Teknoloji

Google yapay zekâ teknolojisini moda ve dansın kullanımına sunuyor

google yapay zeka

Google yapay zekâ teknolojisini insanların yüzünde şiir portreleri oluşturmaya kadar uzanan farklı alanlarda kullanmaktan çekinmiyor. İnternet devi, şimdi de moda ve dans gibi daha “kreatif” alanlarda yapay zekâ teknolojisinin neler yapabileceğini görmeyi istiyor.

Google, bu hedef doğrultusunda iki yeni deneysel uygulama hazırladı. Şirketin Kültür ve Sanat platformu üzerinden erişilebilen bu araçlar; platformun iOS, Android ve web uygulamalarında kullanıma sunuldu.

Bu uygulamalardan ilki Runway Palette (Podyum Paleti) adını taşıyor. Söz konusu uygulama, neredeyse 1000 farklı moda tasarımcısının eserlerini renklerine göre organize ediyor. Uygulamayı Business of Fashion isimli yayın organıyla birlikte geliştiren Google, Business of Fashion’ın 4000 defilede çekilen 140 binden fazla fotoğraftan oluşan katalogundan yararlandı.

Makine öğrenme algoritması kullanarak fotoğraflanan elbiseleri renklerine göre gruplandıran Google, arşivin taranması için iki farklı seçenek sunuyor. Bu seçeneklerden ilki, Google’ın oluşturduğu interaktif görselleştirme aracını kullanmak. Buna ek olarak, kullanıcılar beğendikleri bir elbisenin fotoğrafını çekerek veri tabanındaki benzer elbiseleri de görebiliyor.

Google yapay zekâ teknolojisini farklı alanlara uyarlayan tek şirket değil

İkinci deneysel uygulama ise Living Archive (Yaşayan Arşiv) adını taşıyan dans koreografisi uygulaması. Tıpkı Runway Palette gibi bir arşiv işlevi gören uygulama, ünlü İngiliz koreograf Wayne McGregor tarafından bulunan neredeyse 500 bin dans figürünü görmeyi sağlıyor. Kullanıcılar uygulamadan kendi dans rutinlerini kaydetmek veya oluşturmak için de yararlanabiliyor. Google’dan verilen bilgiye göre, McGregor’ın dans stüdyosu, bu aracı prömiyerini geçtiğimiz temmuz ayında yaptıkları şovlarını hazırlarken kullandı.

Google, yapay zekâ teknolojisini moda ve dans gibi kreatif alanlarda kullanan tek şirket değil. Facebook da geçtiğimiz eylül ayında daha “tarz” giyinmek isteyenlere yardımcı olmayı vadeden yapay zekâ aracının duyurusunu yapmıştı. Önümüzdeki dönemde bu örneklerin artması sürpriz olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER