Teknoloji

İsrail’in Ay’a araç indirme görevi başarısız oldu

israil ay beresheet
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İsrail geçtiğimiz şubat ayında SpaceX’in uzaya fırlattığı roketle birlikte Ay’ın yüzeyine iniş yapacak bir uzay aracını göndermişti. SpaceIL’in insansız aracı Beresheet, görevini tamamlamakta başarısız oldu. Uzay aracı, canlı yayınlanan iniş görevi sırasında yüzeye çarparak tamamen kaybedildi.

Bu görev başlangıçta Google’ın 20 milyon dolar ödüllü Lunar Xprize yarışmasını kazanan bir projesiydi. Ne var ki, uzay girişimi hedeflenen sürede görevi gerçekleştirmekte başarılı olamayınca, ödülü kaybetmişti. Yine de, yola devam edilmesi kararı alınmıştı. Google da bu özel şirkete, iniş görevinin başarılı olması durumunda 1 milyon dolarlık teselli ödülü vermeyi vadetmişti.

Beresheet’in inişi sırasında kontrolörler araçla iletişimi kaybetti. Uzay aracı büyük ihtimalle Ay’ın yüzeyine çarptı ve bu durum da görev sırasında kullanılan tüm ekipmanın zarar görmesine neden oldu.

Uzay aracının görevleri arasında Ay’ın manyetosferinin ölçülmesi ve NASA’nın lazer kullanarak Ay ile yeryüzü arasındaki uzaklığı doğru şekilde ölçmesine yardımcı olacak yansıtıcıların kurulumunu yapılması bulunuyordu.

Kayba rağmen, İsrail Uzay Endüstrisi bölüm şefi Opher Doron, kazaya iyimser yaklaşımını koruyor. İniş sırasında düzenlenen canlı yayına katılan Doron, “Uzay gemisinde bir başarısızlık yaşadık.” dedi. “Maalesef, başarıyla inmeyi gerçekleştiremedik. Biz Ay’ın yörüngesine giren yedinci, Ay’ın yüzeyine ulaşan dördüncü ülkeyiz. Şimdiye kadar muazzam bir başarı.”

Araç, yüzeye temas etmeden iletişimini kaybetmiş olsa da, bunun öncesinde aralarında Ay’ın yüzeyine yaklaşırken kendisini gösteren bir fotoğrafın da yer aldığı bir dizi fotoğraf bulunuyor. İsrailli diplomat Elad Ratson, bir tweet’inde Beresheet’in eve gönderdiği en son fotoğrafı paylaştı.

Bu kaza SpaceIL için her şeyin sonu anlamına gelmiyor. Girişim bu işi tekrar deneyeceğini söyledi, ancak bir detay vermedi. Google da görevin başarısız olmasına rağmen 1 milyon dolarlık ödülü bağış olarak vermeye karar verdi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu da, “İlk başta başaramazsanız, tekrar deneyin. Tekrar deneyeceğiz.” dedi.

İLGİLİ HABERLER