İncelemelerManşetler

Huawei MateBook 13 2020 İncelemesi

huawei matebook 13 2020 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

huawei matebook 13 2020 satın alHuawei MateBook 13 2020
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300 TL indirim kazanın

SATIN AL

Huawei geçen yılın başlarında çıkan MateBook 13 modeliyle çok büyük boyutlu bir dizüstü bilgisayar istemeyen, bununla birlikte her yerde işlerini rahatlıkla yapmalarına olanak sağlayacak bir seçenek arzulayanlara hitap eden bir ürün sunmuştu. 2019 model MateBook 13 sahip olduğu kaliteli ekranı, sağlam ve şık gövdesi ve optimum performansıyla bizden olumlu yorumlar almıştı. Huawei’nin tutan bu formülü bozmayarak 2020 model MateBook 13 modeliyle karşımıza çıktığını görüyoruz. 7899 TL’lik fiyat etiketiyle Huawei Online Mağaza’da satılan dizüstü bilgisayar ile ilgili yorumlar MateBook 13 2020 inceleme yazısında yer alıyor.

Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei MateBook 13’ün 2019 model versiyonu metalik çerçevesi, elmas kesim kaplaması ile modern ve şık bir görünüme sahipti. Huawei, bu görünümü neredeyse tamamen aynı tutuyor. Sadece kapağın dışındaki küçük Huawei logosu yerine daha büyük karakterlerle yazılmış bir Huawei yazısını görüyoruz. Bunun dışında yine ince ve hafif bir gövdeyle 2020 model Huawei MateBook 13 sahipleriyle buluşuyor.

Metalik gövde 1.3 kilogram ağırlığıyla çantada veya elde rahatlıkla taşınabiliyor. 14.9 milimetrelik kalınlığı da ergonomik açıdan avantaj sağlıyor. Aynı zamanda dizüstü bilgisayarın çantada da daha fazla yer kaplamasının önüne geçiyor. Dizüstü bilgisayarın 13 inç ekranı var, ancak normal 13 inç ekranlı bilgisayarlara göre daha az bir alan kaplıyor. Bunda yüzde 88’lik ekran-gövde oranının payı var. Huawei’nin FullView olarak adlandırdığı bu ekran kapak kısmının çok büyük bir kısmının ekranla kaplanmasını sağlıyor. Ekranın altındaki dar bir çerçevede Huawei logosu var. Huawei, web kamerasını da ekranın üstünde kalan ince çerçeveye yerleştirmeyi başarmış.

Tabana baktığımızda ön tarafa doğru iki adet hoparlör ızgarasının kenarlara yerleştirildiğini görüyoruz. Arka tarafa doğru ise daha büyük bir havalandırma ızgarası bir kenardan diğerine doğru uzanıyor. Huawei, bu dizüstü bilgisayarın ısıyı hızlı şekilde atmasına yardımcı olacak Shark Fin 2.0 adlı bir fan tasarımını kullanıyor. Çift fan sayesinde ısının da daha hızlı dağıtılabildiğini belirtiyor. Tabii ki, kullanım sırasında klavye ve izleme dörtgenin etrafında belli bir ısı hissediliyor, ancak MateBook 13 2019 modeline göre sıcaklık biraz daha düşük kalıyor. Fanın sesini de çok fazla duymadığımızı söyleyebiliriz. Üstelik birçok uygulama ve Chrome sekmesi açıkken bu durum geçerli oluyor.

Huawei, tam boyutlu tuşlara sahip olan bir klavyeyi nispeten dar bir alana başarıyla yerleştirmiş. Tuşların arasında belirli bir mesafe var, bu da yazı yazarken parmaklarınızın klavye üzerinde daha rahat hareket etmesini sağlıyor. Tuşlar çok oynak veya sert değil, derinlik de iyi şekilde ayarlanmış, parmak uçlarınızda çok fazla baskı hissetmiyorsunuz. Üst satırda ekran parlaklığı, ses, kablosuz bağlantı, ekran görüntüsü gibi işlevler için bir kısayol tuş satırı var. Ayrıca bu satır fonksiyon tuşlarının işlevlerini de yerine getiriyor. Huawei, PC Manager uygulaması için de buraya bir kısayol tuşu eklemiş.

İzleme dörtgeni ise çok büyük değil, ancak bu büyüklükteki bir bilgisayar için yeterli diyebiliriz. Yazı yazarken baş parmağınızın altta kalan bölümü izleme dörtgenine temas etse de, bu durum yanlış komutlara neden olmuyor. İzleme dörtgeninin yüzeyinde hafif sürtünme hissi var, buna rağmen işaretçinin tepkiselliği iyi, Windows kullanıcı arayüzünde gezintide sıkıntı yok. Tıklatma derinliği de iyi ayarlanmış, tıklatmak istediğinizde bunu gerçekten yerine getirdiğinize ikna oluyorsunuz. İzleme dörtgeninin iki yanında kalan alan da yazı yazarken bileklerinizin destek alması için yeterli oluyor.

Klavyenin sağ üst köşesinde ise parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç butonu yer alıyor. Bu tuş yeterli derinliğiyle bilgisayarı kapatıp açtığınızdan emin olmanızı sağlarken parmak izi okuyucusunun da hızı ve isabet oranı yüksek. Kilit ekranını hızlı biçimde geçmenize ve çalışmaya başlamanıza olanak sağlıyor.

Port seçenekleri sınırlı. Sol kenarda bir, sağ kenarda bir olmak üzere iki adet USB-C portu var. Bunlardan sadece soldaki USB-C portu şarjı destekliyor. Yani, dilediğiniz portu şarj için kullanamıyorsunuz. Bu iki port da USB 3.1 Gen 1 desteğine sahip, yani saniyede 5 Gbps’lik maksimum hızı destekliyor. Bunun yanı sıra 3.5mm kulaklık ve mikrofon jakı da sol kenarda, USB-C portunun hemen yanında konumlandırılmış.

Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n/ac 2.4 GHz ve 5GHz çift bant Wi-Fi desteği mevcut. İyi bir Wi-Fi performansı sergilediğini söyleyebiliriz. Bluetooth 5.0 desteği de mevcut.

MateBook 13 Pro’da iki adet hoparlörün bulunduğunu belirtmiştik. Bu hoparlörler yeterli bir ses çıkışı sağlıyor. Stereo ses etkisi iyi, orta frekanslara odaklanılmış, bas seviyesi çok yüksek değil. Yine de, müzik dinlemek veya film izlemek için elverişli ortamı sağlıyor. İki adet dahili mikrofonu ise video görüşmelerinde sesinizin karşı tarafa iyi şekilde iletilmesine yardımcı olacaktır. Video görüşme demişken, öndeki web kamerası da 1 megapiksel çözünürlüğe sahip. Web kamerası olduğu için yüksek piksel sayısına ihtiyaç yok, karşı tarafın sizi yeteri kadar net görmesi için yeterli olacaktır.

Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Donanım, Performans ve Pil

Huawei MateBook 13 2020’nin ekranı 13 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip. Türkiye’de satılan modellerde dokunmatik ekran özelliği bulunmuyor. Bu ekran 3:2 görüntü oranıyla geliyor. Dizüstü bilgisayarlarda bu görüntü oranı daha fazla tercih ediliyor. Multimedya tüketimi veya oyundan daha çok üretkenliğe odaklanan dizüstü bilgisayarlar için bu seçim de fazlasıyla isabetli. Ekran çözünürlüğü 2160 x 1440 piksel, bu da 200 ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Kullanım sırasındaki optimum uzaklıkta pikseller fark edilmiyor. IPS teknolojisini barındıran ekran geniş görüş açısına sahip. Böylelikle ortak çalışırken veya bir şeyler izlerken ekrandan birden fazla kişinin yararlanmasına elverişli bir ortam sağlıyor.

Ekran parlaklığı 300 nit seviyesine çıkıyor. Çok parlak bir ekran olmasa da, maksimum parlaklıkta dış ortamda işinizi yapmanıza izin verecektir. Ancak parlak ekran camının yarattığı yansıma görüşü biraz düşürebilir. İç ortamda kullanırken de genellikle maksimum parlaklıkta çalışmayı tercih ettik. Tabii ki, bu durum pilde kullanırken olumsuzluk yaratıyor, pilin daha çabuk tükenmesine neden oluyor. Bunun dışında, kontrast oranı 1000:1, siyah renk derinliği çok yüksek seviyede değil, maksimum parlaklıkta kenardan ışık sızması oluyor. Buna rağmen çalışırken, oyun oynarken ya da film izlerken zevk almanızı sağlayan bir ekranın bulunduğunu söyleyebiliriz.

Elimizdeki MateBook 13 2020 modelinde Intel Core i5-10210U işlemci bulunuyor. Bu işlemci 10. nesil Comet Lake tabanlı işlemci ve 14nm sürecini temel alıyor. MateBook 13 2020 pratikte oldukça iyi şekilde çalışıyor. Dört çekirdekli işlemci yeteri kadar güçlü ve sistem de kullanıcı girişlerine hızlı şekilde cevap veriyor. Hızlı SSD’nin bunda payı var. 8 GB RAM de çoklu görev performansı için yeterli oluyor. Eğer daha çok birçok Chrome sekmesi ve Word, Excel, PowerPoint gibi ofis uygulamaları ile çalışıyor ya da Photoshop üzerinde temel fotoğraf düzenleme işlemleri yapıyorsanız, 8 GB RAM sizin için yeterli bir performansı sağlayacaktır. Benchmark testlerinde de Huawei MateBook 13 2020 kendisiyle aynı fiyat seviyesinde ve segmentte olan ürünlere göre iyi sonuçlar aldığını görüyoruz.

Intel’in Comet Lake tabanlı işlemcilerinde UHD Graphics 620 dahili GPU bulunuyor. Bu da temel seviyede işler için yeterli, internette gezinme veya yüksek çözünürlüklü videoları izleme açısından yeterli bir performansı sunuyor. Bununla birlikte Türkiye’de satılan modellerde Nvidia GeForce MX250 harici GPU da bulunuyor. Bu işlemci sayesinde oyun tarafında işler biraz daha iyi hâle gelirken fotoğraf düzenleme veya video yapımı gibi işler için de daha sağlam bir zemin sağlanıyor. Bu dizüstü bilgisayarda Photoshop’ta fotoğraf düzenleme veya Premiere’de video yapımı gibi işleri hareket hâlindeyken fazla sıkıntı yaşamadan yapabilirsiniz.

512 GB kapasiteli NVMe SSD bilgisayarın iyi şekilde işlemesine yardımcı olacak hızı sunuyor. Ancak Huawei’nin bu diski bölümlemesi pratikte sorunlar çıkarıyor. 512 GB kapasiteli diskin 80 GB’lık kısmı C dizini için ayrılmış ve burada çoğunlukla Windows sistem dosyaları var. Bunlar yarısından biraz fazlasını tüketiyor. Bilgisayarı kullanmaya başladıktan sonra yüklediğiniz uygulamalar da bu dizine yüklenmeye, dosyalar da bu dizine indirilmeye devam ediyor. Bu da kısa süre içinde bu disk bölümünün dolmasına neden oluyor. Halbuki geride kalan D dizininde 380 GB kadar boş alan var. İşin ilginci, C bölümünün hacmini genişletmek de o kadar kolay görünmüyor. Huawei’nin bu disk bölümleme işlemini bir kez daha gözden geçirmesinde fayda var.

MateBook 13 2020’de 41.7 vatsaat kapasiteli pil bulunuyor. Huawei’nin belirttiğine göre bu pil, hafızadaki 1080p videoları 12 saate kadar oynatmaya izin veriyor. Hızlı şarj ise 15 dakikalık şarj ile 2-3 saat ofis kullanımına izin veriyor. Huawei’nin verdiği bu değerlere ulaşmak için ekran parlaklığını yarıya ya da üçte bir seviyeye indirmek, kablosuz bağlantıyı kapatmak ve arka planda çalışan uygulama sayısını sınırlandırmak gerekiyor. Windows’un pilde kullanım modu etkin durumdayken, yani ekran parlaklığı yüzde 50 seviyesine indirilmiş ve arka planda senkronizasyon sınırlandırılmışken, 20 kadar Chrome sekmesi, Spotify , PC Manager gibi uygulamalar ve Edge internet tarayıcısı açıkken 4-5 saat arası bir kullanım imkanı sunuyor. Eğer hareket hâlindeyseniz ve dizüstü bilgisayarı ara sıra çıkarıp iş yapmanız gerekirse, bu pil sizin için sabahtan akşama yeterli olacaktır. 65W gücündeki şarj adaptörünü ve USB-C kablosunu yanınızdan ayırmamanızı yine de tavsiye ederiz. Üstelik eğer bir Huawei telefonu kullanıyorsanız, telefonunuzu da bu adaptörle şarj edebilirsiniz.

Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Yazılım

MateBook 13 2020’de Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Klasik bir Windows PC deneyimi mevcut. İstediğiniz uygulamayı veya oyunu Microsoft Store’dan yükleyebileceğiniz gibi klasik yükleme yöntemlerini de kullanabilirsiniz. Huawei, ön yüklü uygulama konusunda da özenli davranmış. Sadece PC Manager gibi dikkate değer bir uygulama var ki, onun da bulunması deneyimi diğer Windows PC’lerden farklılaştırıyor.

Huawei dizüstü bilgisayarlarının akıllı telefonlar ve tabletlerle ortak çalışması üstünde önemle durulan konulardan bir tanesi. PC Manager, bilgisayarın sürücü ve güvenlik kontrollerini yapma ve güncellemeleri gerçekleştirme gibi işlerin yanı sıra Huawei akıllı telefon veya tabletine bağlanma izni veriyor. Üstelik bunu çok pratik biçimde yapabilirsiniz. Eşleştirme işlemi için telefonda NFC’yi açıp izleme dörtgeninin hemen yanında bulunan Huawei Share etiketine dokundurmanız yeterli. Daha sonra telefonda ve tablette çıkan onay pencerelerine izin verdikten sonra PC Manager üzerinden telefondaki içeriklere erişebilir, fotoğraf veya video yedekleme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Üstüne üstlük bağladığınız mobil cihazın ekranını masaüstünde açılan pencerede görebilir, fareyi ya da izleme dörtgenini kullanarak gezinebilir, klavyeyi kullanarak telefonda yazı yazabilirsiniz. Telefon ile tablet arasında sürükle-bırak yöntemiyle dosya paylaşımı da imkan dahilinde bulunuyor. Özellikle masa başında çalışırken telefonunuzu kurcalayıp dikkatinizi dağıtmak istemiyorsanız, bu çoklu ekran paylaşımı özelliği epey kullanışlı olacaktır. Huawei P40 Pro, Mate 30 Pro, P30 Pro gibi EMUI 10 yüklü cihazlarla bu özellik kullanılabiliyor. MatePad Pro ile de bağlantı kurulabiliyor ancak tabletin ekranını yansıtma imkanı bulunmuyor.

Bu arada Microsoft’un Telefonunuz uygulamasını kullanarak markası Huawei olmayan Android telefonunuzu da bağlayabilir ve MateBook 13 2020 ile kullanabilirsiniz. PC Manager ile Huawei telefonlarında kullanılabilen özelliklerin büyük bir kısmını Microsoft, Telefonunuz ile kullanmaya imkan sağlıyor.

Huawei MateBook 13 2020 inceleme: Sonuç

Huawei MateBook 13, metalden yapılmış ince ve hafif gövdesiyle gayet şık ve kullanışlı bir dizüstü bilgisayar. Gri rengi de ona belli bir ağırlık kazandırıyor, çalışanlar için daha da tercih edilesi bir model hâline getiriyor. Port seçenekleri zengin değil, ancak kutudan çıkan görüntü çıkışı adaptörü ile kullanışlılık artıyor. Bu adaptörde USB-A portunun bulunması da ek masraftan kurtarıyor. Üstelik bu adaptörü eğer varsa bir Huawei telefonuyla kullanarak bu cihazlarda sunulan Masaüstü Görünümü imkanından da yararlanabilirsiniz.

MateBook 13 2020’nin ekranı yüksek çözünürlüğü ve özellikle üretkenlik uygulamalarıyla kullanım için elverişli görüntü oranı ile yüksek verimlilik sağlıyor. Ekranın geniş görüş açısı ve yeterli parlaklığı da dış ortamda kullanım için genel olarak elverişli kılıyor. Performans açısından geçen yılın modeline göre bir sıçrama yok, ancak günlük ofis işleri veya orta seviyede üretkenlik odaklı çalışmalar için yeterli oluyor. Harici GPU’nun bulunması sayesinde Photoshop, Premiere gibi uygulamalarda daha rahat çalışabilirsiniz. Pil tarafında ise ortalamaları tutturuyor. Dışarıda sıklıkla vakit geçiren ve ara sıra bilgisayarını açıp bir şeyler yapması gerekenler için sabahtan akşama bir günü çıkarır. Ya da uzun uçak yolculuklarında tam uzunlukta 2-3 filmi izlemek için yeterli olur.

MateBook 13 2020, bir oyun bilgisayarı değil, ancak genellikle ofis uygulamalarıyla çalışan ve boş zamanlarında da film izlemek için iyi bir bilgisayar isteyenler için MateBook 13 2020 uygun bir seçim olarak nitelendirilebilir. Tabii ki, karar vermeden önce Huawei’nin alternatif olarak sunduğu AMD Ryzen işlemcili versiyonlarına da göz atmakta fayda var gibi görünüyor.

huawei matebook 13 2020 satın alHuawei MateBook 13 2020
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300 TL indirim kazanın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER