Teknoloji

Google’a göre rakip Bing’de en çok “Google” terimi aranıyor

google arama motoru bing

Google’ın ana şirketi Alphabet için çalışan bir avukata göre, “Google” terimi, Bing’de açık ara en çok aranan terim niteliğini taşıyor. Bloomberg’e göre Google, AB’den aldığı 4.3 milyar avroluk antitröst cezasını bozmaya çalışırken, söz konusu istatistiği insanların Google’ı zorla değil, isteyerek kullandıklarına argümanını desteklemeye dair kanıt olarak kullandı.

Google’ın karşı karşıya kaldığı ceza, Google’ın Android üreticisi olarak konumunu kötüye kullandığını söyleyen Avrupa Komisyonu tarafından kesilmişti. Kurum, Google’ın telefon üreticilerini Android’i kullanmak istemeleri hâlinde Chrome ve Google Aramayı önceden yüklemeye zorlamayı bırakması gerektiğini söylüyor. Google’ın iddiası ise çoğu insanın yine de arama motorunu kullanacağı şeklinde.

SEO şirketi Ahrefs tarafından derlenen istatistiklere göre, “google” gerçekten de dünya çapında Bing’de en çok aranan terim niteliğini taşıyor. Onu “youtube”, “facebook”, “gmail” ve “amazon” takip ediyor. Ancak “google” terimi yaklaşık 5 milyon aramayla ikinciyi geride bırakıyor. Yalnızca ABD için gelen verilere bakıldığında, Facebook bir numarada bulunurken, Google ise üç numarayı alıyor. İlk bakışta, insanlar Google’a ulaşmak için Microsoft’un arama motorunu kullanıyor gibi görünüyor.

Yine Ahrefs istatistiklerine göre, “bing homepage quiz” terimi Bing’in ABD’de en çok aranan beşinci terimi ve “bing”in kendisi de yedi numarada bulunuyor. Arama motorunun kendi adı ise, dünya çapında en çok aranan onuncu terim.

Bu tuhaf istatistiklerin bir kısmı işletim sistemi ve internet tarayıcısı varsayılanlarına dayanıyor. Microsoft Edge ve ondan önceki Internet Explorer için Bing, ABD’de varsayılan arama motorudur. Eğer adres çubuğuna URL olmayan bir şey yazarsanız, sizi Bing sonuç sayfasına götürür. Bilgisayarlarla arası iyi olmayan birinin bir web sitesini ziyaret etmeye çalıştığını gördüyseniz, bunu anlayabilirsiniz. Birçok kişi için Google’a ulaşmanın en kısa yolu, adres çubuğuna “Google” yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklamaktır. Bu Facebook, YouTube ve ziyaret etmeye çalıştıkları diğer tüm web siteleri için de geçerlidir. Ekstra bir tıklama ile aradığınız şeye genellikle ulaşabilecekken, sonuna bir .com eklemekle uğraşmanıza gerek kalmaz.

Elbette, teknik açıdan daha tecrübeli çoğu kişi bunun neden en iyi yol olmadığını biliyor. Bu yöntemle tehlikeli web sitelerine girmek muhtemeldir. Birisi popüler bir web sitesi ararken Google’da ilk sonuç olarak ortaya çıkan kötü niyetli bir reklama tıklayabilir ve bu durum bilgisayara virüs bulaşmasına neden olabilir.

Bu arada rakamlar Bing’in yurt dışındaki bilgisayarlarda bulunan Başlat Menüsü arama çubuğuyla var olan entegrasyonuyla da destekleniyor. Web sonuçlarından birini tıklarsanız, sizi doğrudan Microsoft’un arama motoruna götürür. Bu arada Google Chrome’un popülerliği göz önüne alındığında, insanlar orada “Google” kelimesini çok fazla arayabilir.

Sunulan kanıtın Google’ın argümanına yardımcı mı olduğu, yoksa zarar mı verdiğine gelince, bunun için hakimin kararını beklemek gerekiyor. Microsoft’un varsayılan arama motorunun, kısmen de olsa, Google’ın varsayılan arama uygulamaları için verilen büyük para cezasına karşı argümanını ortaya koymasına yardımcı olmuş olması da komik görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER