İncelemelerManşetler

Huawei MateBook 14 (2021) İncelemesi

huawei matebook 14 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei Online Mağaza’dan satın alın
HUAWEI MateBook 14 i5 – 16GB + 512GB – Uzay Grisi
HUAWEI MateBook 14 i7 – 16GB + 512GB – Gri
AB300HUAWEIGO kupon koduyla 300 TL ek indirim kazanın

Okula dönüş hazırlıkları başlamışken birçok kişinin alışveriş listesinin başında dizüstü bilgisayar yer alıyor. Derslerde veya ders dışındaki aktivitelerde verimliliği artırmak, aynı zamanda okuldan arta kalan zamanlarda oyun veya multimedya gibi ihtiyaçları da iyi şekilde karşılayabilecek bir bilgisayar arayanlar için 2021 model Huawei MateBook 14 de iyi bir seçenek gibi görünüyor. 3:2 görüntü oranlı ekranıyla üretkenlik konusunda verimli bir alan sunan bu dizüstü bilgisayar 11. nesil Intel Core i5 veya i7 işlemci seçenekleriyle de yüksek performansı sağlıyor. Türkiye’de satışa sunulan 2021 model Huawei MateBook 14 modelini birkaç gündür deneyimliyoruz. Huawei MateBook 14 inceleme videosunda bu dizüstü bilgisayarla ilgili öne çıkan detaylar yer alırken, okumakta olduğunuz inceleme yazısı da bu dizüstü bilgisayarla geçirdiğimiz birkaç günün sonunda elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar içeriyor.

HUAWEI OKULA DÖNÜŞ KAMPANYASI

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Huawei MateBook 14 2021 inceleme: Tasarım ve Özellikler

2021 model MateBook 14, tasarım anlamında geçen yılki modelinden çok farklı görünmüyor. Uzay grisi renge sahip olan cihaz, yine şık görünümüyle değerli bir dizüstü bilgisayar olduğu hissini ve izlenimini iyi şekilde vermeyi başarıyor. Rafine kumlama kaplamalı metal gövdesi, dizüstü bilgisayar ile olan teması daha iyi hâle getiriyor. Hafif yüzey sürtünmesiyle ele rahatça oturuyor, tek bir parmakla kapağını kaldırmanız mümkün oluyor. Klavyenin altında, avuç içlerinizin temas ettiği ve destek aldığı bölgelerin de aynı kaplamaya sahip olması da, yazı yazarken de daha rahat etmenizi sağlıyor. Dizüstü bilgisayarın kenarlarını saran elmas kesim hatlar da MateBook 14’e modern ve kaliteli bir görünüm veriyor.

1.49 kilogramlık gövde ağırlığıyla MateBook 14, 14 inç ekranlı bir dizüstü bilgisayar için oldukça iyi bir noktada bulunuyor. Evde veya ofiste el altında veya ekranı açık biçimde taşırken ya da kapalı hâlde sırt veya el çantasında bir yerden bir yere götürürken herhangi bir şekilde zahmet çekmiyorsunuz. 15.9 milimetrelik gövde kalınlığıyla da ince dizüstü bilgisayarların ortalamasını tutturuyor. Bu ince profil sayesinde kalabalık çantalarda bile sorunsuzca taşıyabilirsiniz.

2021 model Huawei MateBook 14 de MateBook serisinin diğer üyelerinde olduğu gibi ince bir ekran çerçevesine sahip. Yine geçen yılın modeli ve MateBook X Pro serisinin üyeleri gibi 3:2 görüntü oranlı bir ekran barındırıyor. Bu görüntü oranı özellikle dizüstü bilgisayarda bir şeyler okumak veya üretmek isteyenler için kullanışlı oluyor. İnternette gezinti için de 16:9 ekranlara göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Daha fazla satır sayısı sayesinde tek bir bakışta ekranda daha fazla içerik gösterilebiliyor. Ekranın üst kısmını ve kenarlarını 4.9 milimetre kalınlığa sahip bir çerçeve sarıyor. Böylelikle yüzde 90 gibi, yüksek bir ekran-gövde oranına ulaşılıyor. Bilgisayarın yüzey alanı da daha yüksek fiyatlı olan MateBook X Pro modellerinikiyle hemen hemen aynı. MateBook serisinin birçok modelinde olduğu gibi, 2021 versiyonu MateBook 14’te de, web kamerasının klavyeye yerleştirildiğini görüyoruz.

Görüntülü görüşmeler için her ortamda yeterli bir görüş sunan 720p çözünürlüklü web kamerasını klavye üzerinde bulunan ve üstünde kamera işaretinin yer aldığı tuş benzeri mekanizmaya basarak açarak açabilirsiniz. Kameranın yerleşimi nedeniyle görüntülü görüşmelerde karşınızdakilere biraz yukarıdan bakıyormuşsunuz gibi bir izlenim oluşabilir. Bunu da bilgisayarın biraz daha uzağına oturarak çözebilirsiniz. Ya da bilgisayarın altına bir nesne koyarak tabanı daha da yükseltebilirsiniz. MateBook 14’ün kaliteli mikrofon sistemi uzakta olsanız bile sesinizin karşı tarafa anlaşılır biçimde iletilmesine yardımcı olacaktır. Bu arada, web kamerasının klavye içine yerleştirilmesi ve kullanılmadığı zamanlarda kapalı şekilde durması, kamera gizliliğine önem verenlerin hoşuna gidecektir.

MateBook 14 2021 modelinde de tam donanımlı bir Türkçe-Q klavye bulunuyor. Bu klavyenin büyüklüğü MateBook serisinin diğer modellerinkiyle hemen hemen aynı. Tuş basma aralığı yüksek, tuşların birbirine olan mesafesi de iyi. Dizüstü bilgisayarda uzun süre boyunca yazı yazmak bile yormuyor. Tuşların sertliği de iyi ayarlanmış. Parmak uçlarında baskı hissetmiyorsunuz ve harflere basmak için fazla çaba sarfetmenize gerek yok. Arka aydınlatması sayesinde karanlık ortamlarda bile rahatlıkla yazı yazabilirsiniz. Klavyenin üç farklı arka aydınlatma serviyesi var. Klavyenin gerisinde kalan ve avuç içlerini destekleyen bölümler de yeterli genişliğe sahip. Bunların ortasında yer alan touchpad, diğer bir deyişle dokunmatik yüzey de ortalamanın biraz daha üstünde büyüklüğe sahip. Touchpad’in pürüzsüz bir yüzey var, parmaklarınız üstünde kayıp gidecektir. Hızı da iyi, kullandığımız süre boyunca bir fare kullanma ihtiyacı hissetmedik.

Klavyenin sağ üst köşesinde parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç butonu var. Bu birim de diğer Huawei dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi akıcı şekilde işliyor. Bilgisayar kapalıyken güç düğmesine basıp parmağınızı üzerinizde 2-3 saniye beklettiğiniz zaman Windows Hello yardımıyla ekran kilidi de hızlıca geçiliyor.

MateBook 14’ün tabanına baktığımızda alt ve üst kenara doğru yerleştirilmiş ince ve uzun iki tampon görüyoruz. Bunlar bilgisayarı bir yüzeye koyduğunuzda tabanının çizilmesi engelleniyor. Üstelik bu sayede havanın rahatlıkla dışarı atılmasına da katkıda bulunuluyor. Altta büyük sayılabilecek bir havalandırma ızgarası da mevcut.

huawei matebook 14 inceleme

Port seçenekleri bakımından MateBook 14 çok aşırıya kaçmadan günümüzün ihtiyaçlarını karşılayabilir. Sağ kenarda iki adet USB 3.2 Gen 1 portu var. Bunlar A tipinde. Sol kenarda ise USB-C portu, 3.5mm kulaklık jakı ve HDMI portu var. Kutudan MateDock gibi bir adaptör çıkmıyor, ancak mevcut portlar yeterli olduğu için böyle bir adaptöre ihtiyaç yok. Şarj işlemi de soldaki USB-C portu üzerinden gerçekleştiriliyor. Ayrıca MateBook 14 kapalı durumdayken akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlarınızı dizüstü bilgisayar aracılığıyla şarj edebilirsiniz.

Huawei MateBook 14 2021 inceleme: Ekran ve Ses

Adından da anlaşılacağı üzere MateBook 14’te 14 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip bir eekran yer alıyor. Huawei’nin ince ekran çerçevesi nedeniyle FullView olarak adlandırdığı bu ekran 2K, diğer bir deyişle 2160 x 1440 piksel çözünürlüğe sahip. Ayrıca 185 ppi gibi bir piksel yoğunluğu var. Normal bir kullanım açısı ve uzaklığında bu ekran yeteri kadar keskin ve net görünüm sunuyor. Ekranın dokunmatik olduğunu belirtelim. Böylelikle ekran görüntüsü alma ve benzeri işler için sunulan dokunmatik hareketlerle işlerinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz.

huawei matebook 14 inceleme

IPS LCD ekran geniş görüş açılarına sahip. Ekran daha geniş açılardan baktığınızda parlaklıkta hafif de olsa azalmalar söz konusu olabilir. Buna rağmen genel görüntüde büyük bir değişiklik olduğu söylenemez. Ekranın 300 nit tipik parlaklık değeri var ve bunun da ortalamalarda olduğunu söyleyebiliriz. MateBook X Pro gibi daha yüksek fiyatlı bir bilgisayarın ekranıyla karşılaştırıldığında, parlaklık seviyesinin daha düşük olduğu görünüyor. Ancak MateBook 14’ü parlak güneş ışığı altında bile kullandık ve herhangi bir şekilde sıkıntı yaşamadık. Yine de, ekran camının yansıtma katsayısı biraz yüksek. Bu nedenle çok aydınlık ortamlarda görüş konusunda yansımanın etkisi fazla olabilir.

Ekran sRGB renk gamının yüzde 100’ünü destekliyor. 1500:1 kontrast değeri var. Parlaklık da, söylediğimiz gibi ortalamalarda. Belki video yapımı veya fotoğraf düzenleme gibi işler için profesyoneller için çok yüksek seviyelere çıkmayabilir, ancak bu tür işlerle amatör düzeyde uğraşanlar için ekran yeterli olacaktır. Bunun dışında ofis yazılımlarını kullanmak, dersleri için internette araştırma yapmak isteyenler için MateBook 14’ün ekranı fazlasıyla yeterli olacaktır.

MateBook 14’te de diğer MateBook serisi ürünlerinde gördüğümüz TÜV Rheinland Sertifikalı Göz Konfor Modu bulunuyor. Bu mod zararlı mavi ışığı azaltıyor ve gözlerinizi rahat ettiriyor, görsel yorgunluğu gideriyor. Ayrıca daha iyi bir göz konforu için ekranın beyaz dengesini ve tonunu otomatik olarak ayarlıyor.

huawei matebook 14 inceleme

Ses konusunda da MateBook 14 2021 modeli, görüntülü görüşmeler, oyun veya film izleme gibi işler için yeterli bir performans sergiliyor. 2W çift hoparlör ile çevresel ses etkisi sağlanıyor. Yüksek ses seviyesinde bile tiz seslerde patlama yok, gayet iyi şekilde yansıtılıyor. Gerçekçi bir ses çıkışı sayesinde film izlerken veya oyun oynarken elde edilen deneyim daha da yükseliyor. Ayrıca Nahimic yazılımı sayesinde müzik, film, iletişim, oyun gibi farklı senaryolar için özel ses profillerini kullanabilir veya kendi ses profilinizi oluşturabilirsiniz. Dörtlü mikrofon sistemi sayesinde görüntülü görüşmelerde sesiniz çok daha iyi şekilde yakalanıyor. Bu sayede MateBook 14, online dersler veya telekonferanslar için de kullanışlı bir araca dönüşüyor.

Huawei MateBook 14 2021 inceleme: Performans ve Pil

Geçen yıl incelediğimiz Huawei MateBook 14 modelinde AMD’nin 7nm tabanlı Ryzen 5 4600H işlemcisi vardı. Bu yıl ise Huawei’nin Intel işlemci seçenekleri var. Müşteriler 11. nesil Intel Core i5-1135G7 veya Intel Core i7-1165G7 arasından seçim yapabiliyor. Her ikisinde de 16 GB RAM ve 512 GB SSD gibi konfigürasyon bileşenleri bulunuyor. Bu arada arzu edenler için MateBook 14’ün 8 GB RAM’li versiyonu da var. Ancak daha yüksek çoklu görev performansı için RAM’i 16 GB olarak belirlemek en iyisi olacaktır.

huawei matebook 14 inceleme

Elimizdeki model Intel Core i7 işlemciye sahip. Ortalamanın üstünde niteliklere sahip bu dizüstü bilgisayar iyi bir performans sergiliyor. MateBook 14’ü deneyimlediğimiz birkaç günlük süre boyunca bu dizüstü bilgisayarı iş akışımızın bir parçası yaptık. 40 kadar Chrome sekmesi, MailSpring e-posta yazılımı, Microsoft Edge tarayıcısı gibi yoğun bir kullanımda bile bu dizüstü bilgisayar takılma yaşamadan işlerimizi rahatlıkla yapmamızı sağladı. Bu sırada bilgisayarın sıcaklığı ise makul aralıkta kaldı, aşırı ısınma gibi bir durum söz konusu olmadı. Fan sesini de nadiren duyduğumuzu, çalıştığında ise ses seviyesinin çok düşük olduğunu belirtelim. Huawei Shark Fin olarak adlandırdığı soğutma sistemi çift fan, çift ısı borusu gibi bileşenlerle bilgisayarın sıcaklığının düşük kalmasını ve performansın optimumda olmasını sağlıyor.

Her ne kadar MateBook 14 bir oyun bilgisayarı olmasa da, sahip olduğu donanım bileşenleri sayesinde işten veya dersten arta kalan zamanlarda dişe dokunur bir oyun performansını sağlamak konusunda yeterli olacaktır. Bu arada Huawei, MateBook 14’te performansı iki tuşa aynı anda basarak daha da artırmaya izin veriyor. Fn ve P tuşlarına aynı anda basarak açtığınız performans modu sayesinde işlemcinin sunduğu gücün sınırlarına çıkabilirsiniz. Oyun oynarken bu performansı açmanız fark yaratacaktır. Ofis uygulamalarını açma veya internette gezinme gibi işlerde ise dengeli mod yeterli gücü sunan ve sessiz bir çalışma ortamını size sağlayacaktır.

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi bulunuyor. 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant desteğini görüyoruz. Wi-Fi 6 desteğinin de bu yılki önemli yeniliklerden biri olduğunu söyleyelim.

MateBook 14’te 56Wh gibi yüksek kapasiteli bir pil var. Huawei, bu pilin 10 saate kadar 1080p video izlemeye izin verdiğini belirtiyor. Ayrıca 10 saate kadar düzenli çalışma, 8.5 saate kadar web’de gezinme gibi değerleri de veriyor. Pratikteki deneyimlerimize göre Huawei MateBook 14, tek bir şarjla 5-6 saat arası bir kullanım sunuyor. Bu kullanımda ekran parlaklığı yüzde 60 seviyesinde, 40 kadar Chrome sekmesi ve e-posta uygulaması açık durumda. Ayrıca Microsoft Edge internet tarayıcısında da birkaç sekme açık. Eğer ekran parlaklığını kısarsanız, pilde kullanım süresini daha da uzatabilir ve Huawei’nin vadettiği değerlere ulaşabilirsiniz.

huawei matebook 14 inceleme

Kutudan çıkan 65W Huawei SuperCharge adaptörü de şarj konusunda çok yardımcı oluyor. Sadece 15 dakikalık şarj ile iki buçuk saate varan bir kullanım imkanı sağlıyor. Sadece yarım saatte ise 0’dan yüzde 46’ya kadar şarj mümkün. Bu arada eğer elinizde Huawei Mate40 Pro, P40, P40 Pro, Mate 30 Pro veya bunun gibi, USB-C ile şarj olan bir Huawei akıllı telefonu varsa, aynı şarj adaptörüyle onu da hızlı biçimde şarj edebilirsiniz. Böylelikle seyahatlerde çantanıza sadece MateBook 14’ün şarj adaptörünü atmanız yetecektir. Öte yandan MateBook 14’ü bir powerbank gibi kullanabilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bilgisayar kapağı kapalı hâlde uyku durumundayken akıllı telefon veya tablet gibi cihazlarınızı şarj edebilirsiniz.

Huawei MateBook 14 2021 inceleme: Yazılım

2021 model Huawei MateBook 14 Windows 10 Home ile yüklü olarak geliyor. Modern Windows uygulamalarını veya geleneksel Windows masaüstü uygulamalarını rahatlıkla yükleyebilirsiniz. Öte yandan sonbaharda çıkış yapması beklenen Windows 11 güncellemesini de MateBook 14’e yükleyebileceksiniz.

huawei matebook 14 inceleme

Huawei, yüklü gelen uygulamalar konusunda her zaman olduğu gibi tutumlu davranıyor. PC Yöneticisi, yüklü gelen sayılı uygulamalardan bir tanesi ve en önemlisi. PC Yöneticisi sayesinde bilgisayarınızın donanım bileşenlerinin durumunu kontrol edebilir, sürücü güncelleştirmelerini yapabilir, bilgisayarı sorunlara karşı tarayabilirsiniz. Bilgisayarın Performans veya Dengeli modları arasında da PC Yöneticisi ile geçiş yapabilirsiniz.

Bunun dışında PC Yöneticisi, görev çubuğundaki simgesine tıklatılarak erişilebilen bir kenar çubuğu sunuyor. Bu kenar çubuğu son 7 gün içinde görüntülenen belgeleri gösteriyor. Ayrıca çoklu ekran iş birliğini yönetme, ekran görüntüsü veya kaydı alma, Not Defteri veya Hesap Makinesi gibi sık kullanılan araçlara erişme gibi işlere de yarıyor.

Huawei Share teknolojisi de MateBook 14’ün en önemli unsurlarından bir tanesi. Eğer EMUI 10 veya HarmonyOS 2 yüklü bir Huawei akıllı telefonunuz varsa, onu MateBook 14 ile kolaylıkla bağlayabilirsiniz veya telefonunuzdaki dosya veya fotoğrafları bilgisayara kolaylıkla aktarabilirsiniz. Bunun için NFC özellikli akıllı telefonunuzu MateBook 14’ün touchpad’ine tıklatmanız yeterli olacaktır. Huawei’nin OneHop olarak adlandırdığı bu yöntem sayesinde telefonunuzdaki fotoğrafları, videoları veya diğer belgeleri MateBook 14’e kolaylıkla aktarabilirsiniz.

huawei matebook 14 inceleme

Huawei’nin Çoklu Ekran İş Birliği olarak adlandırdığı özellik sayesinde ise telefonunuzu, ekranı kapalıyken bile bilgisayarın üzerinden yönetebilir, uygulamaları açabilir veya dosyaları sürükle-bırak yöntemiyle iki cihaz arasında taşıyabilirsiniz. Ayrıca bilgisayar, tablet veya telefon arasında kopyalama panosunun paylaşımı da, bu cihazlar arasında içerik paylaşımını kolaylaştırıyor, ortak çalışmayı daha da verimli hâle getiriyor.

Bunun yanı sıra MatePad 11 gibi bir HarmonyOS tabletiniz varsa, tableti MateBook 14’ün ikinci ekranı olarak kullanabilirsiniz. Ekran yansıtma, ekran çoğaltma veya tableti MateBook 14’ün klavyesi ve trackpad’iyle yönetme gibi imkanlar sunuluyor. Sonuç olarak, eğer Huawei akıllı telefon veya tabletiniz varsa, MateBook 14 daha da verimli ve kullanışlı bir cihaza dönüşecektir.

Huawei MateBook 14 2021 inceleme: Sonuç

Huawei MateBook 14 işlemci, RAM ve yazılım tabanlı özellikler bakımından MateBook X Pro gibi daha yüksek fiyatlı bir serideki unsurları sunuyor. 3:2 görüntü oranlı, 2K çözünürlüklü FullView ekranı da ortalamanın üstünde bir görsel deneyim sunuyor ve dizüstü bilgisayardan iyi bir verim elde etmeyi mümkün kılıyor. Metal gövdesi şık görünüyor ve değerli bir bilgisayar kullanıyormuşsunuz hissini iyi şekilde veriyor. Arka aydınlatmalı klavyesi okul ödevlerini veya projelerini ya da iş raporlarını hazırlamada büyük rahatlıkl sağlayacaktır. Trackpad’i de hızlı ve kullanışlı, bir mouse kullanmaya ihtiyaç bıraktırmıyor. Web kamerasının klavyeye yerleştirilmesi, kullanılmadığı zamanlarda doğal bir koruma imkanı sağlaması açısından güzel.

Deneyimlediğimiz Core i7 işlemcili konfigürasyon, 16 GB RAM ve 512 GB SSD gibi diğer bileşenleriyle birlikte ortalamanın üstü seviyedeki kullanıcı kitlesinin beklentilerini karşılayacak bir performans sunuyor. Eğer bir Huawei telefonunuz veya tabletiniz varsa, MateBook 14 işinize daha fazla yarayacak, onunla gerçekleştireceğiniz işlerin sayısı artacaktır. MateBook 14, birkaç yıl boyunca performansı düşüş göstermeden kullanabileceği, sıkıntı yaşamayacağı bir bilgisayar isteyen öğrenciler, öğretmenler veya diğer çalışanlar için isabetli bir ürün. Başlangıçta ödeyeceğiniz miktar yüksek olabilir, ancak bu yatırımın karşılığını birkaç yıl boyunca iyi şekilde alacaksınız.

Huawei Online Mağaza’dan satın alın
HUAWEI MateBook 14 i5 – 16GB + 512GB – Uzay Grisi
HUAWEI MateBook 14 i7 – 16GB + 512GB – Gri
AB300HUAWEIGO kupon koduyla 300 TL ek indirim kazanın

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER