Teknoloji

Huawei Mate 30 serisi Google servislerinden yoksun çıktı

huawei mate 30 pro

Huawei, Mate 30 serisi telefonlarını bugün resmen duyurdu. Ancak Mate 30 ve Mate 30 Pro‘yu Avrupa’da zorlu bir macera bekliyor. ABD’nin yaptırım listesine giren Huawei’nin Android lisansı geçtiğimiz mayıs ayında iptal edilmişti. Google, geçtiğimiz ay bu durum nedeniyle Mate 30 ve Mate 30 Pro’nun Google uygulama ve servisleri olmadan geleceğini açıklamıştı.

Huawei de yeni telefonlarının tanıtımıyla birlikte malumu bir kez daha ilan etmiş oldu. Şirketin Tüketici İş Birimi CEO’su Richard Yu, Almanya’nın Münih şehrinde düzenlenen Mate 30 etkinliğinde yeni cihazlarında Google Mobil Servisleri’nden (GMS) vazgeçmek zorunda kaldıklarını doğruladı.

Yu, sahnede durumu oldukça kısa şekilde, şu sözlerle özetledi: “Google Mobil Servisleri’ni kullanamadığımız için cihazın çekirdeğinde Huawei Mobil Servisleri’ni (HMS) kullanıyoruz. ABD’nin yasağı yüzünden GMS çekirdeğini ön yüklü olarak sunamıyoruz. Bu durum bizi Mate 30 telefonlarında HMS çekirdeğini ve kendi uygulama galerimizi kullanmak zorunda bıraktı.”

huawei mate 30 Google Play Store, Google Mobil Servisleri lisansının en önemli parçaları arasında yer alıyor. Çin dışındaki Android işletim sistemli telefonların büyük kısmında uygulamalara Google Play Store üzerinden erişiliyor. Bu problemin etrafından dolaşamayan Huawei, çareyi Google Play Store ve diğer hizmetler için kendi alternatiflerini geliştirmekte bulmuştu. Çinli üretici, Huawei Mobil Servisleri’ni geliştirmek, kullanıcı sayısını artırmak ve pazarlamak için 1 milyar dolarlık bir fon ayırdı.

Huawei Mobil Servisleri’ne entegre uygulama sayısı hâlihazırda 45 bini bulmuş durumda. Ancak Huawei’nin App Gallery’si için elden geçirilmesi gereken binlerce uygulama da hâlâ sırada bekliyor. Geliştiricileri bir uygulama mağazasına yönlendirmek zorlu bir görev olsa da, Huawei’nin elinde şimdilik başka bir alternatif bulunmuyor.

Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro’ya Google Play Store yüklenebilir mi?

Huawei, bugün neredeyse 2 saat süren etkinliğinde Android yasağından çok kısa bir süre bahsetti. Şirketin önünde Android Açık Kaynak Projesi tabanlı Android sürümüne kullanıcıları ve geliştiricileri çekmek için oldukça zorlu bir yolun bulunduğu söylenebilir.

Bazı uygulamaları “sideload” yöntemiyle Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro’ya yüklemek mümkün olsa da, Google Play servisleri için böyle bir durum söz konusu değil. Huawei Tüketici İş Birimi CEO’su Richard Yu, bunun mümkün olmadığını dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER