Teknoloji

Huawei Mate 40 serisi en son Kirin işlemcili telefonlar olabilir

Huawei Mate 40 serisi en son Kirin işlemcili telefonlar olabilir

Huawei, satılan cihaz sayısı dikkate alındığında şu anda dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olabilir. Ancak ABD yönetiminin aldığı kararlar nedeniyle şirketin yakında telefonları için parça tedarik etmesi daha da zorlaşabilir. Aslında şirket, kendi akıllı telefonları için işlemcileri üretmeye devam etmekte bile sıkıntı yaşayabilir.

Huawei CEO’su Richard Yu, yakında çıkacak Huawei Mate 40 serisinin şirketin üst sınıf Kirin işlemcisi ile dağıtılacak en son amiral gemisi telefon olacağını kaydetti. Bu açıklama, ABD yönetiminin Amerikan şirketlerinin Huawei ile iş yapmasını engellemesinden aylar sonra geliyor.

Engadget’ın haberine göre, bu engel nedeniyle Huawei sadece Qualcomm gibi ABD merkezli şirketlerden parça satın almakla sınırlı kalmayacak. 15 Eylül 2020 itibarıyla, Tayvanlı yonga üreticisi TSMC gibi şirketler de ABD’li şirketlerden parçalar ve ekipmanlar satın alarak Huawei’nin işlemcilerini üretme çalışması yapamayacak.

Huawei işlemcileri hangi üreticiden alacak?

Bloomberg tarafından yayınlanan bir köşe yazısında, bu durumda gelecekte Huawei’nin yongalarını MediaTek ya da ABD dışında faaliyet gösteren bir işlemci üreticisinden almak zorunda kalacağı belirtiliyor. Ancak bu şekilde ABD’nin yasaklamalarının dışında kalmak mümkün olacak.

Bu durumun Huawei’nin akıllı telefon arenasındaki geleceği açısından ne anlama geleceğini şu an için bilmiyoruz. Şirketin Kirin işlemcileri Qualcomm ve Samsung üretimi işlemcilere karşı rekabetçi performans sergiliyor. MediaTek ise daha çok giriş ve orta segment cihazlara özel işlemcileriyle biliniyor. Aslında şirketin de MediaTek Dimensity 1000 gibi üst sınıf işlemcileri var. Ne var ki, bunlar da fazla üretici tarafından tercih edilmiyor.

ABD yaptırımları Huawei’yi ilk kez etkilemeyecek. Geçen yıl şirket, Android akıllı telefonlarını Google Play Store ve Gmail, YouTube, Chrome, Google Haritalar gibi resmi Google uygulamaları olmadan dağıtmaya başlamıştı. Ancak bu durum şirketin geride kalan son çeyrekte dünyanın en çok akıllı telefon satan üreticisi olmasının önüne geçemedi. Özellikle şirketin ana vatanı Çin’de gösterdiği yüksek performans bu tabloda etkili oldu.

Yu, işlemci tedarik sorunları nedeniyle yakında çıkacak Huawei Mate 40 serisinin stoklarının kısıtlı olabileceği hatırlatmasında da bulundu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER