Teknoloji

Hindistan bulut şirketlerinden verileri ülkede saklamalarını isteyebilir

hindistanHindistan sınırları içindeki internet kullanıcılarına ait verilerin sınırları içinde saklanmasını isteyen ülkelerin arasına katılacak gibi görünüyor. Reuters’ın haberine göre, devletin bulut politikalarından sorumlu paneli ülkede üretilen verilerin ve Hintlilere ait bilgilerin ülkede kalmasını istiyor. Böylelikle kolluk kuvvetlerinin yasal soruşturmalar sırasında ihtiyaç duydukları verilere daha kolay erişebileceği belirtiliyor. Söz konusu değişikliğin tavsiye edildiği taslak raporda, sınırlar arasındaki veri akışının yüksek olduğu bir ortamda “veri egemenliği”ne sahip olmanın önemi vurgulandı.

Panelin başındaki isim olan Infosys’ten Kris Gopalakrishnan, sunulan tavsiye konusunda açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak raporun ağustos ayının sonu ile 15 Eylül arasında bir tarihte Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojisi Bakanlığı’na sunulmasının planlandığı doğrulandı.

Daha önce Çin ve Rusya da teknoloji şirketlerinin verileri ülke içinde tutmasını zorunlu kılan yasaları yürürlüğe sokmuştu. Ancak devletlerin bu talepleri, son kullanıcı adına bazı etik ve pratik endişeler doğuruyor. Amazon, Apple ve Microsoft gibi şirketler, bu kararlar nedeniyle ülkelerde yerel veri merkezleri kurmak zorunda kaldığı için ekstra maliyetler son kullanıcıya yansıyabiliyor. Devletlerin insanlar arasındaki sohbetleri ve diğer kişisel bilgileri izlemesinin kolaylaşması ve buna dair ihtimalin artması da gizlilik açısından bir sorun teşkil ediyor.

Hindistan dünyanın en büyük pazarlarından biri olduğu için ülkede faaliyet göstermek büyük şirketler için de hayati önem taşıyor. Taslağın daha da gelişip yasalaşmasının ardından şirketlerin uyum sağlama konusunda sorun çıkarmayacağı düşünülüyor.

İLGİLİ HABERLER