İncelemelerManşetler

Huawei MateBook X Pro (2023) İncelemesi

huawei matebook x pro 2023 inceleme

Huawei’nin geniş yelpazeye yayılmış MateBook dizüstü bilgisayar serisi içinde MateBook X Pro modellerinin yeri ayrıdır. Bu modeller sahip olduğu kaliteli malzemeler, ince tasarım ve bunun gibi unsurlarla sektörün dikkat çeken ürünleri arasında yer almıştır. Huawei, geçen yılın ikinci yarısında Türkiye’de satışa sunduğu 2022 model Huawei MateBook X Pro ile birlikte özellikle tasarım ve malzeme anlamında önemli güncellemelere gitmişti. 2023 model MateBook X Pro modelinde tüm bu beğeni kazanan unsurların korunduğunu ve yapılan işlemci güncellemesiyle birlikte dizüstü bilgisayarın zamanın performans ihtiyaçlarına uygun hâle getirildiğini görüyoruz. Huawei MateBook X Pro 2023 inceleme yazısı ve videosunda, bu üst sınıf dizüstü bilgisayarın öne çıkan özelliklerine ve sunduğu deneyime yakından bakıyoruz.

Huawei MateBook X Pro (2023)

  • Pürüzsüz Metalik Gövde
  • Huawei FullView Ekran
  • Süper Cihaz

Sık Sorulan Sorular


Huawei MateBook X Pro 2023 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei, geçen yıl MateBook X Pro modelinin tasarımında ve malzeme seçiminde önemli değişiklikler yapmıştı ve beğenimizi kazanmıştı. Bu yıl, tutan bu formülün devam ettirildiğini görüyoruz. Karşımızda, 2022 modeliyle aynı malzemelerden yapılmış, boyutlarından ağırlığına kadar aynı bir bilgisayar duruyor. Geçen yıl incelediğimiz modelle yan yana getirdiğimiz zaman ikisini ayırt etmemizi sağlayan tek fark, inceleme için gelen 2023 modelinin klavyesinin Türkçe klavye olmaması oluyor. Tabii ki, piyasada bulunan modellerde Türkçe Q klavye mevcut, bize gelen ürün bir test örneği olduğu için bu tarz durumlarla karşılaşmak söz konusu oluyor.

huawei matebook x pro 2023 inceleme

Uzun lâfın kısası, karşımızda geçen yıl modeliyle aynı malzemeleri, görünümü ve kullanım hissini paylaşan bir bilgisayar ve bu, iyi bir şey. Cilt dostu, magnezyum alaşımlı gövde, yumuşak bir hisse sahip olan yüzeyiyle bilgisayarı rahatlıkla tutmayı ve kullanmayı sağlıyor. Klavyede yazı yazarken avuçlarınızın temas ettiği bölüm de yumuşak bir yüzeye sahip. Bu da yazı yazmayı daha rahat hâle getiriyor.

Tam CNC, yekpare yapılı metal gövdesi tartıda 1.26 kilogram çekiyor ve bu da 14.2 inç ekranlı bir dizüstü bilgisayar için fazlasıyla hafif. En kalın yerinde 15,5 milimetrelik bir kalınlık var ve ön tarafa doğru kalınlık daha da azalıyor. Yani, konik bir profil biçimi var. Bu da Huawei MateBook X Pro 2023 modelini daha çekici ve göz alıcı gösteriyor. Bu arada yumaşatılmış kenarlar da, dizüstü bilgisayarın pürüzsüz ve yumuşak gövdesinin iyi bir uzantısı oluyor, bilgisayarın ince görünürken rahat taşınabilir olmasına katkıda bulunuyor.

Kapak kısmında bulunan Huawei logosu, parlak metal görünümüyle gövdenin şıklığını artırıyor. Menteşe, tek bir parmak hareketiyle kapağın kaldırılmasını sağlarken sağlamlığı da elden bırakmıyor. Dokunmatik ekranı kullanırken ekranın çok az ileri geri oynadığını, bir tabletin ekranına dokunurken alınan hisse benzer bir his verdiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

huawei matebook x pro 2023 inceleme

Klavye tarafına geldiğimizde, burada Huawei’nin MateBook serisi dizüstü bilgisayarlarında görmeye alıştığımız ada tipi klavye var. Tuşların yeterli bir arka aydınlatması var ve özellikle karanlıkta klavye ile çalışmayı kolaylaştıracaktır. Tuşlar birbirine çok yakın değil, parmakların rahatlıkla gezinmesini sağlayacak boşluk bırakılmış. Tuşlar ise ne sert ne de çok yumuşak, parmak uçlarınızda baskı hissetmiyorsunuz. Doğal olarak tuş basma derinliği de iyi ayarlanmış. Şu anda okumakta olduğunuz bu inceleme yazısını Huawei MateBook X Pro 2023 üzerinde, doğrudan dahili klavyesiyle yazıyorum ve bu, hiç zahmetli ve yorucu değil.

Klavyenin üst kısmında çeşitli hızlı kontroller var. Daha önce Huawei MateBook serisi dizüstü bilgisayarlarının simgesi olan, klavyeye yerleştirilmiş klavye, geçen yıl itibarıyla kaldırılmaya başlanmış ve web kamerası ekranın üst kısmına taşınmıştı. 2022 modelinde olduğu gibi 2023 modelinde de bu değişiklik geçerli. Kameranın daha önce yer aldığı bölüme ise sesle yazma tuşu yerleştirilmiş. Klavye ile metin girişi sırasında bu tuşa basarak dikte özelliğini etkinleştirebilir ve klavye ile yazma zahmetinden kurtulabilirsiniz. Windows’un yerleşik bir özelliği olan dikte, Türkçeyle de gayet iyi çalışıyor.

Web kamerasına gelecek olursak, Huawei MateBook X Pro’nun ince ekran çerçevesine 720p video destekli bir web kamerası yerleştirilmiş. Bunun hemen yanında yer alan bir LED lamba, kameranın aktif olduğunu haber veriyor. Kameranın düşük ışık performansı iyi, 720p video çözünürlüğü ise Zoom ve benzeri platformlarda görüntülü görüşmeler için yeterli olacaktır. Huawei’nin özel kamera kontrolleri sayesinde, arka plan görüntüsünü değiştirme veya bulanıklaştırma, otomatik ortalama veya otomatik göz teması gibi özelliklerden yararlanmak mümkün. Tüm bu kamera ayarlarına, Huawei Kontrol Paneli içinden erişebilirsiniz.

huawei matebook x pro 2023 inceleme

Trackpad’e gelecek olursak, 14 inçlik bir dizüstü bilgisayar için yeteri kadar geniş ve büyük bir trackpad, klavyenin hemen berisinde yer alıyor. Yazı yazarken parmaklarınız bu bölüme temas edebilir, ancak bu durum herhangi bir yanlış komuta neden olmaz. Pürüzsüz ve yumuşak yüzeyi sayesinde parmaklarınız klavye üzerinde yağ gibi kayıyor. Birden fazla parmakla dokunmatik hareketler destekleniyor. Böylelikle bir mouse’a ihtiyaç duymadan Windows 11 içinde rahatlıkla gezinebilirsiniz. Öte yandan Huawei’nin FreeTouch olarak adlandırdığı bir özellik, bu birimden çok daha iyi şekilde yararlanma imkanını veriyor. Huawei Kontrol Paneli içinden FreeTouch ayarlarına erişebilirsiniz. Trackpad’in hızını ve hassasiyetini ayarlayabileceğiniz gibi, çeşitli hızlı kontrolleri etkinleştirebilirsiniz. Tek bir tıklatmakla ekran görüntüsü alabilir, sol kenarı boyunca yukarı aşağı sürükleyerek ekranın parlaklığını değiştirebilir, sağ kenarı boyunca yukarı aşağı sürükleyerek ses seviyesini ayarlayabilirsiniz. Ya da video izlerken üst kenar boyunca sürükleyerek ileri geri alabilirsiniz. Ya da sol üst köşesine basarak açık olan pencereyi kapatabilirsiniz.

Port seçenekleri bakımından MateBook X Pro, 2023 yılının temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Solda iki, sağda iki olmak üzere toplam dört adet USB-C biçiminde port var. Bunlardan dilediğinizi şarj için kullanabilirsiniz. Ayrıca sol kenarda bulunan portlar Thunderbolt 4 destekli. Yani yüksek veri hızını destekleyen depolama cihazı, monitör gibi cihazlarınızı bu portlar üzerinden rahatlıkla bağlayabilirsiniz. Sol kenarda 3.5mm ses jakı da mevcut. Bu arada Huawei, kutuya bir adet USB-C – USB-A adaptör iliştirmiş. Bu sayede USB-A uçlu aksesuarlarınızı da rahatlıkla kullanmaya devam edebilirsiniz.

huawei matebook x pro 2023 inceleme

Klavyenin sağ üst köşesinde, Huawei dizüstü bilgisayarlarında görmeye alıştığımız, parmak izi okuyucu yerleştirilmiş güç düğmesi var. Parmak iziyle ekran kilidini hızlıca geçebilirsiniz. Bununla birlikte yüz tanıma özelliği de mevcut. Hem hızlı hem de yüksek güvenlikli. Windows Hello destekli bu yüz tanıma özelliğini ilk kurulumda etkinleştirebilir ve sonrasında parmak izi okuyucusuna pek ihtiyaç duymazsınız.

Huawei MateBook X Pro 2023 inceleme: Ekran ve Ses

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Huawei MateBook X Pro 2023 modelinde 14.2 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip bir ekran var. Bu ekran 3120 x 2080 piksel çözünürlük ve 264ppi piksel yoğunluğuyla, bir dizüstü bilgisayar için fazlasıyla net ve keskin yazılar, grafikler sunuyor. İnce ekran çerçevesi sayesinde Huawei’nin FullView olarak adlandırdığı bir ekran deneyimi elde ediliyor. Yüzde 92.5’lik ekran-gövde oranıyla, sanki bilgisayarın üst kısmı neredeyse tamamen ekrandan oluşuyormuş gibi bir görünüm ortaya çıkıyor.

huawei matebook x pro 2023 inceleme

Ekranın keskinliğinin dışında parlaklığı da 500 nit ile yüksek, dizüstü bilgisayar ortalamalarının üstüne çıkılıyor. Dışarıda da yeterli bir kullanım sağlıyor. Nature Tone ve Smart Brightness teknolojileri sayesinde ekranın parlaklığı ve renk sıcaklığı ortam koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor. Bu da doğal bir görünüm ve rahat kullanım sağlıyor. Öte yandan 1,07 milyar renk desteği, 1’den küçük Delta E değeri, P3 renk gamı desteği gibi özellikleriyle MateBook X Pro 2023’ün ekranı, esas işi fotoğraf veya video düzenleme ya da yapım işi olanların, hareket hâlindeyken rahatlıkla çalışmalarına imkan sağlıyor. Dışarıda iş yaparken çekmiş olduğunuz bir fotoğrafın düzenlemesini, MateBook X Pro üzerinden rahatlıkla yapabilirsiniz. Ya da bir video klibin hazırlıklarını yaparken renk ayarları için farklı bir monitöre ihtiyacınız kalmaz. MateBook X Pro’nun ekranı hem netlik, hem parlaklık hem de renk doğruluğu açısından fazlasıyla yeterli olacaktır.

3:2’ye çok yakın olan görüntü oranı, daha fazla sayıda satıra imkan sağlıyor, bu da ekranda tek bir bakışta daha fazla öğe veya aracın görüntülenmesini mümkün kılıyor. Bu da, özellikle hareket hâlindeyken üretkenliğe ve verimliliğe önem verenler için bir hayli cazip bir unsur olacaktır. Bunun dışında söz konusu multimedya olduğunda da MateBook X Pro’nun ekranı iş görecektir. 16:9 videolarda ekranın alt ve üst kısmında siyah çubuklar görecek olsanız da, ekranın parlaklığı, netliği ve renk canlılığı, izleyeceğiniz filmlerden iyi keyif almanızı mümkün kılacaktır. Ses tarafında sunulan özellikler ve güçlü ses sistemi de, ekranın kalitesini, özellikle multimedya ve eğlence tarafında çok iyi şekilde tamamlıyor.

huawei matebook x pro

Huawei MateBook X Pro’nun toplam altı hoparlörlü bir ses sistemi var. Klavyenin her iki yanına yerleştirilmiş ve doğrudan kullanıcıya bakan hoparlörler sesin doğrudan ve engel tanımadan ulaştırılmasını sağlıyor. Ses çıkış şiddeti çok yüksek ve doyurucu. Sesin çevresel etkinliği ve doygunluğu da gayet iyi. Üst sınıfı bir dizüstü bilgisayara yakışır bir ses performansı var. Böylelikle film izlerken harici bir hoparlöre ihtiyaç duymadan, iyi bir film keyfi yaşayabilirsiniz. Aynı durum, boş zamanlarınızda MateBook X Pro’da oynayacağınız oyunlar için de geçerli olacaktır.

MateBook X Pro’da dört adet mikrofondan oluşan bir sistem var. Yapay zekâ destekli bu mikrofon sistem ortamdaki gürültünün azaltılmasını ve sizin sesinizin ön plana çıkmasını sağlıyor. Bu, konferans görüşmelerinde verimliliği artıracaktır. Üstelik bilgisayardan 2-3 metre uzaklıkta olsanız bile sesiniz karşı tarafa anlaşılır biçimde ulaştırılacaktır. Huawei Sound destekli bu hoparlör ve mikrofon sisteminin ayarlarını Huawei Kontrol Paneli üzerinden ulaşabileceğiniz Huawei Sound bölümünden yapabilirsiniz. Burada hoparlör, kulaklık ve mikrofon için çeşitli ayarları göreceksiniz. Ön izlemeleri de kullanarak sizin için en rahat ve en iyi seçenekleri belirleyebilirsiniz.

Huawei MateBook X Pro 2023 inceleme: Performans ve Pil

2022 ve 2023 model Huawei MateBook X Pro modellerinin en büyük farkı, sahip oldukları işlemcilerde. 2022 modelinde 12. nesil Intel Core i7-1260P işlemci bulunuyordu. 2023 modelinde bunun yerini 13. nesil Intel Core i7-1360P işlemcinin aldığını görüyoruz. Intel Evo sertifikasına sahip olan bu dizüstü bilgisayar, Huawei’nin belirttiğine göre bir önceki nesle göre yüzde 117 oranına varan performans artışı sağlayabiliyor.

1360P’deki performans çekirdeklerinde temel saat frekansı 2.2 GHz’e, Turbo Boost frekansı ise 5 GHz’e çıkarılmış. Verimlilik çekirdeklerine baktığımızda, burada da benzer seviyede artışlar görüyoruz. Öte yandan L2 önbellek ve GPU Boost frekansında da bazı artışlar mevcut. Tüm bunların sayesinde 1360P’de selefine göre gözle görülür bir performans artışı sağlanıyor. PCMark10, 3DMark, Cinebench R23 ve GeekBench 5 gibi benchmark testlerindeki sonuçlar da, 2023 modelinin 2022 modeline göre daha iyi bir noktada olduğunu gösteriyor. Bu arada, tüm testlerin Fn+P tuş takımıyla etkinleştirdiğimiz performans modunda yapıldığını belirtelim.

Hareket hâlindeyken yüksek performans sağlayan Intel Core i7-1360P işlemciye 16 GB RAM ve 1 TB SSD eşlik ediyor. Bu donanım paketi, grafik tasarım, fotoğraf düzenleme, video yapımı gibi işlerin hareket hâlindeyken hızlı ve vakit kaybetmeden yapılmasını mümkün hâle getiriyor. Ekranın sunmuş olduğu imkanlarla birleştirildiğinde, MateBook X Pro 2023, özellikle yaratıcılık odaklı işlerle uğraşanlar ve Windows ortamını tercih edenler için fazlasıyla cazip bir çalışma alanı hâline geliyor.

Wi-Fi 6 ve 6E destekleri de, MateBook X Pro 2023’ün zamanın ruhuna uyduğunu gösteren bir başka önemli özellik. Son zamanlarda çıkan birçok modelde Wi-Fi 6E desteğinin var olmaya başladığını gördük. Bu özelliğe sahip olan ağ cihazlarının sayısı da artıyor. İşte MateBook X Pro ile bunların sunduğu daha yüksek kablosuz ağ hızlarının avantajlarından da yararlanma imkanı bulacaksınız.

Bu arada Huawei MateBook X Pro 2023, Huawei Super Turbo olarak adlandırılan bir sisteme de sahip. Bu sistem CPU, GPU, bellek, disk ve pilin çalışma durumlarını optimize ederek performans ve güç tüketimi açısından en iyi noktaya ulaşılmasını sağlıyor. Üç ana katkısı var. Bunlardan ilki hızlı açılış. Kapağını kaldırıp güç düğmesine bastıktan birkaç saniye sonra MateBook X Pro kullanıma hazır hâle geliyor. Yazılım başlatma hızlandırıcı ise, hızlı SSD belleğin avantajından yararlanarak sık kullandığınız yazılımların hızlı şekilde açılmasını sağlıyor.

Son olarak SuperCharge Turbo, bu sistemin şarj tarafındaki ayağını teşkil ediyor. MateBook X Pro’nun kutusundan 90W’lık bir SuperCharge güç adaptörü çıkıyor. Bu adaptör yardımıyla Thunderbolt 4 portları üzerinden 90W’lık şarj hızına ulaşmak mümkün. Böylelikle sadece 20-30 dakikalık şarjla birkaç saatlik kullanıma ulaşabilir ve prize olan bağlılığınızı azaltabilirsiniz.

Huawei MateBook X Pro’nun pili, ekran parlaklığının maksimumda olduğu, 50 kadar Chrome sekmesinin de açıldığı bir kullanım senaryosunda 3-4 saat arası bir kullanım imkanı sağlıyor. Ekran parlaklığını yüzde 45 seviyesine indirip çeşitli ofis işleriyle ilgilenme senaryosunda ise 8 saatin üzerine çıkma potansiyelini gösteriyor. Hızlı şarj performansıyla birleştirildiğinde, MateBook X Pro’nun pil performansı, günün büyük bir kısmını dışarıda geçirenler için, bilgisayarın optimum faydayı göstermesini sağlayacaktır.

Huawei MateBook X Pro 2023 inceleme: Yazılım

MateBook X Pro 2023’te Windows 11 Pro yüklü olarak geliyor. Daha önce deneyimlediğimiz Huawei dizüstü bilgisayar modellerinde olduğu gibi, burada da özelleştirmeler ve yüklü gelen özel programlar konusunda Huawei hiçbir şekilde aşırıya kaçmamış, hatta çok cimri davranmış. Yalnızca Huawei PC Yöneticisi olarak adlandırılan bir yazılım, Huawei bildirim paneli ve Huawei Kontrol Paneli var. Az önce kamera ve ses ayarlarından bahsederken kısaca değindiğimiz Kontrol Paneli, bilgisayarın görev çubuğu bölümünde yer alıyor, buradaki simgeye tıkladığınızda açılan panelde ekran kaydı, ekran görüntüsü alma, Not Defteri, Çoklu Cihaz İş Birliği ve Çoklu Ekran İş Birliği gibi çeşitli ayarları göreceksiniz. Bildirim paneli ise, Huawei’nin akıllı telefon ve tabletlerinde gördüğümüz Huawei Assistant bileşenlerini ve bilgisayarla ilgili çeşitli bildirimleri gösteriyor. Bunlar daha çok alınan ekran görüntüleri, paylaşılan dosyalarla ilgili oluyor.

PC Yöneticisi, bilgisayarın çeşitli bakım ve kontrollerini gerçekleştirmenin yanı sıra, Huawei markalı diğer akıllı telefon, tablet veya cihazlarla, yani Süper Cihazlarla bağlantıyı ve etkileşimi mümkün kılıyor. Örneğin bir Huawei P60 Pro akıllı telefonunuz varsa, onun ekranını bilgisayara yansıtarak telefonu bilgisayar üzerinden kullanabilir, telefonun ses çıkışını bilgisayara yansıtabilirsiniz. Bir MatePad Pro gibi tabletiniz varsa, onu ikinci bir ekran gibi kullanabilirsiniz. MateBook X Pro’nun ekranını yansıtma ya da genişletme, tableti bilgisayarın yanında bağlı bir yardımcı cihaz gibi kullanma, sürükle-bırak yöntemiyle metin veya fotoğraf taşıma gibi imkanlardan yararlanabilirsiniz. Tüm bunlar, Huawei tarafından Çoklu Ekran İş Birliği olarak adlandırılıyor ve gerçekten de, ortada verimliliği fazlasıyla artıran bir ekran iş birliği bulunuyor.

Öte yandan Huawei Cloud üzerinde tuttuğunuz fotoğraf, video veya diğer dosyalara, Huawei MateBook X Pro’ya yükleyebileceğiniz PC için Huawei Cloud uygulaması üzerinden ulaşabilirsiniz. Kullanıcı dostu ve sezgisel arayüzü sayesinde buluttaki dosyalarınıza erişebilir, bilgisayardan buluta dosya yükleyebilir, Huawei hesabınız altındaki diğer cihazlarınızın konumlarına erişebilirsiniz. Ayrıca bulutta tuttuğunuz, akıllı telefon veya tablet üzerinden aldığınız notlara da hızlıca erişebilirsiniz.

Huawei MateBook X Pro 2023 inceleme: Sonuç

  • huawei matebook x pro 2023 inceleme
  • huawei matebook x pro 2023 inceleme
  • huawei matebook x pro 2023 inceleme
  • huawei matebook x pro 2023 inceleme
  • huawei matebook x pro
  • huawei matebook x pro 2023 inceleme
  • huawei matebook x pro 2023 inceleme

49.999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan Huawei MateBook X Pro; şıklık, taşınabilirlik ve yüksek performansın kesişim noktasında bulunuyor. En başta da belirttiğimiz gibi, Huawei tasarım ve malzeme seçimi tarafında tutan formülü bozmamış. Karşımızda değerli bilgisayar olduğunu fazlasıyla hissettiren bir ürün var. Optimum büyüklükte, keskin ve kaliteli ekranı da bu hissi daha da güçlendiriyor. Ses sistemi de üst sınıf bilgisayara yakışacak türden. Thunderbolt 4 destekli iki portun da yer aldığı toplam dört adet USB-C biçimli port da MateBook X Pro’nun üst sınıf bilgisayar olduğunu gösteriyor.

13. nesil Intel Core i7-1360P ile yapılmış olan önemli güncelleme, MateBook X Pro’ya performans tarafında katkı sağlıyor. Bu dizüstü bilgisayar, özellikle hareket halindeyken grafik tasarımı, fotoğraf düzenleme, video oluşturma gibi işlerle uğraşanlar ve Windows platformunu tercih edenler için ihtiyaç duyacakları performansı ve çalışma rahatlığını sağlayacaktır. 90W hızlı şarj desteği prize olan bağlılığı azaltırken, pil performansı da belirli aralıklarla, sabahtan akşama tek bir şarjla çalışma imkanını sağlıyor.

Huawei MateBook X Pro (2023)

  • Pürüzsüz Metalik Gövde
  • Huawei FullView Ekran
  • Süper Cihaz
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER