Teknoloji

Huawei ABD’nin kendisine yasak uygulayacağını düşünmüyor

huawei abd virus elektrikli otomobil

huawei abdÇinli ağ ekipmanları ve akıllı telefon üreticisi ZTE’ye ABD tarafından uygulanan ithalat yasağı, akıllara Amerikan istihbarat örgütleri tarafından “tehlikeli” olarak değerlendirilen diğer Çinli telekom şirketlerinin akıbetini de getirdi. Bu şirketler arasında son zamanlarda akıllı telefon pazarında ciddi bir sıçrama yapan Huawei de yer alıyor. Konuşulanlara rağmen, Huawei ABD tarafından kendisine ZTE’ninkine benzer bir yaptırım uygulanmayacağından emin görünüyor.

Huawei daha önce, tıpkı ZTE gibi, ABD’nin ulusal güvenliği için bir tehdit olarak yorumlanmıştı. Resmi istihbarat kurumları tarafından yapılan bu yorum Çinli üreticinin başında Demokles’in kılıcı gibi sallansa da, şirketin başkanlarından Ken Hu bunun bir sorun olmadığına inanıyor. Fransız gazetesi Le Journal du Dimanche’a konuşan Hu, kendilerinin İran ve Kuzey Kore’ye ürün ve servis satarak ABD’nin ambargosunu delmediklerini belirtti. Huawei’nin başkanı Birleşmiş Milletler, ABD ve Avrupa Birliği tarafından belirlenen kanun ve düzenlemelere uyduklarının altını çizdi. Geçtiğimiz ilkbaharda Huawei’nin de İran ambargosunu deldiği iddiasıyla soruşturulduğuna dair haberler gündeme gelmişti.

Hedeflerinin en iyi teknolojiyi kullanmak olduğunu vurgulayan Hu, bu doğrultuda Amerikan yongalarını satın almayı sürdüreceklerini belirtti. Şirketin Android’e erişim hakkını kaybetme ihtimaline karşı kendi işletim sistemini geliştirmek için çalıştığı iddia edilirken, ürettiği telefonların kalbinde de kendisine ait Kirin yonga setleri bulunuyor. Buna rağmen, Çinli üretici RAM ve LTE modem gibi bileşenler için Amerikan şirketlerinin tasarımlarından yararlanıyor.

Huawei ABD tarafından kendisine bir yasak uygulanmasını beklemese de, Amerikan yönetimi Huawei’ye karşı oldukça mesafeli duruyor. Ülkedeki askeri üslerdeki mağazalarda Huawei ve ZTE markalı telefonlar satılmıyor. Buna ek olarak, her iki şirket de Amerikan müşterilerinden ve şirketlerinden bilgi çalmakla suçlanıyor. Huawei bu iddiayı kesin bir dille reddetse de, şirket ABD’de telefonlarını operatör kanalıyla satma konusunda sıkıntı yaşıyor.

İLGİLİ HABERLER