Teknoloji

HTC kendisi için neyin en iyi olduğuna karar vermekte zorlanıyor

htc ceo
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc-logo-mwc-2015

HTC, yeni büyüme stratejisinde One M9 gibi üst sınıf cihazlara odaklanmak için daha alt klasmandaki cihazlarının sayısında kesintiye gitmeyi planlıyor. Buna ek olarak, şirket açıklanan son finansal sonuçların doğrultusunda iş gücünde belirgin bir kesintiye gitmeye hazırlanıyor. HTC’nin akıllı telefon pazarında eski günlerini aradığı su götürmez bir gerçek. Şirketin Hindistan gibi pazarlarda üst segmentte gösterdiği başarı, üst sınıf telefonlara odaklanma tercihini de beraberinde getirmişe benziyor.

Yine de, HTC’nin kendisi için en iyi stratejinin ne olduğuna karar verme konusunda zorlandığı açıkça görülüyor. Pazarda yaşanan eğilim değişimleri de bu durumda etkili olsa da, HTC’nin önemli rakiplerine kıyasla, en azından kamuoyunun gözü önünde, çok daha sık strateji değişikliğine gittiği açıkça görülüyor.

2012’nin ocak ayında akıllı telefon pazarında HTC markalı çok sayıda cihaz bulunuyordu. Şirketin Birleşik Krallık ülke müdürü Phil Robertson, o dönemde yaptığı bir açıklamada “amiral gemisi” yaklaşımına uygun davranmaları gerektiğini ifade etmiş ve muhteşem telefonlar yaptıklarını, ancak bu kadar geniş bir portföy içinde işlerinin zorlaştığını dile getirmişti.

Ekim 2012 itibarıyla söz konusu değişim halen gerçekleştirilememişti. 2013’ün şubat ayında aynı stratejinin uygulanması bir kez daha gündeme gelirken, aradan geçen yaklaşık 2,5 yıllık dönemde bu konuda gereken adımların atılamadığı görülüyor. Bu da HTC’nin “üst sınıf cihazlara odaklanma” kararını bir kez daha ısıtarak gündeme taşımasına neden olmuşa benziyor.

HTC’nin en iyi yaptığı şeye odaklanması ve Apple ile Samsung gibi şirketlerle doğrudan rekabete girmekten kaçınması şirket adına en uygun çözüm gibi gözüküyor. Bu çözümü uygulamak içinse Tayvanlı üreticinin önünde iki yol bulunuyor.

Bu yollardan ilki daha kaliteli cihazlar üretmeyi sürdürmek, ancak üretim hacmini düşük tutmak. İkinci yol ise, henüz şekillenme aşamasında olan yeni segmentlere giriş yapmak. Valve ile birlikte hazırladığı sanal gerçeklik başlığı HTC Vive’a gelen olumlu yorumlar, HTC’nin sanal gerçeklik başlığı pazarında bir geleceği olabileceğini gösteriyor.

Donanım üretimi konusundaki yetkinliğini ön plana çıkardığı takdirde, HTC’nin yeniden gücünü toplaması oldukça muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER