İpucuManşetler

Huawei Mate 20 Pro için yararlı ipuçları ve tavsiyeler

huawei mate 20 pro ipuçları

Huawei Mate 20 Pro, şu anda var olan özellikler bakımından en zengin Android telefonlardan bir tanesi. Ancak yeteneklerinin çoğu detaylarda gizli ve bunları açığa çıkarmak için biraz yardıma ihtiyacınız olabilir. Bu yazıda Huawei Mate 20 Pro ipuçları ve tavsiyelerini sıralıyoruz. Okuduktan ve videoyu izledikten sonra sahip olduğunuz Mate 20 Pro’yu daha verimli şekilde kullandığınızı siz de fark edeceksiniz.

1. El hareketlerini etkinleştirme

Huawei, Mate 20 Pro’da Android 9 Pie’ın üstünde gelen EMUI 9.0 kullanıcı arayüzüne hareket kontrollerini de ekledi. Ancak bunlar açık biçimde gelmiyor. Denemek isterseniz Ayarlar‘ı açın, daha sonra en altta bulunan Sistem seçeneğine girin. Buradan Sistem gezintisi‘ne girin. El hareketleri, Üç tuşla gezinti ve Gezinti düğmesi şeklinde üç seçenek göreceksiniz.

Huawei’nin kendi hareket kontrol sistemi için El hareketleri‘ni seçin. Geleneksel Android navigasyon butonları ekranın alt kısmından kaldırılacak. Bundan böyle ana ekrana gitme için ekranın alt kısmından yukarı doğru sürükleme yapacaksınız. Geri gitmek için ekranın kenarından ortaya doğru kaydırmanız gerekecek. Çoklu görev ekranı için de yukarı sürükleyip parmağınızı ekranda bekleteceksiniz.

Gezinti düğmesi ise ekrana küçük bir nokta simgesi ekliyor. Buna tıklatarak veya basarak telefonun kullanıcı arayüzünde gezinebilirsiniz. Bunu ana kontrol yöntemiyle birlikte de kullanabilirsiniz. Geleneksel Android tuşlarına geri dönmek için Üç tuşla gezinti seçeneğini tercih etmeniz yeterli olacaktır.

2. Başlangıç ekranı stilini değiştirme

Huawei’nin Android telefonlarına başlangıç ekranı stili iPhone’larınkine benziyor. Yani, Android’in klasik uygulama menüsü varsayılan olarak açık biçimde gelmiyor. Uygulama ikonları ana ekran panellerine yerleştirilmiş biçimde kullanılıyor. Eğer uygulama menüsünün bulunduğu başlangıç ekranı stilini geri getirmek istiyorsanız, bu adımları takip etmelisiniz:

Ayarlar‘ı açın. Daha sonra Başlangıç ekranı ve duvar kağıdı‘na tıklatın. Açılan sayfada buluna Başlangıç ekranı stili seçeneğine girin. Buradan Çekmece seçeneğine tıklatın ve çıkın. Böylelikle klasik uygulama menüsüne kavuşacaksınız.

3. Dijital denge’yi kullanma

Google’ın Android 9 Pie ile birlikte Dijital Denge adı verilen bir ekran süresi yönetimi uygulaması çıkarmıştı. Bu uygulama şu an için Pixel ve Android One telefonlarında kullanılabiliyor. Huawei Mate 20 Pro’da ise Dijital denge adı verilen özel bir Ayarlar bölümü var. Huawei’nin uygulaması, Google’ınkine göre daha uzun bir zaman aralığına dair kullanım verilerini topluyor ve ortaya anlamlı bir tablo çıkarıyor.

Dijital denge’ye erişmek için Ayarlar‘ı açın. Aşağı doğru kaydırarak Dijital denge‘yi bulun ve açın. Eğer ilk kez açıyorsanız, bazı izinleri vermeniz gerekiyor. Buradan uygulamalar için sınırlar koyabilir, günlük ekran süresini ayarlayabilir veya uyku vaktini belirleyerek ekranın belli bir saatin sonrasında siyah-beyaz renkte görünmesini sağlayabilirsiniz.

4. Süper Makro modunu kullanma

Huawei Mate 20 Pro’nun en çekici yanlarından bir tanesi, içinde ultra geniş açılı lensin de bulunduğu kamera sistemi. Bu lens sayesinde Süper Makro adı verilen özel bir modu kullanmak da mümkün oluyor. Süper Makro modunu kullanmak için Kamera uygulamasını açın ve dişli simgesine tıklatarak kamera ayarlarına gidin. Burada yer alan Uzman AI seçeneğini açık konuma getirin. Daha sonra çekeceğiniz süjeye 2.5 cm kadar yaklaşın. Yapay zekâ sizin bir süper makro çekeceğinizi anlayacak ve Süper Makro modu etkinleştirilecek. Ekranda da Süper Makro modunun etkin olduğunu gösteren bir metin çıkacak.

5. Uzman AI özelliğini kapatma

Huawei yapay zekâ sistemini akıllı telefonda en iyi şekilde kullanan üreticilerden bir tanesi. Uzman AI özelliği, sahneyi tanıyor ve buna uygun renk ve pozlama ayarlarını otomatik olarak yapıyor. Bu özellik bazen mükemmel sonuçlar verse de, bazen onsuz işlerin nasıl olacağını görmek isteyebilirsiniz. Bunun için Uzman AI modunu kapatabilirsiniz.

Bunun için Kamera uygulamasını açın. Ekranın sağ üst köşesindeki dişli ikonuna tıklatarak kamera ayarlarına girin. Seçenekler arasında Uzman AI‘ı göreceksiniz. Bunun karşısındaki düğmeyi kapalı duruma getirin. Eğer yeniden açmak isterseniz, bu adımları yeniden uygulayabilirsiniz.

6. 3D Live Maker uygulamasını kullanma

Huawei Mate 20 Pro’nun, bizim de yerinde izlediğimiz tanıtım etkinliğindeki en unutulmaz anlardan bir tanesi telefonun kamerasıyla gerçekleştirilen üç boyutlu tarama işlemiydi. Telefonun kamerası kullanılarak oyuncak panda taranmış ve üç boyutlu bir modeli çıkarılmıştı. Daha sonra da artırılmış gerçeklik kullanılarak bu model gerçek hayattaki kamera görüntülerine eklenmişti. Bu özellik Mate 20 Pro sahiplerine hemen gelmedi. Ancak artık bu uygulamadan yararlanma imkanına sahipsiniz.

3D Live Maker uygulaması Türkiye’de Google Play Store üzerinden Huawei Mate 20 Pro’lara ücretsiz indirilebiliyor. Uygulama 127 MB’lık boyuta sahip ve Wi-Fi üzerinden indirilebiliyor. Uygulamayı kurup açtıktan sonra ister önceden oluşturulmuş panda modelini kullanabilir isterseniz de istediğiniz herhangi bir oyuncağı veya başka nesneyi tarayarak canlandırabilirsiniz. Bunun için uygulamadaki direktifleri takip edin.

7. Kablosuz ters şarj özelliğini kullanma

Huawei Mate 20 Pro’nun dikkat çekici özelliklerinden bir tanesi de diğer cihazları kablosuz olarak şarj edebilmesi. Eğer diğer cihaz Qi kablosuz şarj standardını destekliyorsa, onu Mate 20 Pro ile şarj edebilirsiniz. Ancak bu özellik her zaman açık değil. İhtiyaç duyduğunuzda ayarlar içinde gezinerek açmalısınız.

Öncelikle şarj etmek istediğiniz cihazın kablosuz şarj desteğine sahip olup olmadığından emin olun. Apple’ın iPhone XS, XS Max, XR gibi cihazları, Samsung’un da Galaxy Note 9, S9, S9+ gibi telefonları kablosuz şarj desteğine sahip. Daha sonra Mate 20 Pro’da Ayarlar‘ı açın, Pil seçeneğini tercih edin. Sayfada aşağı kaydırıp Kablosuz ters şarj seçeneğini bulun. Karşısındaki düğmeyi açık duruma getirin. Ekranda bir grafik belirecek ve iki cihazı birbirine göre nasıl konumlandırmanız gerektiğini anlatacak. İki telefonu, arka yüzleri birbirine değecek şekilde yerleştirmelisiniz.

Kablosuz şarj işlemini bıraktıktan bir süre sonra, bu özellik kendiliğinden kapanacaktır.

8. Her zaman ekranda özelliğini ayarlama

Mate 20 Pro’nun OLED ekranı sürekli açık ekran özelliğini destekliyor. Böylelikle zaman, pil ömrü, bildirim simgelerini cihaz uyku hâlindeyken bile ekranda görmek mümkün oluyor. Bu özellik başlangıçta kapalı olarak geliyor. Açmak için şu adımları izleyin:

Ayarlar‘ı açın. Başlangıç ekranı ve duvar kağıdı‘na girin. Sayfanın en alt seçeneği olan Her zaman ekranda‘ya tıklatın. Bu sayfada bulunan Her zaman ekranda seçeneğinin karşısındaki düğmeyi açın. Bu sayfada her zaman ekranda özelliğinin başlangıç ve bitiş zamanlarını belirleyebilirsiniz. Böylelikle ekranın gece siz uyurken tamamen kararmasını sağlayabilirsiniz.

9. Akıllı çözünürlük özelliğini kullanma

Huawei Mate 20 Pro’yu kutusundan çıkarıp kullanmaya başladığınızda, Akıllı çözünürlük özelliği açık durumdadır. Pil tasarrufuna katkı amacıyla ekran çözünürlüğü düşürülmüştür. Eğer 3120 x 1440 piksel çözünürlükten yararlanmak isterseniz, bunu kapatabilirsiniz. Ayarlar‘ı açın, Ekran seçeneğine girin. Bu sayfadaki Ekran çözünürlüğü seçeneğini takip edin. En baştaki Akıllı çözünürlük seçeneğinin karşısındaki düğmeyi kapatın. Akıllı çözünürlüğü kapattıktan sonra, aynı sayfada ekran çözünürlüğünü WQHD+ olarak seçin. Gelecekte Akıllı çözünürlük özelliğini yeniden açmak isteyebilirsiniz. Çünkü tüm uygulamalar veya ekranlar piksellerin tümünü kullanmıyor. Bu da kaynağın gereksiz yere tüketilmesi demek.

10. Bildirim çubuğunda daha fazla simge görüntüleme

Huawei Mate 20 Pro’nun ekranında, 3D yüz tarama özellikli kamera sisteminin bulunduğu yerde bir çentik var. Bu nedenle bildirim simgelerine çok fazla yer kalmıyor. Fiziksel olarak daha fazla alan açma imkanı yok, ancak bazı çözümlerle daha fazla bildirim simgesi görüntüleyebilirsiniz. Bunun için deneyebileceğiniz iki farklı ayar mevcut.

Öncelikle Ayarlar‘ı açın, Ekran‘a tıklatın. Diğer ekran ayarları‘na girin. Operatör adını görüntüle ve Veri aktarım hızını görüntüle seçeneklerini devre dışı bırakın.

Daha sonra Ayarlar‘a geri dönün ve Pil bölümüne girin. Pil yüzdesi seçeneğini bulun. Bunu ya Gösterme ya da Pil simgesinin içinde olarak ayarlayın. Öte yandan bildirim tepsisi içindeki Hızlı ayarları açın. Buradan Bluetooth ve NFC’yi de kapatın.

Tüm bu adımlardan sonra bildirim simgeleri için daha fazla alanınız olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER