Teknoloji

Huawei’nin Google Play’in yerini alacak çözümü hazır

huawei mobil servisleri

Huawei pazardaki en iyi akıllı telefon kameralarının bazılarına sahip, aynı zamanda alt markası Honor’un da fiyat-performans oranı yüksek telefonları bulunuyor. Ne var ki, şimdi her iki marka da Google Play Servisleri ve uygulamalarının eksikliğini yaşamaya başladı. Huawei ise kendi çözümüyle durumu telafi etmeye çalışıyor. Şirket, yakın zamanda duyurduğu Harmony OS’i henüz telefonları için hazır etmedi, ancak en azından Huawei Mobil Servisleri Google’ın uygulama paketinin yerini alacak olgunluğa ulaştı.

Google Mobil Servisleri (GMS) ve Google Play, bir dizi API, yani uygulama programlama arayüzlerinin birleşiminden oluşuyor ve Google sertifikalı Android deneyiminin sunulmasında büyük önem taşıyor. Gmail, Google Maps, Chrome gibi uygulamaların dışında bulut tabanlı depolama, mesajlaşma, konum bilgileri gibi servisler için de Google Play Servisleri erişimi gerekiyor. Yani, Google Android deneyiminde kapsamlı bir yazılım ve servis desteği sunuyor. Huawei, şimdi bunların eksikliğini kendi çözümleriyle kapatabileceği noktasında büyük güven taşıyor gibi görünüyor.

India Economic Times tarafından verilen habere göre, Huawei şu sıralar geliştiricileri Huawei Mobile Services (HMS) platformuna çekmek için yoğun bir kampanya yürütüyor. Huawei ve Honor Hindistan Bireysel Tüketici İş Birimi CEO’su Charles Peng; mesajlaşma, navigasyon ve ödeme gibi önemli uygulamaların aralık sonu itibarıyla hazır olacağını söyledi. Dahası, tüketicilerin GMS ve HMS arasında herhangi bir fark görmeyeceklerini de kaydetti.

Huawei çok iddialı görünüyor ve şirket uygulama mağazasını eşdeğer uygulamalarla doldursa bile bu çok büyük bir iddia sayılır. Şirket Google API’larını kendi geliştirdikleriyle değiştirse bile ki, bu teknik anlamda epey zor; Gmail, Google Haritalar, Google Takvim, Google Chrome ve Google Asistan gibi uygulamalar bulunmayacak.

Huawei’nin Mobil Servisler ile ilgili iddiası Çin ve Hindistan’ın ötesine de geçecek. Avrupa’da da bu servislerin çıkması planlanıyor. Hatta Ocak 2020’de Türkiye’de satışa çıkacağı açıklanan Huawei Mate 30 Pro ile ilgili olarak gönderilen açıklamada, HMS’e özel bir bölüm açılmıştı ve aşağıdaki ifadeler kullanılmıştı:

Huawei Mobil Servisleri ile Ekosistemini Geliştiriyor

Huawei AppGallery, Huawei Temalar, Huawei Bulut Depolama, Huawei Tarayıcı, Huawei Müzik, Huawei Video, Huawei Okuyucu, Huawei Asistan ve diğer HMS uygulamaları dünya çapında art arda kullanıma açıldı ve HMS’in önemli bir parçası haline geldi. Huawei AppGallery, tüm Huawei akıllı telefonlara ön yüklü olarak resmi bir uygulama dağıtım platformu olarak geliyor. Nisan 2018’deki küresel lansmanından bu yana HUWAEI AppGallery, 170’den fazla ülke ve bölgede aylık 390 milyondan fazla aktif kullanıcıya hizmet veriyor. Toplam yüklemeler bir yılda 180 milyara ulaştı ve Huawei AppGallery’de yayımlanan global uygulamaların sayısı, daha fazla geliştirici HMS ekosistemine katıldıkça artıyor. 2019 ikinci yarı itibariyle Türkiye’de de aktif hale getirilen Huawei AppGallery, global ve lokal uygulamalarla her geçen gün zenginleşmeye devam ediyor.

Huawei AppGallery aynı zamanda hem küresel hem de yerel olma özelliğini taşıyor ve Huawei kullanıcılarına, kullanıcının bulunduğu yer ve ülke seçimine göre akıllı uygulama önerileri sunuyor. Akıllı öneriler, her uygulamanın en iyi sürümüne ek olarak, popüler yerel uygulamaları da içeriyor. Huawei AppGallery, sekiz yıldan uzun süredir uygulama dağıtım platformu olarak kullanılıyor. Gittikçe daha fazla sayıda geliştirici, HMS Ekosistemine katılıyor ve uygulamalarını global kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamak için Huawei AppGallery’e entegre ediyor.

Eğer Rekabet Kurumu ve Google, Android telefonların Türkiye’de Google uygulamaları ve servisleri ile birlikte sunulması konusunda anlaşma sağlayamazlarsa, Huawei geliştirdiği bu ekosistem ile Türkiye’de de epey avantajlı konuma gelebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER