Manşetler

Huawei Mate 20 Pro: Üç boyutlu yüz tanıma nedir, güvenliğe katkıları nelerdir?

huawei mate 20 pro 3d yüz tanıma

Akıllı telefonlarımız anahtar, cüzdan, çanta gibi, yanımızdan ayırmadığımız, hatta onlardan daha fazla süre boyunca yanımızda taşıdığımız eşyalara dönüştü. Hayatımızın, kişiliğimizin birer yansıması hâline dönüşen bu cihazların güvenliği de daha önemli hâle geldi. Başlangıçta şifre, parola, PIN gibi daha klasik yöntemleri gördük. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem pratik hem de güvenlik seviyesi yüksek özellikler akıllı telefonlarda yer almaya başladı. Huawei Mate 20 Pro‘da yer alan üç boyutlu yüz tanıma özelliği de pratikliği ve yüksek güvenliği birlikte sunmasıyla dikkat çeken özelliklerden bir tanesi oluyor.

Huawei Mate 20 Pro’nun ekranının üst kısmında bulunan çentiğin içinde 3D Derinlik Algılama Kamerası bulunuyor. 30 binden fazla noktayı yansıtabilen bu kamera sayesinde Huawei Mate 20 Pro kullanıcıları kolaylıkla tanıyor ve sadece yarım saniyede telefonun kilidini açabiliyor. Aynı zamanda yüz kimliği kullanıcıların kilitli uygulamalarına ve kişisel verilerine ait özel bir ekrana, güvenli bir şekilde erişebilmeleri için de kullanılıyor.

Aslında birçok akıllı telefonda yüz tanıma sistemi bulunuyor. Ancak bunlar genellikle cihazın önünde bulunan kamerayı kullanıyor ve yüzün sadece iki boyutlu taramasını gerçekleştiriyor. Bu durumda telefonu bir fotoğraf ile yanıltıp kilidini açma ihtimali de yüksek olacaktır. Huawei Mate 20 Pro’da yer alan 3D Derinlik Algılama Kamerası ise, gözünüzle göremediğiniz 30 binden fazla ışın ile yüzünüzün birçok farklı noktasını tarıyor, böylelikle yüzünüzün derinlikli haritasını çıkarıyor. İşin içine derinlik bilgileri girdiği için iki boyutlu bir fotoğrafla sistemi kandırma ihtimali epey azalıyor. Gözlük taksanız, makyaj yapsanız bile, 3D Yüz Tanıma sistemi işini yapmaya devam ediyor. Karanlık ortamlarda bile 3D Derinlik Algılama Kamerası işini yapmaya devam ediyor.

huawei mate 20 pro yüz tanıma

Huawei Mate 20 Pro’nun yüz tanıma sistemini telefonun ilk kurulumu sırasında kurabileceğiniz gibi, daha sonra da tanıtma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yüzünüzü kaydetmek için ilk olarak yüzünüzü ekranda göreceğiniz kayıt penceresine yerleştirin. Ardından yüzünüzün tamamının kaydedilebilmesi için ekrana bakarken kafanızı döndürün. Yüz kaydetme işlemi sırasında ekranda göreceğiniz ok işaretleri ve metinler sayesinde bu işlemi rahatlıkla yapmanıza katkıda bulunuluyor. Sadece tek bir adımda yüz kaydetme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Yüz kaydetme işlemini tamamladıktan sonra, Mate 20 Pro’nun ekranını uyandırıp kilit ekranını açtığınızda, ekranın üst kısmında bulunan kilit işaretinin açıldığını göreceksiniz. Bu, telefonun ekran kilidinin yüzünüz ile açıldığını gösterir. Daha sonra parmağınızı kilitli ekranda yukarı sürükleyerek ana ekrana hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Bu işlem bir saniyenin altında bir sürede hızlıca gerçekleşiyor ve size parmak izini okutma ya da şekil, parola, PIN girmeye göre çok daha fazla zaman kazandırıyor.

Huawei Mate 20 Pro’da bulunan yüz tanıma sisteminin pratikliğini, güvenlik seviyesini daha da artıran, kullanıcıların kendini daha da güvende hissetmesini, aynı zamanda rahatlıkla hareket etmesini sağlayan bazı seçenekler de bulunuyor. Tüm bunlara Ayarlar > Güvenlik ve gizlilik > Yüz tanıma yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz.

3D yüz tanıma ile Mate 20 Pro’nun kilidini nasıl açacağınızı yüz tanıma ayarları içinden belirleyebilirsiniz. Sayfada bulunan Kilidi doğrudan aç seçeneğini tercih ederseniz, yüz başarıyla tanındıktan sonra kilit doğrudan açılır. Varsayılan olarak ayarlanmış Kilidi kaydırarak aç ise yüzün tanınmasından sonra kilitli ekranın kaydırılarak açılmasını sağlıyor. Kilidi doğrudan açma ana ekrana hızlıca erişimi sağlarken, kaydırarak açma ise kilit ekranda bulunan bildirimleri görmek ve bunları değerlendirmek için size zaman tanıyor.

Akıllı kilit ekranı bildirimleri özelliği de, etkinleştirildiği takdirde bildirimlerin içeriğinin yalnızca yüzünüz tanındıktan sonra gösterilmesini sağlar. Böylelikle başkaları kilitli olan Mate 20 Pro’nuzu eline alıp kilitli ekrana baktığında, bildirimlerin içeriğini görmez. Bildirimlerin içeriği yalnızca siz telefonunuzu elinize aldığınızda gösterilir.

Huawei Mate 20 Pro’da yer alan 3D yüz tanıma sistemi, cihazın kilidini açmanın yanı sıra kasaya ve uygulama kilidi erişimleri için de kullanılabiliyor. Yüz tanıma ayarları içinde her iki imkan için de özel seçenekler bulunuyor. Kasaya erişim etkinleştirildiği takdirde, Huawei Mate 20 Pro’nun kasasında sakladığı kullanıcı adı ve şifre kombinasyonlarına erişim için yüz tanımayı kullanabilirsiniz. Böylelikle bir siteye veya uygulamaya kullanıcı girişi yapacakken, kullanıcı adı ve şifrenizi tekrar girmeye gerek duymaz, sadece yüzünüzü tanıtarak bu bilgilerin otomatik olarak doldurulmasını sağlayabilirsiniz.

Uygulama kilidi erişimi özelliğinin etkinleştirilmesi de, Mate 20 Pro’da bulunan uygulama kilidi ve kilitli uygulamalara erişimin yüz tanıma ile hem pratik hem de güvenli biçimde gerçekleştirilmesini sağlıyor.

3D Yüz Tanıma özelliğini daha güvenli hâle getiren Göz teması gerektir seçeneği de ayarlar içinde yer alıyor. Bunu etkinleştirdiğiniz takdirde, Yüz tanımanın çalıştırılması için göz teması da gerekir. Eğer bir kişi Mate 20 Pro’nuzun kilidini açmak için telefonu size doğrulttuğunda gözleriniz kapalı olursa, telefonun kilidi açılmayacaktır.

Mate 20 Pro’da kayıtlı olan yüz verilerini istediğiniz zaman silebilir, sizin veya başkasının yüz verilerini kaydedebilirsiniz. Bunun için Yüz tanıma ayarlarının en başında Yüz verilerini sil şeklinde bir seçenek bulunuyor.

Huawei Mate 20 Pro’nun 3D Yüz Tanıma sistemi sayesinde hem rahatlık hem de güvenlik bir arada sunuluyor. Yarım saniye gibi kısa sürede cihazın kilidini açan bu sistem, kullanıcıları şifre, parola, PIN gibi geleneksel yöntemlerle uğraşmaktan kurtarıyor. Aynı zamanda gelişmiş teknolojisi sayesinde kullanıcıların gizliliğini ve bilgilerini yüksek koruma altına alıyor.

İLGİLİ HABERLER