İncelemelerManşetler

Huawei MatePad Pro İncelemesi

huawei matepad pro inceleme 2

Huawei MatePad Pro
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300TL indirim kazanın

SATIN AL

Android tablet pazarının Android telefon pazarına kıyasla oldukça daha küçük ve az etkili olduğu söylenebilir. Pazarın büyük kısmı, giriş seviyesi iPad’e alternatif olarak hazırlanmış seçeneklerden oluşuyor. Üst segment seçenekler ise genel olarak bir istisna niteliği taşıyor. Huawei MatePad Pro da bu istisnalar arasında yer alıyor. Huawei’nin kendi tasarımı olan işlemciyle gelen MatePad Pro, şirketin yeni yazılım ekosisteminin de ön plana çıktığı bir cihaz profili çiziyor. Aksesuarlarıyla da iPad Pro karşısında konumlanan Huawei MatePad Pro hakkındaki detayları inceleme yazımızda bulabilirsiniz.

Huawei MatePad Pro inceleme: Tasarım

MatePad Pro, tasarım açısından MatePad serisindeki diğer cihazlara yakın bir noktada duruyor. Metal ve camın bir arada kullanılması, tabletin üst sınıf olma iddiasını pekiştiriyor. İnce bir tasarıma sahip olan MatePad Pro’da ekran etrafındaki magnezyum alaşım çerçeve de şık tasarımı biraz daha kuvvetlendiriyor.

Tablette detaylarına daha sonra değineceğimiz 10.8 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran ön panelin yüzde 86.5’lik kısmını kaplıyor. Ekranın etrafındaki çerçeve tüm kenarlarda aynı kalınlıkta olduğunu söylemekte fayda var. Sadece tablet dikey konumdayken üstte kalan çerçevenin üzerinde bir gösterge ışığı bulunuyor. Bunun dışında ekran çerçevesi boş bırakılmış.

Telefonun üst kenarında iki hoparlör ızgarası ve güç butonu bulunuyor. Sol kenarın üst kısmında nano SIM kart tepsisinin yerleştirildiği yuva yer alıyor. Sağ kenarda da kullanıcıları ilk olarak ses kontrol tuşları karşılıyor. Bu tuşun aşağısına ise dört adet bağlantı noktası yerleştirilmiş. M-Pencil bu kenara tutturuluyor ve burada şarj ediliyor. Alt kenarda ise iki hoparlör ızgarası ve bunların ortasında konumlandırılan bir USB-C girişi bulunuyor. Bu noktada MatePad Pro’nun ses deneyiminin Harman Kardon imzalı olduğunu belirtmekte fayda var.

Tabletin arka paneli ise oldukça sade. Sol üst köşede 13 megapiksel çözünürlüklü kameranın ve LED flaşın yerleştirildiği kamera modülü bulunuyor. Huawei yazısı da panelin tam ortasına yatay şekilde konumlandırılmış. Bunun dışında panelde başka bir unsur bulunmuyor.

460 gram ağırlığındaki MatePad Pro, bir elle rahatlıkla tutulurken diğer elle de rahatlıkla kullanılabiliyor. Hem dikey hem de yatay pozisyondaki kullanımda herhangi bir sorun yaşanmıyor.

Huawei MatePad Pro inceleme: Ekran

Huawei MatePad Pro’da daha önce de bahsettiğimiz gibi 10.8 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Ön panelin yüzde 86.5’ini kaplayan IPS LCD ekran, 2560 x 1600 piksel çözünürlüğe sahip. Görüntü oranı 16:10 olan ekranın piksel yoğunluğu ise 280 ppi. Tablet dikey vaziyetteyken ekranın sağ üst köşesinde kalan kısımda yuvarlak kamera deliği bulunuyor.

Ekranın MatePad Pro’nun en kuvvetli yönlerinde biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. 10.8 inçlik ekran, büyüklüğünün yanı sıra renklerin canlılığıyla da hem iş hem de eğlence ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacak kapasitede.

DCI-P3 renk uzayı sertifikasına sahip olan ekran, yüksek renk doğruluğu vadediyor. Bu da MatePad Pro’nun Lightroom gibi gelişmiş uygulamalarla fotoğraf düzenlemek veya video düzenlemek için kullanılabilmesini mümkün kılıyor.

Maksimum parlaklık seviyesi 540 nit olan ekranı parlak ışıkların altındayken görmek bir sorun olmuyor. HDR sertifikası bulunmayan ekran, 1500:1 kontrast oranıyla son derece keskin ve canlı bir görüntü sunuyor. Bu da hem video izlerken hem de makale veya çizgi roman okurken içeriklerin muhteşem görünmesini sağlıyor.

Ekran çerçevelerinin inceliğinin tableti tutarken bir sorun olacağı düşünülebilir. Ancak “avuç içi engelleme” teknolojisi sayesinde bu durum engelleniyor. Ekranın tepkiselliğinin parmak ile çizim yapma konusunda da yeterli olduğunu söylemekte fayda var.

Huawei MatePad Pro’nun ekranının görüntüleme açıları konusunda da başarılı bir iş çıkardığı söylenebilir. Ön kameranın ekranın üzerindeki deliğe yerleştirilmesi bütünlüğü bozan bir tercih gibi görünse de, bunun biraz da zorunluluk olduğunu söylemek gerekiyor. Parmak izi tarayıcısı bulunmayan tablette biyometrik güvenlik için sadece yüz tanıma özelliği kullanılıyor. Dolayısıyla kamera selfie çekmek ve video sohbet dışında önemli bir görev de üstleniyor.

Huawei MatePad Pro inceleme: Donanım ve Performans

Huawei MatePad Pro’nun kalbinde şirketin kendi tasarımı olan Kirin 990 işlemci bulunuyor. Test merkezimize gelen modelde bu işlemciye 6 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun dahili depolama alanı ise 128 GB. Ancak bu alanın yaklaşık 20 GB’lık bir kısmının sistem dosyaları tarafından kullanıldığını belirtmekte fayda var. Huawei’nin nano bellek kartlarıyla depolama alanının üzerine 256 GB daha eklenebiliyor.

Huawei MatePad Pro’nun teknik kadrosu pek çok işi herhangi bir takılma olmadan yerine getirmek için yeterli oluyor. Kullanım sırasında cihazın performansında bariz bir boşluk veya takılma hissedilmiyor.

Uygulamalar arasında geçişte bir problem yaşanmazken, animasyonlar da sorunsuz biçimde oynatılıyor. Tablet, talepkâr uygulamaları ve grafik açısından yoğun oyunları sıkıntı yaşamadan çalıştırıyor. Çoklu görev ve bölünmüş ekranda akışkan bir deneyim sunan MatePad Pro’yla oyunlar en yüksek ayarlarda oynanabiliyor.

Huawei MatePad Pro’nun tek biyometrik doğrulama çözümü olan yüz tanıma özelliği oldukça başarılı biçimde çalışıyor. Yüz algılandıktan sonra ekranın kilidi hızla açılıyor. Klavye kılıfa takılı biçimde kullanılırken de tanıma konusunda bir sorun yaşanmıyor. Fazla aydınlık olmayan ortamlarda da işlem sıkıntısız biçimde gerçekleşiyor.

Huawei MatePad Pro’da Harman Kardon’un desteğiyle geliştirilen dört adet hoparlör bulunuyor. Daha önce belirttiğimiz gibi bunlardan ikisi üst kenarda ikisi de alt kenarda yer alıyor. Hoparlörlerden çıkan sesin yüksek ve berrak olduğunu belirtmek gerekiyor. Tablette kulaklık jakının bulunmadığını belirtmekte de fayda var.

Huawei MatePad Pro İncelemesiHuawei MatePad Pro, Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 759, çok çekirdekte ise 2834 puan alıyor.

Huawei MatePad Pro inceleme: Pil

Huawei MatePad Pro 7250 mAh kapasiteli bir pil taşıyor. Yoğun kullanımda bu pil, iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymadan telefonu çalıştırmaya devam edebiliyor. Yoğunluğun azalması durumunda ise MatePad Pro’yu haftada bir veya iki kez şarj etmek yeterli oluyor.

Ağır kullanım senaryosunda bir iki saat boyunca video izlemek, biraz oyun oynamak, internet sitelerinde gezinmek, sosyal medya uygulamalarını kullanmak gibi eylemler bulunuyor. Testimiz süresince tabletin şarj durumuyla ilgili pek fazla kaygı yaşamadık.

Huawei MatePad Pro’nun pilini doldurmak da oldukça zahmetsiz. Tablet 40W kablolu, 27W kablosuz şarj desteğine sahip. Buna ek olarak, Qi uyumlu cihazları şarj etmek için de MatePad Pro’yu kullanmak mümkün. Kablosuz ters şarj özelliği Ayarlar içindeki pil menüsü üzerinden aktif hâle getiriliyor.

Huawei MatePad Pro inceleme: Aksesuarlar

MatePad Pro için hazırlanan aksesuarlar da tabletin iPad Pro’ya rakip olarak konumlandırıldığını gösteriyor. Bu aksesuarlardan birisi Huawei M-Pencil adını taşıyan kalem.

Kalemi çalıştırmak için tabletin kamerasının da bulunduğu taraftaki kenara koymak gerekiyor. Buraya yerleştirildiğinde şarj da olan M-Pencil, tabletle eşleşiyor. Bu eşleştirmenin ardından M-Pencil kullanılabilir hâle geliyor.

4096 basınç hassasiyeti seviyesine sahip olan M-Pencil, MatePad Pro üzerinde not almayı ve çizim yapmayı mümkün kılıyor. M-Pencil ile metinler üzerinde hızlı biçimde not alınabiliyor veya açıklama eklenebiliyor. Yetenekli kişiler için M-Pencil ve MatePad Pro ikilisinin güzel bir çizim seti de olacağı söylenebilir.

Huawei’nin MatePad Pro için sunduğu diğer aksesuar ise Akıllı Manyetik Klavye. Aynı zamanda bir kılıf işlevi de gören bu klavye, MatePad Pro’nun arkasına kolaylıkla takılıyor ve hemen çalışmaya başlıyor. Klavyenin bağlantısı da Bluetooth üzerinden sağlanıyor.

MatePad Pro’nun klavyesinin standart bit yazı yazma deneyimi sunduğu söylenebilir. Alan kısıtlılığı nedeniyle tuşlar çok büyük olmasa da, bu durum hızlı şekilde yazmakta pek sorun yaratmıyor. Klavyede izleme dörtgeninin bulunmaması ise MatePad Pro’nun safkan bir bilgisayar muadili olmasını engelliyor.

Huawei MatePad Pro inceleme: Yazılım

iPadOS’in belirlediği yüksek yazılım standartları, özellikle iPad’den Android tabletlere geçiş yapanlarda ilk etapta bir hayal kırıklığı yaşanmasına neden olabiliyor. Ancak Android’in de bu eksiklikleri giderebilecek bazı fırsatlar ve esneklikler sunduğunu unutmamak gerekiyor.

MatePad Pro, kutusundan Android 10 üstüne kurulu EMUI 10 ile çıkıyor. Tablette Google Play Servisleri bulunmuyor. Bu durum bazı kişiler için nihai kararı etkileyecek türden olsa da, kullancıların önünde söz konusu sıkıntının etrafından dolaşmayı mümkün kılacak araçlar da bulunuyor.

Huawei’nin EMUI 10 kullanıcı arayüzüyle çalışan telefonlarına aşina olanları MatePad Pro’da da tanıdık bir deneyim bekliyor. Arayüz hem yatay hem de dikey olarak pürüzsüz biçimde çalışıyor ve kullanıcıların işlerini kolaylaştıracak bazı küçük numaralar da barındırıyor.

Bölünmüş ekran özelliği sayesinde iki uygulamayı bir arada kullanmak mümkün oluyor. Bu özelliği aktif hâle getirmek için ekranda bir uygulama açıkken sağ kenarın üst kısmından sola doğru bir sürükleme hareketi yapmak gerekiyor. Bu hareket yapılınca ortaya bir uygulama menüsü çıkıyor. Buradan ekranda çalıştırılacak diğer uygulama seçiyor ve ekran üzerinde kaplayacağı alan ayarlanabiliyor.

Çoklu pencere özelliği ise üçüncü bir uygulamayı yüzen bir pencerede açmaya izin veriyor. Bu pencere ekran üzerinde istenen noktaya çekilebiliyor. Ancak tüm uygulamaların çoklu pencere desteğine sahip olmadığını belirtmekte fayda var.

Huawei markalı bir telefon kullananların Huawei Share üzerinden telefonlarının ekranlarını tabletlerine yansıtmaları mümkün oluyor. Söz konusu özellik, “Çoklu Ekran İşbirliği” adıyla sunuluyor. Bu özellik tabletin hızlı ayarlar menüsü üzerinden aktif hâle getirilebiliyor.

Böylelikle kullanıcıların cihazlar arasında geçiş yapmasına gerek kalmıyor. Buna ek olarak, dosyaları sürükleyip bırakarak transfer etmek için de bu yansıtma özelliğinden yararlanılabiliyor. Bunun iş akışını oldukça hızlandırdığı söylenebilir. Bu özellik sayesinde ekran görüntüsü almak da oldukça kolaylaşıyor.

MatePad Pro’da Google servislerinin bulunmaması can sıkıcı bir durum. Ancak bunun tabletlerde telefonlardaki kadar ciddi bir engel olmadığını da belirtmek gerekiyor. MatePad Pro’nun özellikleri ve donanımı, bu tableti kuvvetli ve kullanışlı kılması için fazlasıyla yeterli oluyor.

MatePad Pro, Huawei’nin AppGallery isimli uygulama mağazasıyla geliyor. Bu mağazadaki uygulama seçenekleri her geçen gün artıyor. Kullanıcılar işlerine yarayacak pek çok uygulamayı bu mağazada bulabiliyor. Ancak bazı uygulamalar için hâlâ rotayı üçüncü taraf uygulama mağazalarına çevirmek gerekebiliyor. Huawei’nin Phone Clone uygulaması da tablete uygulama aktarmak için kullanılabiliyor.

Google servislerinin sorunsuz biçimde çalışmasının gerektiği uygulamaların işleyişinde bazı sorunlar yaşanabiliyor. Google Play Center bağlantısı isteyen oyunlarda ve Google Drive üzerinden yedekleme yapan servislerde bu durum net biçimde hissedilebiliyor.

Ancak bu noktada MatePad Pro’nun uygulamaların web versiyonlarını çalıştırma konusunda bir hayli başarılı olduğunu belirtmek gerekiyor. YouTube, Gmail ve Netflix gibi uygulamalar tıpkı masaüstünde olduğu gibi rahatlıkla kullanılıyor. Hatta servislerin masaüstü versiyonlarını sevenler için bunun daha tercih edilesi bir durum olduğu bile söylenebilir.

Huawei MatePad Pro inceleme: Kamera

Huawei MatePad Pro’nun arkasında faz algılamalı otomatik odaklama özelliğine sahip 13 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor. Bu kameraya LED flaş eşlik ediyor. Telefonun önünde ise 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera mevcut. Ön kamera yüz tanıma özelliğinin işleyişinde de önemli bir yere sahip.

huawei matepad pro inceleme

Huawei MatePad Pro’nun hem arka hem de ön kamerası, ışık koşullarının yeterli olması durumunda iyi fotoğraflar yakalayabiliyor. Ancak bu fotoğrafların akıllı telefonların seviyesinde olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Huawei MatePad Pro’nun kamera uygulaması belge taraması yapmak için de kullanılabiliyor.

Huawei MatePad Pro’nun arka kamerasıyla 4K video kaydı yapılabiliyor.

Huawei MatePad Pro inceleme: Sonuç

Kirin 990 işlemci ve 6 GB RAM taşıyan Huawei MatePad Pro, oldukça hızlı işliyor. Tablet en güçlü uygulamaları bile bir sorun yaşamadan çalıştırabiliyor. Dolayısıyla yüksek performansa öncelik verenler için MatePad Pro’nun çok cazip bir seçenek olduğu söylenebilir.

huawei matepad pro inceleme10.8 inç büyüklüğündeki ekranı ve dört hoparlörü de MatePad Pro’yu video izlemek ve oyun oynamak için çok keyifli bir cihaza dönüştürüyor. Hafif tasarımı ve kavisli kenarlarıyla MatePad Pro elde rahatlıkla tutuluyor. Bu da MatePad Pro’nun uzun süreli kullanımını kolaylaştırıyor.

Uzun pil ömrü ve verimli güç yönetimi sistemleri de MatePad Pro’nun pozitif yönleri arasında sayılabilir. Yoğun bir kullanım senaryosunda bile tabletin pili iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Hızlı şarj desteğine sahip olan tablet, uyumlu cihazları kablosuz olarak şarj etmek için de kullanılabiliyor.

Huawei MatePad Pro’nun en bariz eksiğinin Google Play Servisleri’nin desteklenmemesi olduğu söylenebilir. Huawei AppGallery’nin giderek büyümesi ve üçüncü taraf mağazaların varlığı pek çok ihtiyacı karşılamak için yeterli oluyor. Ancak bazı uygulamaların çalıştırılması konusunda Google servislerine ihtiyaç duyulması kullanıcı deneyimini baltalıyor.

Huawei MatePad Pro; güçlü donanımı, büyük ekranı ve uzun pil ömrüyle yüksek performanslı ve multimedya içerik tüketimine uygun bir tablet arayanların değerlendirebileceği seçenekler arasında bulunuyor.

Huawei MatePad Pro
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300TL indirim kazanın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER