İncelemelerManşetler

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition İncelemesi

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Huawei zengin MatePad tablet ailesini yeni seçenekler ve deneyimlerle daha da zengin hâle getirmeyi sürdürüyor. 2023 yılı da şirketin tabletleri açısından epey bereketli bir yıl oldu. Bu yılın başlarında çıkan giriş segment MatePad SE’yi, yılın ortalarında gördüğümüz ve bir dizüstü bilgisayar gibi deneyim sunabilen MatePad Air izledi. Daha sonra 11.5 inç ekranlı MatePad’i gördük ki, onu da haftalar sonra kağıt benzeri deneyim sunan özel ekranlı versiyonu izledi. Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition inceleme yazısında, ekranda not almayı seven, kağıt gibi bir ekran isteyenlerin hoşuna gidecek yeni Huawei tableti ile ilgili yorumlar yer alıyor.

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition

  • 11.5 inç 120 Hz HUAWEI PaperMatte Ekran
  • Göz Korumalı Parlama Önleyici Ekran

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition inceleme: Tasarım

@teknoblog Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition, kağıt gerçekliğinde bir ekranı canlı renkler ve yüksek keskinlikle sunuyor. Öne çıkan detayları bu kısa videoda. Daha fazla detay ise Teknoblog.com’daki inceleme yazısında. #huawei #huaweimatepad11papermatte #tabletpc #huaweimatepad ♬ Peace – Official Sound Studio

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition, alüminyum gövdesiyle şık bir tablet olduğu hissini iyi biçimde veriyor. Arka yüzü koyu gri renkte ve düz biçimde tasarlamış. Kenarlar düze yakın, ancak tutuşu kolaylaştıran hafif bir kavis var. 6.85 milimetre ile bir tablet için ideal olarak nitelendirebileceğimiz kalınlık aralığında bulunuyor. Benzer şekilde 499 gram ağırlığının da 11.5 inç ekranlı bir tablet için fazlasıyla yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Bu boyutlarıyla, 11.5 inç tablet için rahat bir tutuş, taşıma ve kullanım imkanının varlığı söz konusu oluyor.

11.5 inçlik ekranın etrafını saran çerçeve ekranın her yanında aynı kalınlığa sahip. Ayrıca köşeler de tabletin köşelerine uyum gösterecek biçimde yuvarlatılmış. Bu tür detaylar, malzeme seçimi ve tasarımla birleştiğinde, yukarıda belirttiğimiz şıklık tanımını daha da güçlü biçimde destekliyor. Arka tarafta Huawei logosu tablete ayrı bir hava katarken, sağ üst köşedeki kamera modülü de, kabartmalı halka çerçevesiyle hoş görünüyor. Bununla birlikte tableti yüzeye koyup çizip yapmak istediğinizde, bu kamera çıkıntısı nedeniyle tabletin hafif de olsa oynama yaptığını söylememiz gerekiyor.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

8 megapiksel çözünürlüklü ön kamera, tabletin yatay kullanımı ön planda tutularak yerleştirilmiş. Kamera yerleşimine göre tutuşu referans alırsak, sol kenarda, üste doğru yerleştirilmiş bir güç düğmesi var. Bu güç düğmesinin derinliği iyi, aynı zamanda dışa doğru yaptığı yeterli çıkıntı sayesinde el yordamıyla rahatlıkla bulunuyor. Tableti düşey biçimde tuttuğunuzda da kolayca erişebilirsiniz. Ses tuşları üst kenarda, güç düğmesine uzak olmayan bir yerde bulunuyor. Bu tuşların derinliği biraz daha az, ama ses ayarı için yeterli oluyor.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Sağ kenarda USB-C portu var. Tabletin kısa kenarlarına yerleştirilmiş toplam dört adet hoparlör mevcut. Alt kenarda ise klavyeli kılıf ve benzeri aksesuarları fiziksel olarak bağlamaya izin veren üç pinli konnektörü görüyoruz.

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition inceleme: Ekran ve Ses

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition, temel 11.5 modeli gibi 11.5 inçlik bir ekrana sahip. Ekran özellikleri hemen hemen aynı. 120 Hz yenileme hızı, 2200 x 1440 piksel çözünürlük, TFT LCD IPS teknolojisi başlıca özellikler arasında. En temel fark ise, tablete adını veren PaperMatte Ekran teknolojisi. Bu ekran teknolojisi, tabletin normal bir kağıdın verdiği mat görünümü çok iyi biçimde vermesini sağlıyor. Cam ile ekranın yapısı, sanki bir tablet ekranına değil de, canlı bir dergi ekranına bakıyormuşsunuz hissini yaratıyor.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

IPS LCD teknolojisinin varlığı sayesinde geniş görüş açıları var. Mat ekranın varlığı, yansımanın da minimum da olmasını sağlıyor. Ekranın maksimum parlaklık seviyesi de iyi. Bu sayede parlak ışık altında da iyi bir kullanım var. Tabletin ekranına tam karşıdan gelen bir ışık altında bile ekranda neler olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu özelliği sayesinde MatePad 11.5 PaperMatte Edition sahne sanatları veya müzikle uğraşanlar için fazlasıyla kullanışlı bir tablet olacaktır.

Bu arada Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition’ın, TÜV Rheinland Reflection Free Sertifikası, SGS Düşük Görsel Yorgunluk Premium Performans Sertifikası, TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık Sertifikası ve TÜV Rheinland Flicker Free Sertifikası aldığını belirtmeden geçmeyelim.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Ekranın renk sıcaklığı hafif de olsa sıcak tarafa kayıyor, ancak bu durum bir kağıdın doğallığını daha iyi biçimde veriyor. İsterseniz ekran ayarları içinden istediğiniz biçimde elle ayar yapabilirsiniz. Göz konforu modu, ekranın mavi ışığını filtreleyerek özellikle geceleri göz sağlığınızla dost bir görünüm elde etmenizi sağlıyor. eKitap modu ise, monokrom bir renk düzeniyle, özellikle kitap veya makale okurken kullanışlı olacaktır. Hem gözünüzü hem de cihazın pilini düşünüyor. PaperMatte ekranda bu mod, gerçek anlamda bir e-kitap okuyucu cihaz deneyimini verecektir.

Ekranın 120 Hz yenileme hızı özellikle kullanıcı arayüzünde geçişlerde ve web sayfalarında kaydırmalarda daha akıcı ve doğal bir görünüm elde etmeyi sağlıyor. Oyunlarda da gerçekçilik anlamında katkısı olacaktır. Ancak bu tabletin hitap ettiği kitle için 120 Hz’in çok büyük fark yaratacağını düşünmüyoruz. Bunu varsayılan olarak Dinamik ayarda bırakabilir veya pil ömrünü düşünerek standart 60 Hz değerine indirebilirsiniz.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition’ı deneyimlediğimiz süre boyunca bol bol video ve canlı TV yayını izledik. Normalde bu tarz içerikler için parlak bir ekran daha iyi deneyim sunar diye düşünürüz, ancak PaperMatte Ekran bu tarz video içerikleri için de hiç fena görünmüyor. Bunun dışında kalan yazı veya resim odaklı statik içerikler için parlak ekrandan daha iyi bir deneyim elde ediliyor. Ekranın geniş alanı da aynı anda birden fazla uygulamada çalışmak için yeterli alanı sunuyor.

Ses tarafında da MatePad 11.5 PaperMatte Edition güçlü. Hatta fiyat segmentinin ötesinde. Huawei, tabletlerinde ses konusunda güçlü donanımlar sunuyor ve burada da aynı durumun varlığı söz konusu. Kısa kenarlara yerleştirilmiş toplam dört hoparlör, gerek yatay gerek dikey tutuşta stereo ses deneyimini iyi şekilde veriyor. Ses çıkış şiddeti yeteri kadar yüksek, baslar da iyi biçimde hissediliyor. Çevresel ses etkisi de yüksek. Müzik dinlemenin yanı sıra film izlerken de bu hoparlör sistemi fazlasıyla yeterli, harici bir aksesuara ihtiyaç duymazsınız. Kulaklık tarafında en güzel çözüm bir Bluetooth kulaklık kullanmak olacaktır. Bu noktada Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition gibi birer Süper Cihaz olan Huawei FreeBuds serisi kulaklıkları öneririz. Bu ürünler tabletle hızlı bağlantı kuracak ve kesintisiz ses geçişi sağlayacaktır. Huawei Online Mağaza’dan sipariş verecek olursanız, Huawei FreeBuds 5 veya FreeBuds 5i kulaklıkları indirimli olarak satın alma imkanınız var. Bir göz atmaya değer görünüyor.

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition inceleme: Performans, Pil ve Kamera

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition tablet de, temel model gibi Snapdragon 7 Gen 1 işlemciyle geliyor. Bu orta segment işlemciye 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza eşlik ediyor. MatePad Air ile karşılaştırıldığında, performans anlamında bir alt seviyede bir işlemciye sahip olsa da, PaperMatte Edition sahip olduğu donanım paketiyle, bu tabletin hedeflediği kullanıcı kitlesinin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayacaktır. Huawei Notes başta olmak üzere çeşitli not alma uygulamalarını kullanma, Adobe Lightroom ve benzeri uygulamalarda fotoğraf düzenleme gibi işler için akıcı bir performans sunuluyor. RAM de uygulamalar arasında hızlı geçiş ve aynı anda birden fazla uygulama arasında dönüşümlü şekilde çalışma, kopyala yapıştır gibi işler için yeterli oluyor.

Oyun konusunda da, birçok popüler oyunu akıcı biçimde oynatmaya izin verecektir. Isınma tarafına gelince, Spark, GBox ve bunun gibi arka plan etkinliği yüksek uygulamalar çalışınca sıcaklığın yükseldiği anlaşılıyor. Ancak bu artış makul aralığın ötesine geçmiyor, tableti elinizde tutarken rahatsızlık vermiyor.

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition da 7700 mAh kapasiteli pille geliyor. Bu pil, tableti internette gezinme, video izleme, kamerayla belge tarama gibi normal yoğunluklu işlerde, aralıklı şekilde kullandığınızda 2-3 gün arası yeterlilik gösteriyor. Tabletin 22.5W kablolu hızlı şarj desteği bulunuyor. Bu desteği sunan bir güç adaptörüyle 2-3 saat arasında bir sürede pili tamamen şarj etmek mümkün olacaktır. Genellikle gece yatmadan önce şarja bağlamak, sabah kalktığınızda tam dolu bir şekilde tableti kullanmaya devam etmek için en ideal şarj senaryosu olacaktır.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Arkada yer alan 13 megapiksel kamera, tabletin genel olarak kullanılacağını düşündüğümüz belge tarama gibi işler için fazlasıyla yeterli olacaktır. Bunun dışında, ışık koşullarının iyi olduğu ortamlarda fotoğraf ve video çekimi yapmak istediğinizde iş görecektir. Tabletin arka kamerasıyla 4K video kaydı da yapabiliyorsunuz. Bir tablet için tatmin edici bir video performansı var. Tableti sabit biçimde tutmak kolay değil, bu nedenle videoda titreşimler olacaktır, ancak yazılımla bunun etkisi azaltılmaya çalışıyor. Ses kayıt kalitesi de iyi. 8 megapiksel ön kamera öncelikle görüntülü görüşmeler için düşünülmüş. Bununla birlikte selfie fotoğraflar için de performansı iyi. Pozlama yüksek, bu da kapalı alanlarda daha parlak çekimlere izin veriyor. Öte yandan geniş görüş açısı görüntülü görüşmelerde karşı tarafta daha iyi görünmenizi sağlayacaktır. Kamera uygulaması ise bir tablette rahat kullanılacak biçimde düzenlenmiş. Düğmeler, mod değişimi, hızlı kontroller sağ veya sol el baş parmaklarıyla rahatlıkla kontrol edilebilecek noktalarda bulunuyor.

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition inceleme: Yazılım

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition’da HarmonyOS 3.1 yüklü olarak geliyor. Daha önce incelediğimiz MatePad Air’da, Huawei’nin tablet tarafında ne gibi deneyimler sunduğuna yakından bakmıştık. Burada da aynı durum geçerli. MatePad 11.5 PaperMatte Edition, kendinizi evinizdeymiş gibi rahat hissetmenize olanak sağlayacak çeşitli yazılım ve araçlarla işlerinizi kolaylaştırıyor.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Kullanışlı ve sezgisel ana ekranı uygulama kısayolları ve araç takımlarına bir arada ev sahipliği yapıyor. Alttaki hızlı erişim çubuğu, en sık kullandığınız sekiz uygulamanın yanında açık olan son üç uygulama arasında hızlı geçişe izin veriyor. Kamera, İnternet tarayıcısı ve bunun gibi bazı Huawei uygulamalarında, ikon üzerinde parmağınızı hızlıca sürükleyerek erişebileceğiniz hızlı servis araçları var. Daha fazlasını eklemek, etkileşimli bu servis araçları sayesinde uygulamaları açmadan belli işleri yapmak mümkün.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Uygulama mağazası olarak Huawei AppGallery var. Burada birçok popüler yerli uygulamayı bulmak mümkün. Ayrıca yurt dışı kaynaklı uygulama ve oyunlar için de burası yeteri kadar zengin. Öte yandan GBox sayesinde YouTube ve diğer Google uygulamalarını tablette rahatlıkla kullanabilirsiniz. Üsterlik GBox, Google Play Store’a doğrudan erişme ve uygulama ya da oyunları daha kolay indirme imkanı sağlıyor. Word, Adobe Lightroom ve bunun gibi birçok uygulamayı GBox üzerinden Google Play Store aracılığıyla indirdik ve rahatlıkla kullandık. Sonuçta, bir Android tabletteki kullanıcı deneyimini, bildirimler dışında aratmayan bir deneyim sunuluyor.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition, yukarıda da belirttiğimiz gibi bir Süper Cihaz. Eğer elinizde Huawei MateBook dizüstü bilgisayar veya Huawei P60 Pro gibi bir akıllı telefon varsa, o cihazlarınızı kolayca bağlayabilirsiniz. Tableti, bilgisayarınızın yanında ikinci bir ekran gibi kullanabilir veya telefonunuzun ekranını ve sesini bu tablete yansıtabilirsiniz. Sürükle-bırak yöntemiyle hızlı dosya transferi ve Huawei Share, işlerde verimliliği artıran diğer önemli unsurlar arasında bulunuyor.

Biyometrik kimlik doğrulama tarafında, çoğu Huawei tabletinde olduğu gibi ön kamera yardımıyla çalışan yüz tanıma var. Güvenlik seviyesi parmak izi okuyucusuna göre düşük olsa da, işini hızlı şekilde yapıyor.

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition inceleme: Aksesuar

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition’ın kağıt benzeri ekranını hakkını vererek kullanmak için bir ekran kalemi edinmeniz yerinde olacaktır. Huawei, bu tabletle birlikte, onunla kullanıma uygun bir M-Pencil da gönderdi. Bu kalemin kutusundan yedek uçlarla birlikte şarj aksesuarı da çıkıyor. MatePad Air veya MatePad Pro’daki gibi kalemi bir yere yerleştirip eşleştirmek veya şarj etmek mümkün değil. Bunun için ayrıca gelen şarj aksesuarını kullanmalısınız. Bu aksesuarın üzerindeki beşik şarj işlemini sağlarken diğer ucunu da tabletin USB-C portuna bağlayarak eşleştirmeyi başlatabilirsiniz.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

PaperMatte ekranın lamine yapısı ve ekranın 120Hz’lik yüksek yenileme hızı, gerçek bir kağıt kalem deneyimini iyi şekilde yaşamanızı sağlıyor. Huawei Notes, çizim veya not alma ihtiyaçlarınız için yeterli olacaktır. Bununla birlikte Huawei AppGallery ya da GBox aracılığıyla Google Play Store’dan edinebileceğiniz başka üçüncü taraf not uygulamaları da bulunuyor.

huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition inceleme: Sonuç

  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme
  • huawei matepad 11.5 papermatte edition inceleme

Kağıt benzeri ekranlar özellikle parlak ve ışık açısından yoğun ortamlarda daha iyi görüş sağlamasıyla avantaj sağlıyor. Öte yandan görsel deneyim açısından biraz daha doğallık sunuyor. İşte bu nedenle Huawei MatePad 11.5 PaperMatte Edition, temel modelle aradaki fiyat farkına rağmen çekici görünüyor. Huawei, bu fiyatı biraz daha mantıklı kılmak adına 256 GB’lık depolama alanını da sunuyor. Bu iki farkın dışında, temel 11.5 tabletle aynı tasarım, malzeme kalitesi ve performans sunuluyor. Günlük işler ve yaratıcılık odaklı işler için MatePad 11.5 PaperMatte Edition fazlasıyla kullanışlı. Mat ekran, boş zamanlarda bir şeyler izlemek veya oyun oynamak için de yeterli. Ses sistemi de güçlü. Yazılım tarafında Huawei’nin sunduğu farklı araçlar, imkanlar ve GBox gibi güçlü bir alternatif, Android tabletlerdekine benzer seviyede bir deneyim ve memnuniyet sağlayacaktır. Eğer bir Huawei dizüstü bilgisayar ya da telefonunuz varsa, MatePad 11.5 PaperMatte Edition sizin için verimliliği daha da artıran bir tablet olacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER