılıyor.
Ekran çerçevelerinin inceliğinin tableti tutarken bir sorun olacağı düşünülebilir. Ancak “avuç içi engelleme” teknolojisi sayesinde bu durum engelleniyor. Ekranın tepkiselliğinin parmak ile çizim yapma konusunda da yeterli olduğunu söylemekte fayda var.
Huawei MatePad Pro inceleme: Donanım ve Performans
Huawei MatePad Pro’nun kalbinde şirketin kendi tasarımı olan Kirin 990 işlemci bulunuyor. Test merkezimize gelen modelde bu işlemciye 6 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 128 GB. Ancak bu alanın yaklaşık 20 GB’lık bir kısmının sistem dosyaları tarafından kullanıldığını belirtmekte fayda var. Huawei’nin nano bellek kartlarıyla depolama alanının üzerine 256 GB daha eklenebiliyor.
Uygulamalar arasında geçişte bir problem yaşanmazken, animasyonlar da sorunsuz biçimde oynatılıyor. Tablet, talepkâr uygulamaları ve grafik açısından yoğun oyunları sıkıntı yaşamadan çalıştırıyor. Çoklu görev ve bölünmüş ekranda akışkan bir deneyim sunan MatePad Pro’yla oyunlar en yüksek ayarlarda oynanabiliyor.
Huawei MatePad Pro’da Harman Kardon’un desteğiyle geliştirilen dört adet hoparlör bulunuyor. Daha önce belirttiğimiz gibi bunlardan ikisi üst kenarda ikisi de alt kenarda yer alıyor. Hoparlörlerden çıkan sesin yüksek ve berrak olduğunu belirtmek gerekiyor. Tablette kulaklık jakının bulunmadığını belirtmekte de fayda var.
Huawei MatePad Pro inceleme: Pil
Huawei MatePad Pro 7250 mAh kapasiteli bir pil taşıyor. Yoğun kullanımda bu pil, iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymadan telefonu çalıştırmaya devam edebiliyor. Yoğunluğun azalması durumunda ise MatePad Pro’yu haftada bir veya iki kez şarj etmek yeterli oluyor.
Huawei MatePad Pro inceleme: Aksesuarlar
MatePad Pro için hazırlanan aksesuarlar da tabletin iPad Pro’ya rakip olarak konumlandırıldığını gösteriyor. Bu aksesuarlardan birisi Huawei M-Pencil adını taşıyan kalem.
Kalemi çalıştırmak için tabletin kamerasının da bulunduğu taraftaki kenara koymak gerekiyor. Buraya yerleştirildiğinde şarj da olan M-Pencil, tabletle eşleşiyor. Bu eşleştirmenin ardından M-Pencil kullanılabilir hâle geliyor.
Huawei MatePad Pro inceleme: Yazılım
iPadOS’in belirlediği yüksek yazılım standartları, özellikle iPad’den Android tabletlere geçiş yapanlarda ilk etapta bir hayal kırıklığı yaşanmasına neden olabiliyor. Ancak Android’in de bu eksiklikleri giderebilecek bazı fırsatlar ve esneklikler sunduğunu unutmamak gerekiyor.
Huawei’nin EMUI 10 kullanıcı arayüzüyle çalışan telefonlarına aşina olanları MatePad Pro’da da tanıdık bir deneyim bekliyor. Arayüz hem yatay hem de dikey olarak pürüzsüz biçimde çalışıyor ve kullanıcıların işlerini kolaylaştıracak bazı küçük numaralar da barındırıyor.
Çoklu pencere özelliği ise üçüncü bir uygulamayı yüzen bir pencerede açmaya izin veriyor. Bu pencere ekran üzerinde istenen noktaya çekilebiliyor. Ancak tüm uygulamaların çoklu pencere desteğine sahip olmadığını belirtmekte fayda var.
Huawei markalı bir telefon kullananların Huawei Share üzerinden telefonlarının ekranlarını tabletlerine yansıtmaları mümkün oluyor. Söz konusu özellik, “Çoklu Ekran İşbirliği” adıyla sunuluyor. Bu özellik tabletin hızlı ayarlar menüsü üzerinden aktif hâle getirilebiliyor.
MatePad Pro’da Google servislerinin bulunmaması can sıkıcı bir durum. Ancak bunun tabletlerde telefonlardaki kadar ciddi bir engel olmadığını da belirtmek gerekiyor. MatePad Pro’nun özellikleri ve donanımı, bu tableti kuvvetli ve kullanışlı kılması için fazlasıyla yeterli oluyor.
Google servislerinin sorunsuz biçimde çalışmasının gerektiği uygulamaların işleyişinde bazı sorunlar yaşanabiliyor. Google Play Center bağlantısı isteyen oyunlarda ve Google Drive üzerinden yedekleme yapan servislerde bu durum net biçimde hissedilebiliyor.
Huawei MatePad Pro inceleme: Kamera
Huawei MatePad Pro’nun arkasında faz algılamalı otomatik odaklama özelliğine sahip 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kameraya LED flaş eşlik ediyor. Telefonun önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera mevcut. Ön kamera yüz tanıma özelliğinin işleyişinde de önemli bir yere sahip.
Huawei MatePad Pro’nun hem arka hem de ön kamerası, ışık koşullarının yeterli olması durumunda iyi fotoğraflar yakalayabiliyor. Ancak bu fotoğrafların akıllı telefonların seviyesinde olmadığını da belirtmek gerekiyor.
Huawei MatePad Pro’nun kamera uygulaması belge taraması yapmak için de kullanılabiliyor.
Huawei MatePad Pro’nun arka kamerasıyla 4K video kaydı yapılabiliyor.
Huawei MatePad Pro inceleme: Sonuç
Kirin 990 işlemci ve 6 GB RAM taşıyan Huawei MatePad Pro, oldukça hızlı işliyor. Tablet en güçlü uygulamaları bile bir sorun yaşamadan çalıştırabiliyor. Dolayısıyla yüksek performansa öncelik verenler için MatePad Pro’nun çok cazip bir seçenek olduğu söylenebilir.
Uzun pil ömrü ve verimli güç yönetimi sistemleri de MatePad Pro’nun pozitif yönleri arasında sayılabilir. Yoğun bir kullanım senaryosunda bile tabletin pili iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Hızlı şarj desteğine sahip olan tablet, uyumlu cihazları kablosuz olarak şarj etmek için de kullanılabiliyor.
Huawei MatePad Pro’nun en bariz eksiğinin Google Play Servisleri’nin desteklenmemesi olduğu söylenebilir. Huawei AppGallery’nin giderek büyümesi ve üçüncü taraf mağazaların varlığı pek çok ihtiyacı karşılamak için yeterli oluyor. Ancak bazı uygulamaların çalıştırılması konusunda Google servislerine ihtiyaç duyulması kullanıcı deneyimini baltalıyor.
Huawei MatePad Pro; güçlü donanımı, büyük ekranı ve uzun pil ömrüyle yüksek performanslı ve multimedya içerik tüketimine uygun bir tablet arayanların değerlendirebileceği seçenekler arasında bulunuyor.
Huawei MatePad Pro
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300TL indirim kazanın