Teknoloji

Hindistan kayıp uzay aracını buldu

hindistan

Hindistan, Chandrayaan-2 ismli uzay aracının bulunduğu Vikram adını taşıyan Ay’a iniş modülüyle geçtiğimiz hafta teması kaybetmişti. İniş modülünün yeri taşıdığı Chandrayaan-2’nin üstündeki kameralar sayesinde tespit edilse de, durum pek parlak görünmüyor.

Hint Uzay ve Araştırma Organizasyonu’nun başkanı K. Sivan, kameraların Vikram’ın “sert bir iniş” yaptığını gösterdiğini belirtti. Sivan, Vikram ile temas kurmak için yapılan çalışmalardan da şimdiye kadar sonuç alınamadığını ifade etti.

Hindistan’ın Chandrayaan-2 adını taşıyan ve hedefi Ay olan uzay aracı için işler ilk başta oldukça yolunda gitmişti. Ancak uzay aracı Ay’ın yüzeyine neredeyse 2 kilometre yaklaşmışken birden her şey raydan çıkmış ve Vikram adını taşıyan indirme aracıyla temas kaybedilmişti.

Hindistan Ay’a araç indiren dördüncü ülke olacaktı

Eğer süreç yolunda gitseydi, Hindistan Ay yüzeyine bir uzay aracı indirmeyi başarmış dördüncü ülke olacaktır. İnişin olması gerektiği şekilde gerçekleşmemesi; Apollo 11’in yolculuğunun üstünden 50 yıl geçmesine rağmen, Ay görevlerinin ne kadar zorlu olduğunu gösteriyor. Benzer bir deneyimi kısa süre önce Beresheet isimli uzay aracıyla İsrail de yaşamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER