Teknoloji

Google yavaşlamasına rağmen para basmaya devam ediyor

Google Türkiye google fransa

Google için 2019 parlak geçiyor. Şirket; geçtiğimiz ay Avrupa Komisyonu’ndan yüksek reklam fiyatları nedeniyle bir tokat yemesine rağmen, yılın ilk çeyreğinde kasasına oldukça fazla miktarda para koymayı başardı. Yine de, Google’ın gelirinin bir önceki çeyreğe göre düşmüş olması dikkat çekiyor. İnternet devinin çatı şirketi Google’ın kasasına 2018’in son çeyreğinde 39.2 milyar dolar koymuştu. Şirketin 2019’un ilk üç ayındaki geliri ise 36.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Avrupa Komisyonu tarafından kesilen 1.5 milyar avroluk cezanın Google’ın net gelirine belirgin bir etki yaptığı rahatlıkla söylenebilir. Şirketin net geliri, bu ceza da işin içine katıldığında 6.6 milyar dolar olarak gerçekleşiyor. Bu ceza kesilmeseydi, Google’ın net geliri 8.3 milyar dolar olacaktı. Google’ın 2018’in son çeyreğindeki net geliri ise 8.9 milyar dolardı. Dolayısıyla gelirlerdeki küçük düşüş bu açıdan bakıldığında da görülüyor.

Google’ın finans raporunda dikkat çeken bir diğer nokta ise “Diğer Gelirler” kalemindeki büyüme oluyor. Bu kaleme dahil edilenler arasında Pixel serisi telefonlar ve Home serisi bağlı cihazlar da bulunuyor. 2018’in ilk çeyreğinde 4.3 milyar dolar seviyesinde olan diğer gelirler, 2019’un ilk çeyreği itibarıyla 5.4 milyar dolara yükseldi. 2018’in son çeyreğiyle karşılaştırma yapıldığında ise yine bir düşüşün olduğu görülüyor. Diğer Gelirler biriminin karşısına 2018’in son çeyreğinde 6.5 milyar dolar yazılmıştı.

Alphabet‘in finans şefi Ruth Porat, donanım biriminin ilk çeyrek performansında üst sınıf akıllı telefon pazarındaki baskının etkili olduğuna dikkat çekti. Porat’ın bu sözleri, üst sınıf Android telefon pazarında Samsung ve OnePlus gibi şirketlerin Google’ı ciddi anlamda zorladığını gösteriyor.

Google’ın gelirlerinde ise aslan payını yine reklamlar kapıyor. Şirketin 2019’un ilk çeyreğindeki reklam gelirleri 30.7 milyar dolara yükseldi. Bir önceki yılın aynı döneminde reklam gelirinin 26.6 milyar dolar seviyesinde olduğunu düşününce internet devi için işlerin genel olarak iyiye gittiği görülüyor.

Alphabet’in genel finans raporuna bakıldığında ise “Diğer İşler” biriminin zararının artmış olması göze çarpıyor. Birimin bir yıl önce 571 milyon dolar olan zararı, 2019’un ilk çeyreği itibarıyla 868 milyon dolara yükseldi. Alphabet’in finans şefi Ruth Porat, sonuçları değerlendirirken Diğer İşler birimi için de yılın ilk üç ayının hareketli geçtiğini belirterek bazı örnekler verdi.

Google CEO’su Sundar Pichai ise sonuçları değerlendirirken şirketin donanım portföyünden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Google Home ve Asistan ürünlerinin de iyi olduğunu söyleyen Pichai, akıllı asistanların bulunduğu ürünler konusunda küresel pazarın zirvesinde olduklarını ifade etti. Hem Pichai hem de Porat, 7 Mayıs’ta başlayacak I/O 2019’da donanım konusunda önemli duyuruların yapılacağını dile getirdi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER