Manşetler

Huawei’den Android yasağına ilk resmi açıklama

huawei facebook

Amerikan devletinin talepleri doğrultusunda Google tarafından Android lisansı kaldırılan Huawei, konuyla ilgili ilk resmi açıklamasını yaptı. Şirketin açıklaması oldukça dar kapsamlı ve kafalardaki soru işaretlerini gidermekte pek fazla yardımcı olmuyor.

The Verge sitesinin haberine göre, Huawei dünya çapında Android’in büyümesine yaptığı katkılara dikkat çekiyor. Son olarak şirketin Android telefon satışları iki haneli büyüme rakamlarına ulaşmıştı. Halbuki aynı dönem içinde diğer çoğu üreticinin Android telefon satışları ya yatay seyir izledi ya da gerildi.

Huawei, kendi markasını ya da alt markası olan Honor markasını taşıyan telefon sahiplerine güvence verdi. Bu telefonların güvenlik güncellemelerini ve satış sonrası desteği almaya devam edeceğini kaydetti. Bu garanti çoktan piyasaya sürülmüş ve dünya çapında mağaza stoklarında olan telefonları kapsıyor. Ancak daha sonrası için neler olacağı konusunda bir bilgi verilmedi.

Huawei’nin konuyla ilgili açıklamasının Türkçeleştirilmiş hâli aşağıda yer alıyor:

“Huawei dünya çapında Android’in geliştirilmesi ve büyümesine önemli katkılarda bulunuyor. Android’in önde gelen küresel iş ortaklarından biri olarak, hem kullanıcılara hem de endüstriye katkı sağlayacak bir ekosistemin geliştirilmesi amacıyla açık kaynak platformuyla yakından çalışıyor.

Huawei güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetleri mevcut tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünlerine sunmaya devam edecek. Bu dünya çapında, hem satılmış hem de şu anda stokta olan ürünleri kapsayacak.

Dünya çapındaki tüm kullanıcılar için en iyi deneyimi sağlamak amacıyla, güvenli ve istikrarlı bir yazılım ekosistemi inşa etmeye devam edeceğiz.”

Google, Huawei telefon sahiplerinin Play Store erişimini koruyacaklarını ve uygulamalarını güncellemeye devam edeceklerini daha önce açıklamıştı. Ancak gelecekle ilgili en önemli soru hâlâ ortada durmaya devam ediyor. Gelecek Android işletim sistemi güncellemeleri Google’dan nasıl alınacak, burası bilinmiyor. Görünen o ki, Huawei telefon sahipleri ve hayranları ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının bir an önce bitmesini arzu etmeye başlayacak. Huawei’nin ABD hükümeti tarafından kara listeye alınmasının temelinde de bu etken yatıyor.

Huawei kendi tarafında, Google ve Microsoft gibi ABD’li şirketlerin yazılımlarına erişim hakkını kaybetme ihtimaline karşın hazırlıklarını yapıyordu. Hatta şirketin kendi bünyesinde Android’e alternatif bir işletim sistemi geliştirmekte olduğu belirtiliyordu. Zaten Huawei’nin yaptığı açıklamanın en son paragrafında “güvenli ve istikrarlı bir yazılım ekosisteminin inşasına devam edileceği” ifadesi bunu işaret ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER