Teknoloji

Twitter’dan hareketli görsel formatı APNG’ye yasak geldi

btk twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter, platformunda kısaca APNG olarak bilinen hareketli PNG formatındaki görsellerin kullanımını yasakladı. Mikro blog servisi, bu kararı Epilepsy Foundation’ın (Epilepsi Vakfı) Twitter hesabına hareketli PNG’ler göndererek epilepsi hastalarında nöbet tetiklemeye çalışan kişilerin olması nedeniyle aldı.

Şirket, kullanıcıların otomatik oynatma ayarlarını baypas edip APNG dosya formatıyla tek bir tweet’e birden fazla hareketli görselin yerleştirilmesini mümkün kılan bir açığı da ortaya çıkarmıştı.

Twitter tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Herkesin Twitter’da güvenli bir deneyim yaşamasını amaçlıyoruz. APNG’ler eğlenceli olsa da, otomatik oynatma ayarlarına uyumlu değiller. Dolayısıyla bunun tweet’lere yerleştirilmesine artık izin vermiyoruz. Bu, epilepsi hastaları da dahil olmak üzere, hareketli ve parlayan görsellere karşı hassas olanları korumak için atılan bir adım.”

Mikro blog servisi, APNG formatındaki görsellerin bulunduğu mevcut tweet’lerin platformdan kaldırılmayacağını belirtti.

Epilepsi Vakfı’nın Twitter hesabına yönelik saldırılar, geçtiğimiz ay ABD’de Ulusal Epilepsiyle Mücadele Farkındalık Ayı etkinlikleri sırasında ortaya çıktı. Troller, vakfın Twitter adını ve etiketlerini kullanarak yanıp sönen ışık görselleri paylaşmaya başladı. Bu çirkin saldırının kaç kişiyi etkilediği bilinmese de, Twitter saldırıda bulunan kişiler için yasal süreçlerin başladığını açıkladı.

Twitter APNG yerine alternatif geliştirecek

Hareketli görseller, bazı olaylarda ölümcül bir silah olarak değerlendirilebiliyor. ABD’nin Teksas eyaletinde bir jüri heyeti, epilepsi hastası gazeteci Kurt Eichenwald’a yanıp sönen bir GIF gönderen kişiyi suçlu bulmuştu. Söz konusu görsel, Eichenwald’un epilepsi nöbeti geçirmesine yol açmıştı.

Twitter’dan yapılan açıklamalarda kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamak için APNG benzeri bir özelliğin geliştirileceği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER