Manşetler

Huawei Mate 30 Pro tanıtıldı: Kirin 990 işlemci, 6.53 inç Horizon Display, dört arka kamera

huawei mate 30 pro google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei Mate 30 Pro hakkındaki sızıntılar uzun süredir etrafta dolaşıyordu. Hem tasarımı hem de teknik özellikleri resmi duyuru öncesinde ortaya çıkan telefon, sonunda Münih’te düzenlenen etkinlikte gözler önüne çıktı. Mate 30 Pro, Google uygulama ve hizmetlerini barındıramaması nedeniyle Huawei’nin portföyünde farklı bir yerde duruyor.

Mate 30 Pro sızıntılarında en dikkat çekici noktalardan biri, her iki kenara da yoğun şekilde kavis yapan “şelale” ekran olmuştu. Tanıtım etkinliğinde Huawei’nin bu ekrana “Horizon Display” adını verdiği açıklandı. Kenarlara doğru 88 derecelik bir kavis yapan bu ekran, gerçek anlamda çerçevesiz bir ekran deneyimi yaşatmayı vadediyor. Ekran kenarlara doğru büyüdüğü için Mate 30 Pro’da kenar tuşlarının yerini de Huawei’nin “Görünmez Sanal Butonlar” olarak tanımladığı tuşlar alıyor. Huawei’nin akustik ekran teknolojisi ise telefonda geleneksel hoparlörlere ihtiyaç kalmıyor.

6.53 inç büyüklüğündeki FLEX OLED ekran, 2400 x 1176 piksel çözünürlüğe sahip. Ekran, 18.4:9 gibi ilginç bir görüntü oranına sahip.

Mate 30 Pro’nun kalbinde, daha önce duyurulduğu üzere Kirin 990 yonga set bulunuyor. Kirin 990, Huawei’nin yerleşik 5G modeme sahip ilk yonga seti olma özelliğini taşıyor. Huawei’den yapılan açıklamaya göre, telefonda 14 adet 5G anteni bulunuyor. Cihazdaki toplam anten sayısı ise 21. Telefona ihtiyaç duyduğu enerjiyi ise 4500 mAh kapasiteli pili veriyor. Bu pil, 40W kablolu hızlı şarj desteğine sahip. Kablosuz şarjda ise 27W hızlı şarj desteği sunuluyor. Huawei’den verilen bilgiye göre, Mate 30 Pro’nun pili yoğun kullanımda 9.2 saat boyunca şarja ihtiyaç duymadan cihazı çalışır vaziyette tutuyor.

Huawei Mate 30 Pro için altı renk seçeneği sunuluyor

Arka kamera ise Huawei Mate 30 Pro’nun en ayırt edici yönlerinden biri olarak öne çıkıyor. Huawei telefonun arka kamerasının tasarımı için “Halo ring” ismini kullanıyor. Telefonun yuvarlak arka kamera sistemi, dört sensöre ev sahipliği yapıyor. 40 megapiksel çözünürlüklü, f/1.8 diyafram genişlikli lens ana kamera işlevini görüyor. Ana kameraya yine aynı çözünürlüğe ve diyafram genişliğine sahip ultra geniş açılı lens eşlik ediyor. 8 megapiksel çözünürlüklü telefoto lens ve 3D derinlik sensörü, kamera sistemini tamamlıyor. Huawei, uzun yıllardır tüm amiral gemisi telefonlarında olduğu gibi, Mate 30 Pro’da da kamera için Leica ile birlikte çalıştı.

Huawei Mate 30 Pro’da video kaydı konusunda da iddialı görünüyor. Akıllı telefon 60 fps’de 4K video kaydı yapabiliyor. 720p çözünürlükte ise 7680 fps’ye kadar ağır çekim video kaydı gerçekleştirilebiliyor. Huawei Mate 30 Pro’nun kamerasının ağır çekim yeteneklerini sergilemek içinse bir sinek kuşunun uçuşunu gösteren bir video yayınladı. Söz konusu videoda kuşun kanatları, hareket hızına rağmen görmek mümkün oluyor.

Huawei Mate 30 Pro’nun ekranının üstündeki büyük çentik ise 32 megapiksel çözünürlüklü ön kameraya ev sahipliği yapıyor. Ancak çentikteki donanımlar sadece bu kamerayla sınırlı kalmıyor. Hareket sensörü, 3D derinlik kamerası, ortam ışığı ve yakınlık sensörleri de bu büyük çentikte kendisine yer bulan diğer bileşenler oluyor.

Mate 30 Pro için altı renk seçeneği sunuluyor. Bunlardan ikisinin “vegan deri” seçenekler olduğunu belirtmek gerekiyor. Yeşil ve turuncu renkler vegan deri seçeneğiyle sunulurken; diğer renk seçenekleri gümüş, yeşil, mor ve siyah olarak sıralanıyor. Akıllı telefonun kasası suya ve toza karşı IP68 dayanıklılık sertifikasına sahip.

Huawei CEO’su Richard Yu’nun verdiği bilgiye göre; Mate 30 Pro, kutusundan Android 10 üstüne kurulu EMUI 10 yüklü olarak çıkacak. Telefonda koyu renk modu ve çentikteki sensörlerin yardımıyla sunulan hareketle kontrol özelliği de mevcut olacak. Yüz tanıma ve ekrana entegre parmak izi tarayıcısı da Mate 30 Pro’nun biyometrik güvenlik çözümleri arasında bulunuyor.

Mate 30 Pro ne zaman piyasaya çıkacak? Fiyatı ne kadar?

Huawei Mate 30 Pro için henüz kesin bir çıkış tarihi açıklanmış değil. Ancak telefonun 8 GB RAM ve 256 GB dahili depolama alanına sahip versiyonu Avrupada 1099 avro karşılığında satılacak. Bu donanımın üstüne 5G desteği de eklemek isteyenlerin ise 1199 avro ödemesi gerekecek.

İLGİLİ HABERLER