Teknoloji

Japonya’nın uzay aracının Dünya’ya dönüş yolculuğu başladı

hayabusa2

Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından uzaya fırlatılan Hayabusa2 uzay aracı, son 1,5 yıldır uzayın derinliklerinde Ryugu isimli asteroide eşlik ediyor. Bu süreçte Ryugu’ya yüzeyine kurşun gönderecek, hatta bomba patlatacak kadar yaklaşan uzay aracı; topladığı örneklerle Dünya’ya dönüyor.

JAXA’dan yapılan açıklamada, Hayabusa2’nin 13 Kasım’da Japonya saatiyle 10:05’te (TSİ 04:05) asteroidden ayrıldığı belirtildi.

Ryugu’dan uzaklaşırken de çalışmaya devam eden uzay aracı, önümüzdeki beş gün boyunca Ryugu’nun fotoğraflarını çekmeyi sürdürecek. Bu fotoğraflar JAXA’nın internet sitesinde düzenli olarak paylaşılacak.

Hayabusa2 Dünya’ya ne zaman yaklaşacak?

Dünya’ya yakın karbon içeren bir asteroid olan Ryugu’dan toplanan örneklerin iç gezegenlerin kökenleri ve evrimi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmayı sağlayabileceği belirtiliyor. Buna ek olarak, toplanan örneklerin Dünya’daki su ve diğer organik bileşenlerin kökenleri hakkında da bilgi sahibi olmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Hayabusa2’nin dönüş yolculuğunun tamamlanmasına ise uzun bir süre var. Uzay aracı, 2020’nin aralık ayında Dünya’ya yaklaşacak ve topladığı örnekleri, özel konteynerler içinde yer yüzüne bırakacak. Örneklerin Dünya’ya iniş noktasının Avustralya olması planlanıyor. Teslimatın ardından Hayabusa2’nin macerası, başka bir asteroidle devam edecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER