Teknoloji

Huawei ABD’nin yaptırımları nedeniyle planlarını değiştirdi

huawei matebook x pro 2018 abd

ABD ile yaşadığı sıkıntılar, Huawei’nin ürün takvimini etkilemiş gibi görünüyor. Şirketin tüketici biriminin başkanı Richard Yu, CNBC‘ye yaptığı açıklamada Windows işletim sistemli yeni dizüstü bilgisayarların tanıtımını ertelediklerini doğruladı. Huawei’nin yeni dizüstü bilgisayarının bu hafta içinde Çin’in Şangay şehrinde gerçekleştirilen CES Asia’da tanıtılmasının planlandığı, ancak ABD tarafından Huawei üzerine getirilen kısıtlamalar nedeniyle bundan vazgeçildiği belirtildi.

Richard Yu, mevcut durumu “talihsizlik” olarak tanımladı. Dizüstü bilgisayarı bir çıkış tarihi olmadan bu hafta içinde tanıtacaklarını söyleyen Yu, ABD’nin aldığı yaptırım kararı nedeniyle böyle bir tercihte bulunduklarını dile getirdi. Dizüstü bilgisayarın gün ışığına çıkıp çıkmayacağı ise Huawei’nin kara listede ne kadar kalacağına bağlı gibi görünüyor.

Yeni dizüstü bilgisayarın teknik özellikleri belirsizliğini koruyor. Ancak genel beklenti, şirketin MateBook serisine giriş seviyesinde bir ekleme yapması yönünde. Şirket, iyi yorumlar alan MateBook X Pro serisini şubat ayında 2019 Mobil Dünya Kongresi’nde güncellemişti. Orta segmentte konumlanan MateBook 13 ise ocak ayında CES 2019’da tanıtılmıştı.

Huawei’nin dizüstü bilgisayar gelişimini ve üretimini askıya aldığı iddiası, kısa süre önce DigiTimes tarafından gündeme taşınmıştı. Microsoft ise yaşanan krizle ilgili olarak sessiz kalmayı tercih etmiş, sadece Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarını çevrimiçi mağazasından kaldırmakla yetinmişti.

Huawei elindeki bileşen stoğunun ve kendisine ait tescilli teknolojilerin ABD yasağının etkilerini kırmaya yeteceğine inanıyor. Buna ek olarak, dizüstü bilgisayar satışları şirketin bilançolarında küçük bir yer tutuyor. Ancak dizüstü bilgisayarları, Huawei’nin ABD’de tüketici pazarındaki en büyük başarısı olma özelliğini taşıyor. Dolayısıyla yeni dizüstü bilgisayarın tanıtımının ertelenmesi, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının Huawei’de açtığı ilk görünür yara olarak tanımlanabilir.

İLGİLİ HABERLER