Manşetler

Hasselblad selefine göre daha ucuz ve hızlı olan X1D II’yi duyurdu

hasselblad x1d ii

Hasselblad yeni X1D II 50C’nin duyurusunu gerçekleştirdi. Bu yeni model 2016 yılında çıkan, şirketin ilk aynasız kamerası olan X1D modelinin takipçisi olma özelliğini taşıyor. Yeni kamera tasarım, boyut ve görünüşten 50 megapiksel orta format sensörüne kadar önceki modele oldukça benziyor.

Ne var ki, Hasselblad bazı unsurları güncelledi. Örneğin daha büyük bir dokunmatik ekran ve daha yüksek çözünürlüklü bir sensör eklendi. Ayrıca performans da önemli ölçüde artırıldı. Ne var ki, en büyük farklılık X1D II’nin fiyatı oluyor. Yeni modelin sadece gövdesi, temmuz ayında 5 bin 750 dolarlık yurt dışı fiyat etiketiyle çıkacak. İlk model 8 bin 995 dolarlık fiyattan çıkmıştı.

Yine de, 6 bin doların hâlâ pahalı olduğunu kabul etmek gerekiyor. Ancak bu fiyat X1D II’yi Fujifilm’in son birkaç yıldır çıkardığı orta format aynasız kameralara karşı daha rekabetçi hâle getirecektir. Bunlar ilk X1D modelinin yarısı fiyattan satılıyordu.

Hasselblad ilk X1D’nin performansının da geride olduğunun farkına varmıştı. Kameranın çıkışından sonra gelen sayısız güncellemeye rağmen, X1D yavaş olarak nitelendiriliyordu. Uzun süren açılış zamanı, girişlere verilen geç cevaplar ve yavaş kalan çekimden çekime süreler şikayet konularının başında geliyordu. Şirket, X1D II ile birlikte başlangıç süresinin yüzde 46 azaltıldığını, sürekli çekim hızının ise yüzde 35 oranında artırıldığını söylüyor. Canlı vizör çerçeve hızı da yüzde 62 artırıldı. İyileştirmeler sonucunda daha hızlı çalışan bir kamera elde ediliyor. Ne var ki, bu onun sport karşılaşmaları veya diğer hızlı aksiyonların çekimi için daha küçük formatlı aynasız kameralardan daha uygun olduğu anlamına gelmiyor.

Tasarım bakımından X1D II ilk modele ayırt edilemeyecek kadar benziyor. İçindeki sensörün boyutları düşünüldüğünde, kamera şaşırtıcı derecede kompakt. Kapladığı alan Canon Rebel DSLR ile hemen hemen aynı seviyede bulunuyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, en büyük yeniliklerden biri 3.6 inç dokunmatik ekran. Bu ekran, önceki modeldekinden 0.6 inç daha büyük. Aynı zamanda çözünürlüğü daha yüksek, parlaklığı da daha fazla. Elektronik vizör hâlâ OLED ekran, ancak şimdi yüzde 55 oranında daha fazla sayıda piksel var. Ayrıca daha yüksek büyütme yapıyor.

Hasselblad USB-C kablosu üzerinden iPad’e bağlantı için yeni bir yetenek de geliştirdi. Bu da bir orta format kamera için ilk olma özelliğini taşıyor. Bu imkan 2. ve 3. nesil iPad Pro modelleri için kullanılabiliyor. Bu sayede çekim sırasında iPad’e hızlı ve güvenilir görüntü aktarımını mümkün kılıyor. Hasselblad’in uygulaması kablosuz iletime de izin veriyor, ancak bu işlem kablolu bağlantıya göre daha yavaş hızda gerçekleşiyor. Kameranın uzaktan kontrolüne izin verme, tam çözünürlükte ya da yarı çözünürlükte JPEG’leri ve tam çözünürlüklü RAW dosyalarını dışa aktarma gibi yetenekleri de mevcut durumda.

Görüntü sensörü ve otomatik odak sistemi değişmeden kalıyor. Bu sayede mevcut X1D sahiplerinin X1D II ile birlikte bu alanlarda sahip olacağı herhangi bir ilerleme olmuyor. 50 megapiksel CMOS sensörü birtakım Hasselblad kameralarında yıllardır kullanılıyor. Kontrast tabanlı otomatik odak sistemi ise daha küçük formatlı sistemlerde yaygın olan faz algılamalı sistemlere göre hâlâ biraz daha yavaş kalıyor. Hasselblad, kameranın genel performansının iyileştirilmesinin daha iyi otomatik odak performansı elde etmeye yardımcı olacağını söylüyor. Ancak X1D’ye göre dramatik bir iyileşmeden bahsedilmiyor.

X1D II’ye ek olarak Hasselblad, V System kameraları için yeni bir dijital arkalık ve lensi doğrudan bağlama yeteneğine sahip, temelde ise dijital arkalık olan yeni bir kamera gövdesi de tanıttı. 907X orta format kamera, Hasselblad’in X System lenslerini kullanıyor ve geleneksel, bel seviyesi orta format çekimle de uyumlu. Hasselblad, bunun şimdiye kadar çıkardığı en küçük orta format kamera gövdesi olduğunun altını çiziyor.

hasselblad 907x

CFV II 50C arkalık ise X1D II’deki gibi 50 megapiksel sensörü kullanıyor ve 1957 yılına kadar çıkmış olan tüm V System kameraları destekliyor. 907X gövdesinde bulunan döndürülebilir dokunmatik ekrana da sahip. CFV II 50C ve 907X’in fiyatları yılın ilerleyen aylarında açıklanacak.

Son olarak, Hasselblad XCD sistemleri için 35-75mm f/3.5-4.5 zum lens de çıkardı. Bu aksesuar da ekim ayında, 5 bin 175 dolarlık fiyat etiketiyle yurt dışında satışta olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER