Teknoloji

Huawei MateBook X Pro Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
huawei matebook x pro ön inceleme
Huawei MateBook X Pro

Huawei, P20 lansmanını bu ayın sonuna bırakınca, MWC 2018’deki gözde ürünü bir dizüstü bilgisayar; Huawei MateBook X Pro oldu. Apple’ın MacBook Air modellerini andıran bir tasarımla ve ince gövdeyle gelen MateBook X Pro, şık ve yüksek performanslı bir dizüstü bilgisayar isteyenlerin ilgisini çekecek özellikleri bünyesinde barındırıyor.

Microsoft ve Google sağolsun, son zamanlarda 3:2 görüntü oranına sahip olan ekranları dizüstü bilgisayarlarda daha sık biçimde görmeye başladık. MateBook X Pro da bu akıma uyuyor. 13.9 inç ekran, 3000 x 2000 piksel çözünürlük sunuyor. Bu da 260 ppi gibi, bu ekran büyüklüğündeki bir dizüstü bilgisayar için epey yüksek bir piksel yoğunluğuna erişildiği anlamına geliyor. 1500:1 kontrast oranı, 450 nit parlaklık gibi öne çıkan değerler de var. Aynı zamanda sRGB renk gamının yüzde 100’ü de kapsanıyor. Kağıt üzerindeki bu çekici özellikler pratiğe büyük oranda yansıyor. MateBook X Pro’nun gerçekten parlak, canlı, keskin ve renk konusunda başarılı bir ekranı var. Yalnızca ekranı kaplayan camın yansıtması biraz fazla, bu da parlak ışık altında ekranın görüşünü biraz olsun düşürüyor.

Ekranın etrafını saran çerçevenin çok dar olması sayesinde, MateBook X Pro normalden daha dar bir yüzey alanıyla geliyor. Bilgisayarın profil kalınlığı da fazla değil. Bu sayede çantada rahatlıkla taşınabilir. Ekranı dokunmatik, ancak ekran tamamen katlanıp klavye formunu almadığı için, bu özelliğin çok da fazla avantajı olmuyor.

Öte yandan 3:2 görüntü oranlı ekranda film veya video izlerken ekranın alt ve üst kenarlarında epey geniş siyah çizgiler göreceksiniz. Video demişken, MateBook X Pro’nun toplam dört adet hoparlörü yeterli, harici hoparlör gerektirmeyen bir ses çıkışı sunuyor. Dolby Atmos teknolojili hoparlörlerin ikisi klavyenin sağına, ikisi de soluna yerleştirilmiş. Böylelikle stereo ses doğrudan kullanıcıya ulaşıyor. Ses çıkışında orta frekanslar biraz yüksek tutulmuş gibi, ancak genel olarak tatmin edici bir ses çıkışı elde ediliyor.

MateBook Pro X’in klavyesinin tuş aralıkları yeterli mesafeye sahip. Tuşların büyüklüğü Apple’ın MacBook Pro’larındaki kadar geniş değil. Derinlik makul seviyede, tuşlar da sert değil. Geniş bir alana sahip olan izleme dörtgeninin hızı iyi, ancak tıklama yaptığınızda parmak uçlarında biraz fazla basınç hissediyorsunuz. Yani izleme dörtgeninin tıklama mekanizması biraz sert çalışıyor. Bu arada sağ üst köşede, klavyenin hemen üstünde yer alan güç butonu, aynı zamanda parmak izi okuyucusunu da barındırıyor.

huawei matebook x pro

Huawei’nin dizüstü bilgisayarında Intel’in 8. nesil Core i7 veya i5 işlemcileri çalışıyor. Performans açısından bu bilgisayar beklentileri büyük oranda karşılayacaktır. Hareket hâlindeyken yüksek performans arayan, bununla birlikte yüksek çözünürlüklü veya geniş çalışma alanı arayan grafikerler veya video yapımcıları için de MateBook X Pro her yere rahatlıkla taşınabilecek bir seçim olabilir. NVIDIA GeForce MX150 grafik kartının da bu kullanıcı kitlesini sevindireceğini belirtelim. Ayrıca oyun oynamayı sevenler de bu bilgisayarla gittikleri her yerde eğlenceyi yaşayabilirler. Bu arada bilgisayarın uykudan uyanma süresinin çok kısa olduğunu, kapağı kaldırdığımız anda yeniden çalışmaya başladığını belirtelim.

Huawei, MateBook X Pro’nun ekranını sınırlara kadar yayınca, kamera için kapakta yer kalmamış. Şirket de kamerayı bir tuşun içine yerleştirmekte çözümü bulmuş. Bu ön kameranın görüntülü görüşme için yeterli çözünürlüğü ve kaliteyi sunduğunu söyleyebiliriz.

Dizüstü bilgisayar denilince akla gelen ilk şirketlerden bir tanesi Huawei değil. Şirketin daha önce tasarladığı çeşitli MateBook dizüstü bilgisayarlar bulunuyor, ancak bunlar genellikle hibrit yapıda olan ürünlerdi. Huawei, MateBook X Pro ile birlikte biraz daha yükseği hedefliyor ve kendisine Asus’un ZenBook, Microsoft’un Surface ve Apple’ın MacBook Pro serilerini rakip olarak seçiyor gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER