Teknoloji

Huawei Google Play’in alternatifini sessiz sedasız geliştirmiş

huawei p30 pro google play
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Huawei, Google’ın Android lisansını iptal etmesine pek şaşırmamış gibi görünüyor. Bloomberg’de yer alan bir haber, Çinli üreticinin ABD’den gelecek bu tarzda bir karara karşı uzun süredir hazırlandığını gösteriyor. Sessiz sedasız yürütülen bu hazırlıkların en önemli parçası olarak App Gallery isimli uygulama mağazası öne çıkıyor. Huawei Google Play Store’un potansiyel boşluğunu telafi etmek için hazırladığı App Gallery’yi bir süredir kendi markasını taşıyan telefonlarda ve Honor’un cihazlarında sunuyor.

Bloomberg‘in haberine göre, Huawei 2018’de geliştiricileri Çin pazarına girmelerine yardımcı olma vaadiyle App Gallery’ye çekmişti. Tıpkı diğer Android cihaz üreticileri gibi, Huawei de Google’ın birinci taraf uygulamalarına ve uygulama platformuna olan bağımlığının farkında ve bu durumdan rahatsız görünüyordu. Ancak diğer üreticilerin aksine, Huawei’nin tepesinde ABD’nin yaptırım kılıcı da uzun süredir sallanıyordu. Bu nedenle Huawei’nin Google ile arasındaki işbirliğinin sekteye uğramasına karşı hazırlık yapması doğal görünüyor.

Ancak Huawei’nin planı sadece Google ile olan işbirliğinin sekteye uğraması ihtimaline karşı hazırlanmış gibi görünüyor. Mevcut yapıda Huawei’nin Google dışındaki Amerikan şirketleriyle çalışması da mümkün görünmüyor. Bu da Çinli üreticinin App Gallery’ye Facebook, Twitter ve Pinterest gibi önemli uygulamaları kazandıramayabileceği anlamına geliyor.

Büyük kaynaklara sahip olan Huawei, Amerikan hükümetinin kararı öncesinde dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyordu. Şirket uygulama geliştiricilerine mağazasının 2018 itibarıyla Avrupa’da 50 milyon geliştiriciye ulaşacağını vadetse de, bu hedefi de gerçekleştiremedi. Bloomberg’in haberine göre, Huawei Google Play Store uygulamalarının App Gallery’ye rahatlıkla taşınmasını sağlayacak bir araç geliştirme sözü de verdi.

Huawei Google Play Store’un boşluğunu doldurabilecek bir alternatif geliştirse de, mevcut koşullar bu alternatifin planlandığı şekilde işlemesinin zor olduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER