Teknoloji

HTC Google anlaşması sayesinde uzun süre sonra kâr etti

htc ceo

htc googleHTC Google ile bir anlaşma yapmış ve akıllı telefon geliştirme biriminin büyük kısmını Google’a satmıştı. Bu satışın Tayvanlı üreticiye ne kadar yaradığı, şirketin 2018’in ilk çeyreğine ait finans raporu sayesinde daha net biçimde görülüyor.

Taraflar arasındaki anlaşma çerçevesinde HTC’nin akıllı telefon geliştirme ekibinin büyük kısmı Google’a transfer olmuştu. Google yüzlerce donanım ve yazılım mühendisinin bulunduğu ekip için HTC’ye 1.1 milyar dolar ödemeyi kabul etmişti.

Bu paranın kasaya girmesi, uzun süredir mali açıdan kanayan yarasını kapatamayan HTC’ye pansuman imkanı vermiş gibi görünüyor. 2018’in ilk çeyreğini 710 milyon dolar kâr ile tamamlayan şirket, 580 milyon zararla kapattığı 2017 mali yılının ardından biraz olsun rahat nefes alabileceğe benziyor.

Geliştirme biriminin önemli kısmını Google’a satması, HTC’nin önümüzdeki dönem için akıllı telefon pazarında kendisine büyük hedefler koymasını zorlaştırıyor. Ancak şirketin odak noktasını sanal gerçekliğe kaydırdığını düşününce bu çok kötü bir şey gibi görünmüyor. Mobil biriminin düşen satışları yüzünden son üç yıldır sürekli zarar eden HTC, sanal gerçeklik alanındaki güçlü performansı sayesinde ayakta kalmayı başarmıştı.

HTC Google ile anlaşmasının ardından akıllı telefon pazarında daha küçük bir rol üstlenecek gibi görünse de, bu durum şirketin pazardan tamamen çekildiği anlamına gelmiyor. Tayvanlı üretici yeni akıllı telefonunu 23 Mayıs’ta gerçekleştireceği bir etkinlikte gözler önüne çıkaracak. HTC U12+ adını taşıması beklenen akıllı telefonun cam ve alüminyum bir kasaya, 18:9 görüntü oranlı bir ekrana, Qualcomm Snapdragon 845 yonga setine, 6 GB RAM’e ve 128 GB dahili depolama alanına sahip olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER