Teknoloji

HDMI 2.1a CES 2022’de duyurulacak, işte getireceği başlıca yenilikler

hdmi 2.1a

HDMI standartlarını yayınlamaktan ve lisanslamaktan sorumlu bir kuruluş olan HDMI Forum, CES 2022’de HDMI 2.1a standardını duyuracağını açıkladı. Bu, şu anda mevcut olan en son HDMI 2.1 standardının ardından gelen sürüm olacak ve beraberinde kaynak tabanlı ton eşleme veya SBTM gibi yenilikleri getirecek.

The Verge sitesinin belirttiğine göre SBTM, HDR içeriğinin ton eşlemesini ekran yerine kaynak cihazda sağlar. Bu, bir TV’ye takılı bir Blu-ray oynatıcınız varsa ve HDR içeriği oynatıyorsanız, HDR içeriği için ton eşlemenin televizyon yerine Blu-ray oynatıcıda yapılacağı anlamına geliyor.

Makale daha fazla ayrıntı vermese de SBTM, Dolby Vision tarafından desteklenen TV liderliğindeki veya oynatıcı liderliğindeki ton eşlemeye oldukça benziyor. TV yönlendirmeli ton eşleme, TV’nin veya monitörün gelen sinyalinin tonunu ekranın özelliklerine göre eşleştirmesine izin verdiğinden, genellikle varsayılan seçenektir ve bu da en iyi görüntü kalitesiyle sonuçlanır.

Bununla birlikte, bazı cihazlar ve televizyon modelleri, özellikle Xbox Series konsollar ve daha eski Sony televizyonlar, gecikmeyi ve giriş geri kalmasını azaltmak amacıyla kaynak cihazda ton eşlemesini yapar ancak bu, genellikle düşük görüntü kalitesine yol açabilir.

Görünüşe göre HDMI 2.1a standardındaki SBTM benzer şekilde çalışacak ve muhtemelen benzer sonuçlara sahip olacak. HDMI spesifikasyonunun bir parçası haline getirilerek, Dolby Vision’ın tescilli uygulamasına bağlı olmak zorunda kalmadan, HDR10 ve HDR10+ dahil tüm HDR standartları için erişilebilir hâle gelecektir. Bununla birlikte, özelliğin mevcut ekran tabanlı ton eşleme tekniğine göre kayda değer herhangi bir artısı olup olmadığı da görülecektir.

İLGİLİ HABERLER